X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukas1984
    • 2013
    • 1

Lampa Yongnuo 560 II

Witam,
    Czy mogę prosić o info? Kupiłem kiedyś lampę Yungnuo 560 speedlite II teoretycznie pod nikona d50 i z nim używałem. Czy mogą ją zapiąc bez żadnych konsekwencji do canon 700d? Jest to lampa manualna. Może spowodować jakieś problemy albo awarie w canonie? Będę wdzięczny za info.
  • r_m
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2418

Odp: Lampa Yongnuo 560 II

Te lampy są zgodne ze wszystkim, na co da się je założyć, nie będzie żadnych problemów.

Komentarz

• arturmaksymilian
      Coś już napisał
      • 2014
      • 75

podepne sie pod temat. Mam lampe YN 560 I chcialbym by mi chodz raz blysnela podczas zdjecia moim cannoned d40. Jak to to sie ustawia? Dodam, ze gdy wchodze w menu->Falsh control i probuje wybrac:

albo:
      External flash func. setting albo External flash func setting albo External flash C.Fn seting albo chocby clear ext. flash C.Fn set. to wypisuje mi komunikat: "THis menu cannot be displayed. Incompatibile flash o flash's power is turned off" przy czym lampe mam naladowana, wloczona: (swieci sie diode pilot na czerwono i diode pod nia tez na czerwono, wybrany jest tryb s1)

A moze to jest w ogole niekompatybilna lampa z moim aparatem? Wersja firmaware 1.1.1. Co poradzicie?

Komentarz

• r_m
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 2418

To lampa manualna, nic nie ustawiasz z menu aparatu.
        Jak ma się wyzwolić stojąc gdzieś obok aparatu, ustaw ją w S2, oczywiście lampa wbudowana musi błysnąć.

Komentarz

• arturmaksymilian
          Coś już napisał
          • 2014
          • 75

Dzieki za sugestie. Tryby s1/s2 działają dobrze, lampa błyska tak jak powinna Teraz chce by zadziałał w trybie standardowym czyli M, zamontowany w aparacie.

mam wybrane: tryb M, dioda PILOT swieci sie na czerwono. Lampa zamontowana w aparacie, właczona, naładowana, naciskam spust migawki. Nic. Nie błyska. o czym zapomniałem?

Komentarz

• r_m
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2418

Powinna, jeśli wszystko jest sprawne i styk lampy kontaktuje ze stykiem na stopce aparatu.
            Czy inna lampa na Twoim aparacie działa? Czy ta 560 błyska, gdy zwierasz na jej stopce styk z "blaszką"?

Komentarz

• arturmaksymilian
              Coś już napisał
              • 2014
              • 75

fakt.. inna nie działała też. oddałem ja nawet marudzac,ze niekompatybilna i kumpel wzial tamta i sprzedał mi inna. A przeciez wina moze byc po stronie aparatu i tego styku. dzieki za wskazowke. Przetre jeszcze styk w aparacie spirytusem, a jesli po tym nie zadziala oddam na żytnia i tyle.

Komentarz

• arturmaksymilian
                Coś już napisał
                • 2014
                • 75

... no i poszedłem na żytnia ale nawet nie chcieli przyjac tej lampy do sprawdzenia z aparatem. Sprawdza tylko czy aparat działa z lampami systemowymi. Słabo trochę. Czy to naprawdę prawdopodobne, że YN 560 nie zadziała w trybie manualnym z d40? Komuś zadziałała na wspomnianej puszce. W trybie M. Pozostałe 2 tryby działaja ale niestety to mnie najmniej interesuje.

Komentarz

• arturmaksymilian
                  Coś już napisał
                  • 2014
                  • 75

ciag dalszy tej weryfikacji jest taki, ze canon moj (40d) dziala dobrze z lampami systemowymi. Jest to jednak pewien szok dla mnie. Bede sprzedawal lub wymieniał zatem nieuzywana lampe.

Komentarz

• r_m
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2418

Zamieszczone przez arturmaksymilian
                    ciag dalszy tej weryfikacji jest taki, ze canon moj (40d) dziala dobrze z lampami systemowymi. Jest to jednak pewien szok dla mnie. Bede sprzedawal lub wymieniał zatem nieuzywana lampe.
                    Zamieszczone przez r_m
                    Czy ta 560 błyska, gdy zwierasz na jej stopce styk z "blaszką"?
                    Oczywiście gdy jest włączona i naładowana?

Komentarz

• Element7th
                      Bywalec
                      • 2013
                      • 230

Komuś zadziałała na wspomnianej puszce. W trybie M.
                      Mam YN560 ale pierwszą wersję i na 40D działa bez problemów.
                      Fotografia produktowa Poznań | Fotograf ślubny Poznań

Komentarz

• arturmaksymilian
                        Coś już napisał
                        • 2014
                        • 75

oczywiście. i nie działa tylko tryb M bo tryby S1 i S2 działaja poprawnie.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Element7th
                        Mam YN560 ale pierwszą wersję i na 40D działa bez problemów.
                        ja też mam wlasnie 1 wersje i mi nie działa tryb M ale może coś zle robie. Rozumiem, że tryb aparatu nie ma znaczenia ale probowalem na wszysztkich , głownie na M i nie zadziałało. Baterie naładowane, tryb M w lampie ustawiony. Możesz dokładnie opisac krok po kroku wstawienie lampy i ustawienia aparatu?

Komentarz

• Element7th
                          Bywalec
                          • 2013
                          • 230

Tu nie ma co specjalnie ustawiac.

Lampa na M, aparat na M, menu od ustawień lampy zewnętrznej nie aktywne (niezgodna lampa lub wyłączone zasilanie). I błyska tak jak powinna.
                          Fotografia produktowa Poznań | Fotograf ślubny Poznań

Komentarz

• r_m
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2418

ja też mam wlasnie 1 wersje i mi nie działa tryb M ale może coś zle robie
                            Tak, robisz coś źle. Nie upewniłeś się, że lampę da się wyzwolić zwierając centralny (jedyny) styk na stopce lampy z "sprężynką" z boku sanek (w tej szczelinie - jak wsuwasz w aparat to ta sprężynka dotyka do metalowych sanek na aparacie). Jeśli włączysz lampę, poczekasz aż się naładuje (można ustawić minimalną moc - szkoda oczu i palnika), zewrzesz styk centralny ze sprężynką, lampa powinna błysnąć. Wtedy będziesz pewien, że lampa jest sprawna (aparat jest sprawny, bo pisałeś, że działa z systemowymi), bo na razie nie wiadomo, gdzie leży problem.
                            Jeśli lampa okaże się sprawna, problemem może być brak styku między stopka lampy a sankami aparatu (i tego raczej nie uda się pokonać).

Komentarz

• robertskc7
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 1485

A może jednak problem, że lampa nikona podpięta do canona ?
                              www.robertzbiec.pl

Komentarz

Pracuję...