Witam. jest to moj pierwszy post. przymierzam się do zakupy lampy,ale niestety słabo ogarniam ten temat
na jaki sprzęt zwracać uwagę? do tej pory używałem prostego youngnuo. lampę mam zamiar uzywać w ciemnych pomieszczeniach (np kluby), portretach w plenrze i fotografowaniu sportu. lampa musi miec tryb hss, bardzo mile widziany tryb bezprzewodowy( o ile jest cos takiego
)co powinna jeszcze mieć taka lampa? co do budżetu, to nie jest zbyt duży. z gory dzieki za odpowiedz. pozdrawiam
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: Jaka lampę kupić? canon 6d
skoro budżet nieduży to kup tez niedużą lampęNie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam! -
Nissin Di700 ma wszystko czego potrzebujesz. Mam, używam i jestem zadowolona. Tyle, że ja tej lampy używam bardzo rzadko - dlatego kupiłam tanią niesystemówkę. Nie wiem jak by było przy intensywnym użytkowaniu, ciągłym błyskaniu etc. Tu już musisz poczekać na wypowiedzi ludzi, którzy błyskają bez przerwy.Komentarz
-
-
a co to znaczy nieduzy budżet?Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.Komentarz
-
-
No to ten Nissin sie mieści w budżecie, bo za Metza o tych parametrach musiałbyś dać przynajmniej dwa razy tyle a za Canona jeszcze więcej. Lampa jest porządnie wykonana, nie jest to jakiś chiński plastik, wszystko działa jak należy no i to Japończyk nie typowy Chinol
Nigdy mnie nie zawiodła, choć jak pisałam wcześniej, nie używam jej non stop, raczej okazjonalnie (no ale wtedy ciśnie po 100 fotek na przykład i nic złego się nie dzieje), więc ciężko mi powiedzieć czy na przykład jak codziennie będziesz z nią naparzał po tysiąc fot czy zmęczenie materiału nie nastąpi szybciej niż w lampie systemowej. Z 6d nie ma żadnych problemów, jednak gdybys chciał jej używac także z innymi aparatami, to weź pod uwagę, że HSS włącza się w niej z poziomu aparatu, więc w aparatach, które nie mają tej opcji (na przykład moje ukochane 400d hłe hłe) to nie będzie działać. Nie ze wszystkimi też współpracuje na drugą kurtynkę, ale mówię oczywiście o bardzo starych entrylewelach i midlewelach, bo od 40d chyba z każdym współpracuje. Na ich stronie jest tabelka kompatybilności, można sprawdzić sobie.
Komentarz
-
-
O ile potrzebujesz synchro na 1/8000 to 568 albo 565EX II - 485 zeta w XKOM - kupiłem na prezent chrześniaczce - fajna lampka, przewodnia 58, działa TTL - polecam. Całkiem niezłe wykonanie jak na niesystemówkę. Wersja na Canona co prawda, działa wyzwalanie bezprzewodowe z body (7D)Ostatnio edytowany przez ATBFLASH; 53355.JEST: 1Dmk4, S50/1.4, C85/1.8 ,C17-40L/4 ,S70-200/2.8II
BYŁO: Smena8M,Kodak,C30D,C7D,C17-85/4-5.6 IS,T17-50/2.8 VC,C70-300/4-5.6 IS,C70-200L/4,C70-200L/2.8,S18-35/1.8 A,S100-300f/4,C24-105L/4, C200L/2.8 II
Szukasz opinii o sprzęcie jaki miałem/mam - śmiało, chętnie pomogęKomentarz
-
yongunuo sprawdz, mam i działa git,Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.Komentarz
-
-
YN600 rzuca siatke napewno ale nie wiem jak z pokryciem wszystkich pol np w 5d3Komentarz
-
Zamiast 600 polecam YN-685 z wbudowanym odbiornikiem yn-622cKomentarz
-
ok. wielkie dzięki wszystkim za odpowiedź i pomoc. chyba zdecyduję sie na ktorys z topowych modeli youngnuo.Komentarz
-
Tak polecam Yongnuo 685 . Jest już dostępna w wielu sklepach poza POLSKĄ !!!
mam już od 2 tygodni - wrażenia bardzo dobre
jak na chińszczyznę solidnie zrobiona,bardzo szybko ładuje i błyska super i ma to wszystko co chcesz a nawet więcej!!!
kosztuje w przeliczeniu do 450 zł !!!Komentarz
Komentarz