X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bruckner
    Początki nałogu
    • 2006
    • 275

Jupiter 9 85/2

no właśnie jak to z tym jupiterem 85/2 jest?

który lepszy??

pozdrawiam

Fotki Digart
    FOTOblog
  • an_zak
    Początki nałogu
    • 2006
    • 427

MC musi być lepszy pod światło (i tak nie będzie "dobry" jak na obecne standardy, ale i tak lepszy od non-MC). Nigdy nie fociłem żadnym jupiterem bez MC, za to te MC były więcej niż dobre.

Komentarz

• bruckner
      Początki nałogu
      • 2006
      • 275

no właśnie pod światło te MC napewno są lepsze, ale chodzą słuchy że bez MC są lepsze optycznie...
      i teraz nie wiem.

Fotki Digart
      FOTOblog

Komentarz

• an_zak
        Początki nałogu
        • 2006
        • 427

Optycznie to to samo (kopia niemieckiego sonnara 85/2), kwestia tylko powłok... na pewno nie zaszkodzą

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Jeśli Ci sie trafi w niewiele wyższej cenie bierz wersję MC. Mam to szkło (9 MC) i z czystym sumieniem mogę je polecić: na f/2 przyjemnie miękki (nie mydlany, mimo częstych w necie opinii fanatyków zdjęć, którymi można się golić, to nie jest to samo) od 2.8 brzytewnie ostry a do tego 15 listków przysłony i ciekawy bokech.
          Jupitera 11 (135mm) posiadam natomiast w wersji bez powłok i jest zauważalnie mniej ostry od egzemplarza an_zak-a, w wersji MC, choć to dalej świetne szkło... oczywiście nie pod światło :-)
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• bruckner
            Początki nałogu
            • 2006
            • 275

Dzięki serdeczne za odpowiedź..

BTW ... nie szykuje się jakiś plenerek we Wrocku...

EOT.. :rolleyes:

Fotki Digart
            FOTOblog

Komentarz

• piast9
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3267

Mam z powłokami, również uważam, że jest miodzio. Niczego więcej pod względem ostrości nie oczekuję a powłoki przydadzą się na pewno pod światło.
              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• bruckner
                Początki nałogu
                • 2006
                • 275

a jeszcze pytanie której przejściówki z dandelionem używać?bardziej TAKIEJ

czy takateż może być??

pozdr

Fotki Digart
                FOTOblog

Komentarz

• bruckner
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 275

prosiłbym o odpowiedź w sprawie tej przejściówki bo to się tyczy właściwie tego obiektywu też a nie chce nowego wątku zakładać....

pozdrawiam serdecznie

Fotki Digart
                  FOTOblog

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Ja mam zbliżoną do tej droższej, co warta jest tańsza niestety nie wiem. Poszukaj na forum M42.

Komentarz

• bruckner
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 275

dzięki...

Fotki Digart
                      FOTOblog

Komentarz

• VomitroN
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 516

Zamieszczone przez bruckner
                        a jeszcze pytanie której przejściówki z dandelionem używać?bardziej TAKIEJ

czy takateż może być??

pozdr
                        Ten pierwszy link to chyba wersja rosyjska Dandeliona, ktora zglasza sie w body jako 2/50, z chemicznie barwionym na czarno adapterem. Ten ze srebrnym adapterem wyglada na made in Hongkongowo a body widzi go zdaje sie jako 1,4/50.

Mysle ze ten tanszy bedzie dzialal tak samo dobrze jak ten drozszy.
                        "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• bruckner
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 275

odwrotnie ten czarny widzi jako @1.4 a tamten jako 1.8 i nie wiem czy ryzykować jakikolwiek najtańszy dandelion czy coś sprawdzonego...
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          aha... pojawiła się odpowiedź że za 200 jupiter bez MC? brać czy jednak lepiej MC?????????
                          Ostatnio edytowany przez bruckner; 5395. Powód: Automerged Doublepost

Fotki Digart
                          FOTOblog

Komentarz

• MacGyver
                            Cenzor
                            • 2006
                            • 7043

Ja za swojego MC zapłaciłem złotych 140 :-)

Komentarz

• VomitroN
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 516

Zamieszczone przez bruckner
                              odwrotnie ten czarny widzi jako @1.4 a tamten jako 1.8 i nie wiem czy ryzykować jakikolwiek najtańszy dandelion czy coś sprawdzonego...
                              No nie wiem. Ja poltora roku temu kupilem wersje ruska bo jeszcze wtedy w HK tego nie robili a zglasza mi sie jako f2.
                              Nie wydaje mi sie jednak aby roznice cen Dandeliona szly w parze z jego jakoscia. Raczej to kwestia narzutu marzy rodzimych sprzedawcow. Nowe na ebayu po 11 funciszy chodza. Kupilem nawet jakis czas temu na Allegro sam czip jako odrzut handlowy za chyba 50zl i do tego widac ze byl wczesniej klejony. Nakleilem go na swoj adapter i fika az milo. Tez jako f2.
                              Uwazam, ze ten srebrny bedzie ci dzialal ( zreszta co tam sie moze popsuc

Co do MC w systemie M42, roznice w cenie tych szkiel nie sa az tak drastyczne i warto jednak upolowac szklo z powlokami.
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez MacGyver
                              Ja za swojego MC zapłaciłem złotych 140 :-)
                              Kiedy to bylo? Teraz to Jupitery 37A zaczynaja dobijac do tej ceny
                              Ostatnio edytowany przez VomitroN; 7862. Powód: Automerged Doublepost
                              "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

Pracuję...