Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Witam. Posiadam swój własny aparat canon 40d ze słoikami 50mm 1.8, 24mm 2.8, oraz 70-200 4 i do tego wszytkiego lampa canon speedlight 420ex. Moje pytanie jest następujące. W jaki sposób mogę powinienem ustawić lampę do zdjęć na studniówce, która niestety odbywa się na jednej z większych, a co za tym idzie wyższych hal sportowych?
Na pewno w użyciu bedą 24mm i 50mm, 70-200 odpada. Odbijanie od sufitu w tej sytuacji jest kompletnie nieużyteczne, błyskanie na wprost spowoduję cienie, dyfuzory typu stofen nie dają takiego efektu jaki chciałbym osiągnąć( tak poglądowo to mniej więcej chodzi mi o coś takiego http://marcinstanczak.pl/canon/IMG_5181.jpg )
Może to że zdjejmę lampę z aparatu i będe ją wyzwalać za pomocą kabla e-ttl jest rozwiązaniem?
Jeszcze jedno co przychodzi mi do głowy to odbłyśnik na lampę (coś takiego http://macyscamerashop.com/main/wp-c...ll-large-2.jpg )
Co o tym myślicie? Mam trochę doświadczenia z fotografią ale takie warunki jak ciemna i wysoka hala są mi zupełnie obce.
Proszę o wasze rady.
Odbijanie od sufitu w tej sytuacji jest kompletnie nieużyteczne, błyskanie na wprost spowoduję cienie, dyfuzory typu stofen nie dają takiego efektu jaki chciałbym osiągnąć( tak poglądowo to mniej więcej chodzi mi o coś takiego
Patrząc na odblaski i cienie - jaki jest według Ciebie kierunek padania światła?
Zamieszczone przez tuto95
Może to że zdjejmę lampę z aparatu i będe ją wyzwalać za pomocą kabla e-ttl jest rozwiązaniem?
Da się tak zrobić, i da się uzyskać efekt jak z linku - tylko asystent musiałby trzymać lampę na statywie nad Tobą (np. z parasolką), ale radio byłoby wygodniejsze i bezpieczniejsze.
Jest ok, ale jak ustawisz jak na środkowym, to większość błysku pójdzie w sufit.
Sprawdź jeszcze hasło "Lumiquest Pocket Bouncer" albo "Lumiquest Promax" w google. Można znaleźć szablony do wydrukowania i wycięcia czegoś podobnego z kartki A4.
Rada nr 1 - poszukaj u znajomych drugiego body i drugiej lampy. Nie byłoby dobrze, gdybyś podczas poloneza się przekonał, że np. palnik ma dość albo "zdechło" body. Może się przydać 18-55, bo nawet 24 na 40d może się okazać za długie.
Patrząc na odblaski i cienie - jaki jest według Ciebie kierunek padania światła?
No na pewno nie jest błyskane na wprost Tak jakby odbijane od sufity lub czegoś z prawej strony. Tak analizuję to zdjęcie od 5min i nic innego nie przychodzi mi do głowy
Zamieszczone przez r_m
Da się tak zrobić, i da się uzyskać efekt jak z linku - tylko asystent musiałby trzymać lampę na statywie nad Tobą (np. z parasolką), ale radio byłoby wygodniejsze i bezpieczniejsze.
Jest ok, ale jak ustawisz jak na środkowym, to większość błysku pójdzie w sufit.
Sprawdź jeszcze hasło "Lumiquest Pocket Bouncer" albo "Lumiquest Promax" w google. Można znaleźć szablony do wydrukowania i wycięcia czegoś podobnego z kartki A4.
Rada nr 1 - poszukaj u znajomych drugiego body i drugiej lampy. Nie byłoby dobrze, gdybyś podczas poloneza się przekonał, że np. palnik ma dość albo "zdechło" body. Może się przydać 18-55, bo nawet 24 na 40d może się okazać za długie.
Asystent na pewno odpada bo to moja własna studniówka, a zdjęcia najprawdopodobnie będę robić dla siebie i grupy bliższych znajomych, bo osoba która ma być to ktoś w typie "mam lustrzankę firmy najkon-to jestem pro fotografem" ponieważ zgodziła się robić zdjęcia za darmo.
W związku z takimi okolicznościami drugie body i lampa nie jest potrzebna. Obecnie szukam 430ex w przystępnej cenie. Może uda mi się zdobyć jakąś przed imprezą, ale najpierw muszę sprzedać 420ex.
Z szablonów do własnoręcznego złożenia znalazłem tylko coś takiego https://="http://wyobrazsobie.komput...treflector.jpg
No na pewno nie jest błyskane na wprost Tak jakby odbijane od sufity lub czegoś z prawej strony. Tak analizuję to zdjęcie od 5min i nic innego nie przychodzi mi do głowy
Kierunek i wielkość (położenie) cienia nosa
Zamieszczone przez tuto95
Asystent na pewno odpada bo to moja własna studniówka
Daruj sobie zabieranie sprzętu. Poważnie. Chyba, że chcesz zdobyć doświadczenie w takim reportażu zamiast się bawić.
Co do sprzętu to cały czas się zastanawiam, analizuję warto, czy nie warto. Nawet jak zabiorę sprzęt to na pewno nie będe się skupiać na samym pstrykaniu zdjęć, między zabawą znajdzie się czas na kilka strzałów, a doświadczenie wyniesione z takiej zabawy może się przydać przy ew. przyszłych reportażach ślubnych.
Warto by mieć pamiątkę takiego wydarzenia, ale w takiej sytuacji jaka wystąpiła mogę liczyć chyba tylko na się Na pewno nie na "fotografa" który ma tam być
Lampa bez żadnych modyfikatorów odbita od sufitu eksozyzja lampy +1 aparat 600d szkło 50 1,8 f2,2 . Swiatła ze sceny dosyć mocno psuły kontrast. Ogólnie ciemno na sali jak u m w d. Tylko oświetlenie zespołu . Iso 800 czas 100 możne będzie pomocne Ps. starałem się wybrac fotkę gdzie najmniej widać twarze :P
W tym przypadku raczej na pewno była możliwość spokojnego odbicia lampy od sufitu. Ale na tej hali gdzie być może będe miał okazję robić zdjęcie to sufit jest na wysokości ok 8-10m(hala sportowo-widowiskowa), więc ciężko cokolwiek odbijać, jeszcze trzeba założyć że będzie podwieszona dekoracja: balon itp. I wtedy robi się niezły sajgon
oo noto nie wiedziałem nie doczytałem byc może .. hmm w sumie 10 metrów to strasznie wysoko .. gdzieś na forum były linki niestety nie pamiętam gdzie od. jest w sieci książka o robieniu fotek z lampą na stopce. Wytłumaczone podstawy co i jak kościoły gdzie też jest wysoko itd może ktoś coś podrzuci
--- Kolejny post ---
http://www.mediafire.com/?0ocfyk9ve0cwr i tam jest fotografowanie z zewnętrzna lampa błyskową
Focenie na salach bankietowo-ślubnych jest stosunkowo łatwe przy niskim suficie, no ale w tym wypadku trzeba by się dwoma 600ex posługiwać
Z tego co mi wiadomo to w zeszłym roku fotograf który był wynajęty rozstawił dwie lampy na statywach z softboxami w dwóch rogach parkiety, a dopalał jeszcze lampą na puszce. Jak widać zdjęcia robił z rozmachem
Gdyby mnie wynajmowali na taką impręzę to bym zrobił chyba bardzo podobnie do niego. Nie dość że ciemnica to jeszcze wysoko. Czego chcieć więcej
Właśnie z tych powodów rozważam użycie wszelkiej maści modyfikatorów światła błyskowego.
Zależy jaki chcesz klimat uzyskać . jasne szkła i wysokie iso czasami dużo lepiej wygląda od tych parasol i innych gadżetów. ja dalej szukam swojego światełka na tego typu imprezach. Ale nie będę nigdy rozświetlał całej imprezy ( tak sobie wydumałem sam moze nie słusznie ) powodzenia życzę tak czy tak i podziel się efektami
Praca w samym świetle zastanym jest dość ambitnym celem, aczkolwiek nie niemożliwym szczególnie jak się używa najnowyszch puszek(5d mIII, 6d). Ja też jak mam przyjemność robić zdjęcia staram się jak najmniej błyskać. Praca dość wymagająca, ale efekty potrafią wynagrodzić włożony trud
Jak jakiekolwiek zdjęcia będą sie nadawać jakościowo do publikacji to z chęcia poddam je ocenie przez bardziej doświadczonych użytkowników CB
Na brak (lub bardzo wysoki sufit) najlepszy jest podobnież Lumiquest ProMax System. Kupiłem to ustrojstwo ale jeszcze nie miałem okazji sprawdzić (przyszło tydzień temu).
Cena porażająca za oryginał ale widziałem podróbkę na allegro za chyba 80 zł a aktualnie jest aukcja z oryginałem za 180 zł.
Tak.... Dyfuzory, dyfuzory, eksperymenty na żywym organizmie.... Chcesz mieć dobre zdjęcia dysponując jedną lampą i brakiem białego sufitu to nie kombinuj i nie licz na cud z dziedziny fizyki optycznej. Na tego typu imprezie zapomnij o lampie na kablu, bo w najlepszym razie lampa pójdzie w drobiazgi, a i stopce na aparacie może się dostać.
Na lampę za pomocą gumek załóż biały kartonik - możliwie duży (ja używam papieru foto do drukarki), głowica ok 45 stopni i do przodu. Jeśli masz dużo światła zastanego skorzystaj z niego, ale rozsądnie by nie powstały niepożądane "duchy" przy zbyt długim czasie. Mając do dyspozycji max 3200 iso i 420-kę musisz wykorzystać ich możliwości bo ani światła, ani czułości nie przybędzie znikąd. Rozsądny kompromis, trochę pomysłu i dobra zabawa - i zdjęcia będą dobre.
Jako, że podałeś moje zdjęcie jako przykład czuję się zobowiązany do odpowiedzi na pytanie: jak była ustawiona lampa... Lampa ustawiona 45stopni, biała kartka wysunięta ; )
Komentarz