X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BenRhod
    Bywalec
    • 2008
    • 107

Yongnuo YN600EX-RT II oraz 80 d.

Czy to dobry pomysł aby tą lampę kupić?
    80d + S 17-50 + C 24/2.8 STM + C 50/1.8 STM + C EF 28-105/3.5-4.5 II USM + C 18-55/3,5-5,6 IS STM + YN 600 EX-RT II + N di622
  • jinks
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2178

Odp: Yongnuo YN600EX-RT II oraz 80 d.

Mam to YN x2, ale używam jako lamp zewnętrznych. Działają bezproblemowo. Chyba sobie dokupię jeszcze 2 sztuki. Pomimo to na aparat polecam kupić canona 430exIII-RT ponieważ:
    1) brak problemów z działaniem/kompatybilnością w przyszłości przy zmianie body
    2) przy cashback-u nie wychodzi tak drogo
    3) YN kosztują w PL 500, czy 600zł. W chinach sporo mniej. Nie wierze w uczciwą kontrolę jakości i wolę uniknąć sytuacji, w której taka lampa z powodu wadliwości/usterki uszkodzi mi body. Być może przesadzam, ale 430 jest relatywnie niedroga więc po co ryzykować
    Miłego dnia
    moja www

Komentarz

• BenRhod
      Bywalec
      • 2008
      • 107

Zamieszczone przez jinks
      Mam to YN x2, ale używam jako lamp zewnętrznych. Działają bezproblemowo. Chyba sobie dokupię jeszcze 2 sztuki. Pomimo to na aparat polecam kupić canona 430exIII-RT ponieważ:
      1) brak problemów z działaniem/kompatybilnością w przyszłości przy zmianie body
      2) przy cashback-u nie wychodzi tak drogo
      3) YN kosztują w PL 500, czy 600zł. W chinach sporo mniej. Nie wierze w uczciwą kontrolę jakości i wolę uniknąć sytuacji, w której taka lampa z powodu wadliwości/usterki uszkodzi mi body. Być może przesadzam, ale 430 jest relatywnie niedroga więc po co ryzykować
      Rozumiem Twoje podejście ale z tymi lampami chyba nie jest aż tak źle skoro jest o nich dużo dobrych opinii. Wiadomo, że systemowe są lepsze ale przy moim amatorskim używaniu Youngnuo powinno być wystarczające.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
      80d + S 17-50 + C 24/2.8 STM + C 50/1.8 STM + C EF 28-105/3.5-4.5 II USM + C 18-55/3,5-5,6 IS STM + YN 600 EX-RT II + N di622

Komentarz

• splice
        Bywalec
        • 2014
        • 168

Mam 1 w drugiej wersji i 3 w wersji pierwszej. Ogólnie od 3 sezonów korzystam z systemu RT od Yongnuo. Dodatkowo korzystam jeszcze z małego wyzwalaczy RT też od Yongnuo. Pracują i na aparacie i na statywach. Druga wersja działa bezproblemowo, natomiast w pierwszej wersji miałem uszkodzone dwie lampy - jedną nie dawała wogole błysku, a druga miała uszkodzona komunikację RT. Na chwilę obecną system moim zdaniem jest dopracowany, choć warto zobaczyć jeszcze ofertę Quadralite, bo dodatkowo mają jeszcze w ofercie mała lampę o liczbie przewodniej 36 która idealnie nada się na dopalanie z body i sterowanie pozostałymi - waga 200 gram, cena troszkę ponad 300 zł. Minusy w Quadralite to na dzisiejsze standardy prymitywne mocowanie.
        Canon EOS R, Canon 6D, 14mm 2.8, C35L, C24-70L 2.8 II, C135L, 4x600RT, adapter RT-EF

Komentarz

• BenRhod
          Bywalec
          • 2008
          • 107

Dziękuję za Twoją opinię. Lampa już zamówiona i teraz tylko trzeba czekać na przesyłkę
          Zamieszczone przez splice
          Mam 1 w drugiej wersji i 3 w wersji pierwszej. Ogólnie od 3 sezonów korzystam z systemu RT od Yongnuo. Dodatkowo korzystam jeszcze z małego wyzwalaczy RT też od Yongnuo. Pracują i na aparacie i na statywach. Druga wersja działa bezproblemowo, natomiast w pierwszej wersji miałem uszkodzone dwie lampy - jedną nie dawała wogole błysku, a druga miała uszkodzona komunikację RT. Na chwilę obecną system moim zdaniem jest dopracowany, choć warto zobaczyć jeszcze ofertę Quadralite, bo dodatkowo mają jeszcze w ofercie mała lampę o liczbie przewodniej 36 która idealnie nada się na dopalanie z body i sterowanie pozostałymi - waga 200 gram, cena troszkę ponad 300 zł. Minusy w Quadralite to na dzisiejsze standardy prymitywne mocowanie.

Komentarz

• BenRhod
            Bywalec
            • 2008
            • 107

Jaki najlepiej kupić wyzwalacz do tego zestawu?
            Zastanawiam się nad tymi:
            1. https://fripers.pl/p/zestaw-wyzwalac...nuo-dla-canon/
            2. https://fripers.pl/p/zestaw-radiowy-...-kit-do-canon/
            Zastosowanie typowo amatorskie.

Komentarz

• r_m
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2418

Yn e3-rt

Komentarz

• splice
                Bywalec
                • 2014
                • 168

Miałem ze 3-4 lata temu zestaw numer 2. Jednym słowem NIE POLECAM. Chodziło to jak chciało, zrywało zasięg, ogólnie wykorzystywane do pracy poprostu męczyło. Yn e3-rt jest o niebo lepsze - 2 lata i zero problemów.
                Canon EOS R, Canon 6D, 14mm 2.8, C35L, C24-70L 2.8 II, C135L, 4x600RT, adapter RT-EF

Komentarz

• BenRhod
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 107

Dziękuję za pomoc. Decyzja podjęta. Kupię YN-E3-RT. Mam jeszcze jedno pytanie. Posiadam lampę Nissin di622 czy jest jakiś sposób aby ją również za pomocą tego wyzwalacza uruchomić?

Komentarz

• r_m
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2418

Odbiornik zgodny z tym systemem to YN-E3-RX, ale nie dam głowy, czy zadziała z tą lampą (były z nią jakieś problemy z wyzwalaczami radiowymi, o ile pamiętam).

Komentarz

• BenRhod
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 107

Zamieszczone przez r_m
                      Odbiornik zgodny z tym systemem to YN-E3-RX, ale nie dam głowy, czy zadziała z tą lampą (były z nią jakieś problemy z wyzwalaczami radiowymi, o ile pamiętam).
                      Czy to jest jedyny sposób?

Komentarz

• r_m
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2418

Nawet nie wiem czy ten sposób zadziała, więc trudno mi mówić, czy jedyny.
                        Sprawdź, czy Twoja 600ex-rt II ma "optyczny tryb master", jeśli tak, to jeśli ta lampa będzie na aparacie, a 622 "zobaczy" błyski sterujące, to można tak wyzwalać.
                        Jednak jeśli na aparacie chcesz mieć nadajnik E3-RT, i obie lampy maja być "zdalne", to może być jedyny sposób, jeśli zadziała z Twoją lampą.

Komentarz

• BenRhod
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 107

Zamieszczone przez r_m
                          Nawet nie wiem czy ten sposób zadziała, więc trudno mi mówić, czy jedyny.
                          Sprawdź, czy Twoja 600ex-rt II ma "optyczny tryb master", jeśli tak, to jeśli ta lampa będzie na aparacie, a 622 "zobaczy" błyski sterujące, to można tak wyzwalać.
                          Muszę to sprawdzić [emoji846]. Dzięki.

Komentarz

• atsf
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4832

Odbiorniki YN-E3-RT mam na zbyciu nówki nieśmigane po cenach ebajecznych, ale też Ci nie dam gwarancji, że ten Nissin pójdzie na wszystkich ustawieniach, ani nawet, że w ogóle odpali. Zawsze jest metoda, aby opalić w ogóle lampę na tym odbiorniku, jeśli się wepnie kostkę pośrednią przewodzącą tylko po styku centralnym i bez styków dedykowanych do Canona. Też mam na zbyciu
                            A co do samego głównego nadajnika, to YN-E3-RX z pewnością będzie właściwym wyborem, bo będzie działał w tym samym trybie RT co lampa, ale nie da ci sterowania zoomem lampy i wymaga YN-E3-RX do innych lamp, a one stwarzają ogromne problemy z kompatybilnością. Natomiast YN-622C TX daje sterowanie zoomem lampy, a jego odbiorniki obsługują wszystkie lampy dedykowane, a nie tylko niektóre.
                            EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• r_m
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2418

Zamieszczone przez atsf
                              Zawsze jest metoda, aby opalić w ogóle lampę na tym odbiorniku, jeśli się wepnie kostkę pośrednią przewodzącą tylko po styku centralnym i bez styków dedykowanych do Canona.
                              No właśnie kojarzę, że z tą lampą (pierwsza wersja) były problemy z wyzwalaniem, chyba chodziło o sprawę konstrukcyjną, dlatego może się okazać, że ten sposób nie zadziała, odbiorniki E3-RX to "mało popularna egzotyka" w porównaniu do np. YN603 czy YN622c, dlatego trzeba byłoby sprawdzić przed zakupem takie zestawienie.

Komentarz

Pracuję...