X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nozanu
    Uzależniony
    • 2010
    • 542

Odp: Quadralite Stroboss V1C - problem z trybem HSS.

Zamieszczone przez tomek1976
    Nie rozumiem? Pisałem, że przy czasach dłuższych niż 1/200 i błyskach na drugą kurtynę jest ok. Problem zaczyna się przy krótkich czasach i HSS. Np. przy dopalaniu lampą zdjęć plenerowych - włączam HSS, przy bardzo krótkich czasach, żeby zredukować cienie pod oczami. I wtedy zaczyna się problem. Większość błysków z pełną mocą. Po kilku takich błyskach lampa "wisi". Nie błyska, pomimo że jest np. 3/4 stanu akumulatora. To samo mam np. na sali weselnej. Skracam czas i jest on krótszy od 1/200, włączam tryb HSS. Lampa pali pełną mocą. Wszystkie fotki prześwietlone. Po kilku takich błyskach lampa "musi odpocząć". Otrzymałem info od firmy Quadralite. I jest ono tak absurdalne, że ... wypada mi mieć nadzieję, że doszło do błędu komunikacyjnego.
    Przypomniałeś mi tymi "cieniami pod oczami" o koszmarach lustrzanek APSc. Po przejściu na 6D używałem lampy już tylko do dopalania tła, a obecnie na R6 co najwyżej do kontry.

Komentarz

• Jacek_Z
      Administrator
      • 2005
      • 2694

Nie rozumiem? Pisałem, że przy czasach dłuższych niż 1/200 i błyskach na drugą kurtynę jest ok. Problem zaczyna się przy krótkich czasach i HSS. .
      To zapytam wprost. Czy pracując w HSS masz ustawienie że błysk ma być na drugą kurtynę?
      Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• tomek1976
        Bywalec
        • 2008
        • 127

Zamieszczone przez Jacek_Z
        To zapytam wprost. Czy pracując w HSS masz ustawienie że błysk ma być na drugą kurtynę?
        Nie. Nie wiedziałem nawet, że można w trybie HSS ustawić w lampie błysk na drugą kurtynę?

Komentarz

• Jacek_Z
          Administrator
          • 2005
          • 2694

OK, przepraszam, nie będę dociekał, znam inny system błyskania.

Komentarz

• tomek1976
            Bywalec
            • 2008
            • 127

OK, przepraszam, nie będę dociekał, znam inny system błyskania.
            Bez żadnej ironii - w opcjach Quadralite, mam do wyboru synchronizację normalną, na drugą kurtynę i HSS. Myślałem, że wybór któregoś z tych trybów automatycznie wyklucza pozostałe? Jeśli jest inaczej, chętnie się dowiem.

Komentarz

• Jacek_Z
              Administrator
              • 2005
              • 2694

Jak wspomniałem znam inny system, Nikona. Tam błysk na drugą kurtynę ustawia się w menu body. HSS ustawia się w innej zakładce, w body, tzn wybiera się Auto FP (to inaczej HSS, oczywiście oba systemy C i N stosują inne słownictwo) gdy czas jest krótszy niż 1/200s.
              Zakładam, że zrobiono to inteligentnie, czyli że jak mamy 1/200 i krócej to nastawienie na drugą kurtynę nie ma znaczenia i że nie przeszkadza w prawidłowym działaniu lampy.
              Natomiast w przypadku używania na bezlusterkowcach Nikon Z lamp niefirmowych (czyli innych niż Nikon SB xxxx) niektóre lampy mają problemy z działaniem, np właśnie Stroboss V1. Należy podmienić soft w lampie na nowszy (1.4 ?) i jest OK. Na nikoniarzach jest wątek, ktoś miał problem z Godoxem V1 (to to samo co Stroboss V1), wymiana softu pomogła.

Komentarz

• tomek1976
                Bywalec
                • 2008
                • 127

Jak wspomniałem znam inny system, Nikona. Tam błysk na drugą kurtynę ustawia się w menu body. HSS ustawia się w innej zakładce, w body, tzn wybiera się Auto FP (to inaczej HSS, oczywiście oba systemy C i N stosują inne słownictwo) gdy czas jest krótszy niż 1/200s.
                Zakładam, że zrobiono to inteligentnie, czyli że jak mamy 1/200 i krócej to nastawienie na drugą kurtynę nie ma znaczenia i że nie przeszkadza w prawidłowym działaniu lampy.
                Natomiast w przypadku używania na bezlusterkowcach Nikon Z lamp niefirmowych (czyli innych niż Nikon SB xxxx) niektóre lampy mają problemy z działaniem, np właśnie Stroboss V1. Należy podmienić soft w lampie na nowszy (1.4 ?) i jest OK. Na nikoniarzach jest wątek, ktoś miał problem z Godoxem V1 (to to samo co Stroboss V1), wymiana softu pomogła.
                No i jasne, skąd wynikało niezrozumienie. W Canonie R6, po podpięciu lampy Quadralite, mam w menu aparatu dostępne opcje: błysku na I kurtynę, na II kurtynę i HSS. Wybór jednego z tych trybów wyklucza jednoczesne zastosowanie innego. W swojej lampie mam soft v. 1.7, więc chyba najnowszy (co ciekawe na stronie Quadralite, jako najnowszy dostępny jest v. 1.6).

Komentarz

• cosinus
                  Początki nałogu
                  • 2012
                  • 260

Bez żadnej ironii - w opcjach Quadralite, mam do wyboru synchronizację normalną, na drugą kurtynę i HSS. Myślałem, że wybór któregoś z tych trybów automatycznie wyklucza pozostałe? Jeśli jest inaczej, chętnie się dowiem.
                  HSS jest serią (słabszych) błysków rozciągniętych w czasie, trwających "na styk" przez cały czas przelotu lamelek migawki szczelinowej *)
                  Jako takie, nie ma sensu mówić, że są na drugą kurtynę (w sumie ostatni z nich matematyk by powiedział, że tak), a jednocześnie są na na pierwszą kurtynę (pierwszy z nich).
                  Stąd protesty kolegów

HSS nie jest żadną maszynką do robienia cudów, a zwykłą (troszkę ambitniejszą) inżynierią, i warto to rozumieć, by nie traktować jako "cargo cult".

*) czasów krtszych niż graniczna, np 1/200, czy co aparat ma
                  Ostatnio edytowany przez cosinus; 45133.
                  Ex Nikon, w tym analog.
                  70D (zestaw APSC do srzedania, korpus 50tys zdjeć) , 10-18, 40/2.8, EFS24/2.8, 55-250 mkII, 18-55/4-5.6, S30/1.4A, T100/2.8.
                  Mobilnie Olympus EM5 / Lumix z zestawem

Komentarz

• Jacek_Z
                    Administrator
                    • 2005
                    • 2694

Przy okazji - unikam HSS jak ognia bo LP lampy drastycznie spada. Zależy co chcemy osiągnąć albo jaki jest powód wejścia w HSS stosuje różne rozwiązania. Jeśli w plenerze światła jest za dużo (ostre słońce), a chce błysnąć w cienie to należy nakręcić filtr ND i zejść do czasu synchronizacji. Inny przypadek to gdy robię spadające kropelki w "studiu" ustawiam lampę w tryb M na 1/128, wtedy czas błysku jest krótki a czas migawki to znowu tylko czas synchronizacji z błyskiem.

Komentarz

Pracuję...