X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chrislab
    Początki nałogu
    • 2009
    • 374

Rf 85/1.2l

nie wiem, czy to oficjalnie, ale jest cena:

The previously rumored Canon RF 85mm f/1.2 L USM mirrorless lens is now officially announced (pre-order at Adorama & B&H): Minimum focusing distance of 2.79 feet/0.85 meters Customizable control ring that allows photographers to adjust exposure compensation, shutter speed, aperture or ISO One Aspheric and one UD Lens, along with BR optics help to reduce chromatic […]

zaskoczenia nie ma - w Polsce będzie pewnie 12-13k na początek.
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona
  • Photointo
    Bywalec
    • 2017
    • 210

Odp: Rf 85/1.2l

Wysoka cena i waga 1,2 kg.
    EOS R | RF 24-105

Komentarz

• Radetzky
      Dopiero zaczyna
      • 2013
      • 29

Znasz jakieś dużo lżejsze obiektywy 85mm F1.2?

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12158

Re: Rf 85/1.2l

50/1.2 wazy nieco pod kilogram i z body R w sumie nie ma dramatu. tzn. jest subiektywnie ciutke za duzy i za ciezki, ale biorac pod uwage optyke i wychodzace z tego zdjecia, to ten mankamen przelyka sie szybko.

tutaj sa jednak troche wieksze soczewki, wiec te dodatkowe 250g nie szokuje. pewnie bedzie za duze do obecnej R-ki, ale tez te szkla misie nie sa projektowane na dzisiaj tylko na za kilka lat, jak uzyszkodnicy 5D4 zaczna szukac bezlusterkowego zamiennika (backupu) i taki juz bedzie dostepny
        www albo tez flickr

Komentarz

• aptur
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3837

Zamieszczone przez akustyk
          50/1.2 wazy nieco pod kilogram i z body R w sumie nie ma dramatu. tzn. jest subiektywnie ciutke za duzy i za ciezki, ale biorac pod uwage optyke i wychodzace z tego zdjecia, to ten mankamen przelyka sie szybko.

tutaj sa jednak troche wieksze soczewki, wiec te dodatkowe 250g nie szokuje. pewnie bedzie za duze do obecnej R-ki, ale tez te szkla misie nie sa projektowane na dzisiaj tylko na za kilka lat, jak uzyszkodnicy 5D4 zaczna szukac bezlusterkowego zamiennika (backupu) i taki juz bedzie dostepny
          Właśnie się obawiam, że canon oleje nowe szkła do EF i będzie robił takie misie do systemu R. Szkła będą większe i cięższe od wersji EF (jak właśnie 85/1.2) za to będą masakrycznie ostre. Tak będą kusić aby się ostatecznie przesiąść z lustrzanek. Na szczęście na mnie to nie działa choć przyznaję, że np. taki kloc jak 28-70/2 to dla niektórych może być powodem do zmiany.

Komentarz

• szwayko
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2076

Odp: Re: Rf 85/1.2l

raczej oficjalnie

Ja miałem nadzieję,że FF bez lustra pójdzie w stronę stałek gabarytowo takich jak były w Canon FD.
            Presja na super linię a'la Otus zwyciężyła. No chyba że pojawi się seria, albo linia retro - gorsza optycznie ale rysująca z "duszą" i kompaktową wielkością.

frickr FB
            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12158

Zamieszczone przez aptur
              Właśnie się obawiam, że canon oleje nowe szkła do EF i będzie robił takie misie do systemu R. Szkła będą większe i cięższe od wersji EF (jak właśnie 85/1.2) za to będą masakrycznie ostre. Tak będą kusić aby się ostatecznie przesiąść z lustrzanek.
              po to wlasnie sa te wielkie misie.

z czasem bedzie wersja tych ogniskowych dla normalnych ludzi. tzn. nadal raczej bardziej bogatszych normalnych, ale jednak takich mniej skorych do kupowania wiaderek do paczki od fajek

Zamieszczone przez aptur
              Na szczęście na mnie to nie działa choć przyznaję, że np. taki kloc jak 28-70/2 to dla niektórych może być powodem do zmiany.
              przejdz sie do sklepu, ktory taki 28-70/2 ma na stanie. wez do reki. przejdzie ci.

to szklo jest gabarytowo dopasowane do 1DX (ciut duze, no ale przynajmniej 1DX jest za co trzymac), z 5D byloby za duze. a z wydmuszka pokroju R to jest robienie sobie jaj z pogrzebu
              www albo tez flickr

Komentarz

• robertskc7
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 1485

To teraz czekamy na przejściówkę Rf = Sony i będzie można zobaczyć detal z tego szkła. Bo na eRkach to sobie można co najwyżej popoglądać ziarenko przez ten ich beznadziejny filtr mydlany.
                www.robertzbiec.pl

Komentarz

• MC_
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 3444

Rf 85/1.2l

Az strach pomyslec jak ostre beda zdjecia tygrysow z niego + a7r3.

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12158

I lepiej zeby mocno winietowal, zeby mozna wtedy dowodzic jak nieodzowne jest wyciaganie 5EV z cieni
                    www albo tez flickr

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

Zamieszczone przez MC_
                      Az strach pomyslec jak ostre beda zdjecia tygrysow z niego + a7r3.
                      Do tygrysów to masz odpowiedni lens w swoim awatarze. Rzecz jasna za mało ostry lens jak na standardy systemu R

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18766

Z przejściówkami na FE może nie być tak łatwo
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• candar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 3366

Pojawia się pytanie: JAKI ???
                          Taki, czy może jednak śmaki z DS

Osobiście wolę zwykły niż DS. Kwestia gustu.
                          Załączone pliki
                          Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                          Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7443

Nie wiem, z czego to wynika, ale mnie te nowe wypusty Canona ani ziębią ani parzą. Widziałbym za to nowe 50/85 1.2 z mocowaniem EF.
                            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

Re: Odp: Rf 85/1.2l

Zamieszczone przez Cichy
                              Nie wiem, z czego to wynika, ale mnie te nowe wypusty Canona ani ziębią ani parzą. Widziałbym za to nowe 50/85 1.2 z mocowaniem EF.
                              Obawiam się, że szybko się nie doczekasz. Choć w EF jest przecież nowe 85/1.4 IS które jest szybkie i ostre. Tylko bokeh nieco słabszy od wersji 1.2. Tak czy inaczej bardzo dobre szkło IMO.

Komentarz

Pracuję...