X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xandi
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 24

Nowa lampa do canona 500D

Cześć
    Mam aktualnie taki zestaw: canon 500d + Tamron 17-50 i nissin 622. Jako, że z nissinem mam ostatnio małe problemy, a potrzebuję dobrej lampy na wesela itp. chciałbym kupić lampę tak do 1k.

Moje typy:

- canon 580ex(używka)
    - Voeloon V760

i może coś jeszcze? Co byście polecili do tej ceny?
  • RobertON
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 2190

Odp: Nowa lampa do canona 500D

Może tak - Yongnuo YN-685 lub Yongnuo YN-600EX-RT

W pierwszej wersji zostanie większa kasa na "nadajnik", coby lampa nie stała ciągle na aparacie
    Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
    https://500px.com/robowert26

Komentarz

• xandi
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 24

Ciekawa opcja. A co myślicie o używanej 580ex?

Komentarz

• zdebik
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 4065

Zamieszczone przez xandi
        Ciekawa opcja. A co myślicie o używanej 580ex?
        Stara lampa, nie zdziw sie jak co chwila bedzie doladowywac sie (jest to slyszalne).
        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• r_m
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2418

Że będzie używana, i zapewnienia sprzedawcy "tylko od święta, tylko 400 błysków" można najczęściej włożyć między bajki - po niektórych używanych przez reporterów od razu widać "trudy życia", ale są też tacy fotografowie, którzy bardzo dbają o sprzęt, i lampa może mieć tylko bardzo drobne ślady kilkuletniej intensywnej pracy (nawet dokładne obejrzenie okolic wyłącznika nie pomoże; podpowiedź: przy częstym włączaniu/wyłączaniu palcem plastik się ściera i "wybłyszcza", niektórzy włączają paznokciem = plastik przy wyłączniku bywa prawie nietknięty).

Kupujesz używany sprzęt, z pełną świadomością, że nie masz żadnej gwarancji - może dobrze pracować przez 5 lat, może coś ją trafić za 5 dni, i w obydwu przypadkach to Ty będziesz płacił za naprawę. Przy czym jest większa szansa na to, że za 5 lat naprawią 580ex, niż na to, że za 2 lata (po gwarancji) naprawią jakieś YN. Inna sprawa to koszt naprawy, może być porównywalny z kosztem nowego "chinola".
          Jednak wybierając 580ex (lub "II") masz największa pewność, że lampa będzie zgodna z systemem Canona, i (jak mówią użytkownicy) sprawuje się nieco lepiej od "zamienników" (poprawność, powtarzalność).

Komentarz

• xandi
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 24

Ja generalnie potrzebuję lampy, która będzie niezawodnie działała na weselach itp. Jestem świadomy, że to nie jest nowy sprzęt i może być różnie z jej pracą po dłuższym czasie, a fajnie by było znaleźć taką w dobrym stanie. Jestem w stanie zaryzykować jeżeli rzeczywiście będzie w dobrym stanie.

Znalazłem na allegro i olx takie:

INTERFOTO: Canon 580 EX II 580EX II ładna gwarancj (5939871228) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

e-oko Canon Speedlite 580 EX II StanBDobry! Gwar (5938359089) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Lampa Canon 580 EX II w stanie celującym Łódź Polesie • OLX.pl

Lampa błyskowa canon speedlite 580ex ii jak nowa Sosnowiec • OLX.pl

Któraś z nich jest warta uwagi?

Patrzyłem też na inne lampy i ta Voeloon V760 mnie zainteresowała. Dużo będzie mocniejsza od YN-600EX-RT ?

I będę mógł bez problemu tymi lampami wyzwolić mojego nissina Di622 markII?
            Ostatnio edytowany przez xandi; 35579.

Komentarz

Pracuję...