X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • webster021
    • 2014
    • 4

Co wybrac do 600d

Witam ja mam taki dylemat moge kupic jeden z tych obiektywów

1)SIGMA AF 28-105 D Aspher. IF UC-III

2)CANON EF 80-200 II

Wiem ze to 2 rózne obiektywy ale jeden z nich moge miec za niska cene wiec bym sie skusił
    jak narazie mam kita 18-55 i 50 1.8

sigma to cos w stylu spacerzooma a co sadzicie o canonie? ma ktos ten obiektyw?
  • becekpl
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 4304

Odp: Co wybrac do 600d

kup ten ktory ci pasuje
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• webster021
      • 2014
      • 4

ale który wypada lepiej (rozdzielczosc,optyka)?

Komentarz

• Sezamek
        Początki nałogu
        • 2012
        • 397

Sigma AF 28-105mm f/4.0-5.6 UC-II Aspherical --- was upgradeable until 2005 up to #3...

Rozumiem, że ten obiektyw ma potwierdzone działanie z cyfrowymi Canonami na przysłonach powyżej pełnej dziury?

Ja bym żadnego nie brał bo masz przecież kita a jak potrzebujesz długości to 55-250IS i obrazek masz podejrzewam lepszy od obu wymienionych
        FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• webster021
          • 2014
          • 4

Trochę poszperałem i w sumie masz racje nie będe wyrzucał pieniędzy w błoto. Mój nowy cel uzbieranie na Sigmę 17-70

Komentarz

• cobalt
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 1513

Zamieszczone przez webster021
            Trochę poszperałem i w sumie masz racje nie będe wyrzucał pieniędzy w błoto. Mój nowy cel uzbieranie na Sigmę 17-70
            Jak lubisz mydło to zbieraj .
            C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
            www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• RobertON
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 2190

Zamieszczone przez webster021
              Nowa wersja tej sigmy moim zdaniem świetnie wygląda i ma bardzo dobre wyniki z testów oraz "fajne" sample (rury i płoty).

Gdyby nie to, że mam C15-85 to kupiłbym to szkło, zwłaszcza, że jakoś nigdy nie miałem kłopotów z sigmami. Nie wykluczam tego, że takie kłopoty mogą kiedyś powstać.

Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM

Test Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl

--- Kolejny post ---

Test:

źródło:

The Sigma 17-70 mm C is the first Sigma lens to be released in the Contemporary series ("High performance, yet compact and lightweight, true all-round
              Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
              https://500px.com/robowert26

Komentarz

• roth
                • 2014
                • 14

Z tą sigmą jest jeden problem, awaryjny OS. A naprawa to prawie 800 zł. Zdycha zwykle dość szybko i po gwarancji. A wtedy naprawa jest nieopłacalna

Komentarz

• RobertON
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 2190

Sigma o której napisałem ma 2 lata gwarancji z możliwości jej rozszerzenia.
                  Pierwsze egzemplarze wersji C miały premierę we wrześniu 2012 roku. Więc jak do tej pory wszystkie są jeszcze na gwarancji.

Więc nie wiem jeszcze kiedy "zdycha" i czy to dotyczy faktycznie tego modelu. Może to taka teoria ogólnej natury
                  https://500px.com/robowert26

Komentarz

• cobalt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 1513

Sigma 17-70 to słabiak. Co z tego, że posiada f/2,8 jeżeli obraz na bokach kadru jest koszmarny. Akceptowalny dopiero od 28mm.
                    Za taką cenę lepiej kupić do Canona 600D Sigmę 17-50 f/2,8 to obiektyw EX z lepszym obrazkiem już od f/2,8 i 3-letnią gwarancją na wstępie bez żadnego dopłacania.
                    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                    www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• webster021
                      • 2014
                      • 4

no S17-50 to nie bardzo bo ogniskowa jak przy kicie a ja chciałem troche wydłozyc ogniskowa, pieniadze juz mam tylko nadal dylemat na co?
                      Na oku mam 3 obiektywy:
                      1) C 28-135 dobry na spacer - (usm)
                      2) C 55-250 cena nowego-(jakosc 2 plan)
                      3) C 70-210 jakosc - (wiem ze starosc ale po opiniach ludzi korzystajacych z niego naprawde warto) niby stara L-ka

Komentarz

• Kecaj
                        Bywalec
                        • 2014
                        • 130

Niedawno 18-55 uznałem za nieco niewystarczający, gdzie dylemat był w sumie podobny. Rozchodziło się pomiędzy T17-50 + C85 1.8 vs. Sigma 17-70 + w późniejszym terminie jakaś stałka w przedziale 85-130. Padło na Sigmę (nie ten najnowszy model, poprzednik aktualnie dostępnej) i jak do tej pory nie żałuję. Idealne szkło to nie jest (chociaż trafiłem na egzemplarz bez FF/BF), ale za 1400 mam całkiem uniwersalny obiektyw "na spacerki".

Przez głowę przechodził też C 18-135STM, ale przy tym przedziale cenowym wniosek był jeden- "co jest do wszystkiego...". Nic na siłę (wszystko młotkiem), lepiej stopniowo rozbudowywać.
                        Nadal więcej sprzętu niż umiejętności...

Komentarz

• Szelma
                          • 2014
                          • 9

Mam podobny dylemat odnosnie czegos dluzszego. Wacham sie pomiedzy Canonem EFS 55-250mm f/4-5.6 IS II, Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro a Tamrononem AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macr Ceny nowych sa podobne, ogolnie szkla tanie. W canonie pewnosc, ze bedzie jakosciowo, ale sigma wcale nie odstaje no i ma to makro, jakie jest ale jest.

Gdyby canon nie krecil morda, to bral bym w ciemno.
                          Ostatnio edytowany przez Szelma; 51161.

Komentarz

• marfot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4568

Zamieszczone przez Szelma
                            Wacham sie pomiedzy Canonem EFS 55-250mm f/4-5.6 IS II, Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro a Tamrononem AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macr Ceny nowych sa podobne, ogolnie szkla tanie. W canonie pewnosc, ze bedzie jakosciowo, ale sigma wcale nie odstaje no i ma to makro, jakie jest ale jest.

Gdyby canon nie krecil morda, to bral bym w ciemno.
                            Bierz tego Canona i nie cuduj. Ma IS, jest ostry. Trzeba się oswoić z jego mizerną postacią i tyle.
                            W tej Sigmie porządne wykonanie sugeruje sensowną jakośc optyczną - pomyłka. Sam się na to nabrałem. O wiele za długo mi zeszło zanim się zorientowałem .
                            Tamrona nie znam - podobno marny i bez IS.
                            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Szelma
                              • 2014
                              • 9

Fakt jest taki, ze o Canonie zle slowo uslyszec jest ciezko, kazdy chwali za ostrosc, mnie mizernosc niezniecheca. Problem tylko i masa w****u przy uzywaniu filtrow polowkowych, przez to krecenie ryjem przy ostrzeniu, ale za takie piniadze chyba wymagam za duzo.

Komentarz

Pracuję...