X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nazir

Jaka karta graficzna

Witam

Karta do obrobki zdjec to tez sprzet

No wlasnie, jaka karte graficzna wybrac do obrobki zdjec.
    Do tej pory uzywalem Matroxa G400, rewelacja jak dla mnie, ale trzeba isc z postepem.
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Praktycznie bez znaczenia.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

Zamieszczone przez Nazir
      Witam

Karta do obrobki zdjec to tez sprzet

No wlasnie, jaka karte graficzna wybrac do obrobki zdjec.
      Do tej pory uzywalem Matroxa G400, rewelacja jak dla mnie, ale trzeba isc z postepem.
      Imo rewelacyjna karta i do obrobki zdjec wiecej Ci nie potrzeba
      Zreszta przewinelo sie juz kilka podobnych watkow na forum.
      Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.

Komentarz

• Zodiakalny Rak
        Początki nałogu
        • 2006
        • 411

oto jeden pozdrawiam,
        z pozdrowieniami

Komentarz

• Nazir

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          Praktycznie bez znaczenia.

Nie bardzo sie z tym zgodze, no chyba ze robisz zdjecia z urlopu to moze i bez znaczenia. Jesli zdjecia maja isc na wystawe lub do druku w wiekszym formacie zapewniam Cie ze mo to znaczenie i nawet duze. Patrzac po polkach sklepowych to wlasciwie jest wybor tylko pomiedzy Redeonem i nVidia.

Komentarz

• McKane
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2015

Zamieszczone przez Nazir
            Nie bardzo sie z tym zgodze, no chyba ze robisz zdjecia z urlopu to moze i bez znaczenia. Jesli zdjecia maja isc na wystawe lub do druku w wiekszym formacie zapewniam Cie ze mo to znaczenie i nawet duze. Patrzac po polkach sklepowych to wlasciwie jest wybor tylko pomiedzy Redeonem i nVidia.
            Serio ? A potrafisz wyjasnic jakie to duze znaczenie ma karta w obrabianiu wiekszych zdjec ?

I gwoli scislosci ostatnie zdanie powinno brzmiec "Patrzac po polkach sklepowych to wlasciwie jest wybor tylko pomiedzy Ati i nVidia"
            http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Zamieszczone przez Nazir
              Jesli zdjecia maja isc na wystawe lub do druku w wiekszym formacie zapewniam Cie ze mo to znaczenie i nawet duze.
              Kurcze, niestety większych niż A2 nie robiłem, więc nie zauważyłem różnicy. A radziłem sobie m.in. z wbudowanym w lapka geforcem...
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Nazir

Zamieszczone przez McKane
                Serio ? A potrafisz wyjasnic jakie to duze znaczenie ma karta w obrabianiu wiekszych zdjec ?

I gwoli scislosci ostatnie zdanie powinno brzmiec "Patrzac po polkach sklepowych to wlasciwie jest wybor tylko pomiedzy Ati i nVidia"
                Tutaj odnosiłem się do odwzorowania kolorów kolego i uwazam np. ze taki stary Matrox bije na głowę nVidie. Nie sadze zeby w komputerach dedykowanych do prac DTP na wysokim poziomie byly wlasnie nVidie.

Sugerujac sie twoja kąsliwoscia twoje powinno brzmiec:

"A potrafisz wyjasnic jak duze znaczenie ma karta w obrobce wiekszych zdjec"

Moje natomiast:

"Spogladajac na polki sklepowe ..."

Ale nie robmy sobie zlosliwosci, chociaz to takie zakorzenione w polskiej tradycji

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Zamieszczone przez Nazir
                  Tutaj odnosiłem się do odwzorowania kolorów kolego i uwazam np. ze taki stary Matrox bije na głowę nVidie. Nie sadze zeby w komputerach dedykowanych do prac DTP na wysokim poziomie byly wlasnie nVidie.
                  A skąd wiesz że Matrox odwzorowuje poprawnie kolory ??? I że Twój monitor poprawnie je wyświetla ?? Masz zrobiony profil dla monitora ? To że obraz ma Matroxie wygląda lepiej niż z Nvidii nie ma żadnego związku z poprawnością wyświetlania kolorów przez kartę...
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• McKane
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2015

Zamieszczone przez Nazir
                    No wiec stacje graficzne dedykowane do prac DTP najczesciej wyposazane sa w Nvidie Quadro Budzetowe wersje maja z tego co widzialem Matroxy ale to zalezy od konkretnego producenta.

Prawda jest taka ze w tej chwili nie ma znaczenia jaka wlozysz karte (nawet do profesjonalnych zastosowan). To co piszesz o kolorach dotyczy starych jak swiat kart Nvidii. To jest juz archeologia komputerow. Obecnie obraz wyswietlany przez te tansze karty (bez znaczenia czy Ati czy Nvidia) jest nieporownywalnie lepszy od tego co oferowaly kilka lat temu. Nie oszczedza sie juz na filtrach itp co kiedys bylo uciazliwe gdyz trzeba bylo je wylutowywac.

Niektorzy twierdza ze obecne karty Ati daja bardziej nasycone kolory. Ja przekladajac kilkanascie modeli roznych kart faktycznie odnioslem podobne wrazenie. Prawda jednak najczesciej jest taka ze to nie o karte chodzi a o kalibracje monitora i na niej lepiej zebys sie skupil.

Zamieszczone przez Nazir
                    Sugerujac sie twoja kąsliwoscia twoje powinno brzmiec:

"A potrafisz wyjasnic jak duze znaczenie ma karta w obrobce wiekszych zdjec"

Moje natomiast:

"Spogladajac na polki sklepowe ..."

Ale nie robmy sobie zlosliwosci, chociaz to takie zakorzenione w polskiej tradycji
                    Mnie nie chodzilo o poprawianie budowy Twoich zdan (bo tego zakazuje regulamin) a po zmiane "Radeon vs Nvidia" na "Ati vs Nvidia"
                    Ostatnio edytowany przez McKane; 371.

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Obecnie różnice w odwzorowaniu kolorów pomiędzy kartami są pomijalnie male w porównaniu do tego, co z kolorami potrafi zrobić monitor...

Legenda o matroxowości Matroxa powstawała kilka lat temu, gdy faktycznie Matrox miał w tym zakresie przewagę.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• popmart
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1721

Matrox RIP

Komentarz

• McKane
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2015

Zamieszczone przez piast9
                          Legenda o matroxowości Matroxa powstawała kilka lat temu, gdy faktycznie Matrox miał w tym zakresie przewagę.
                          Ja bym rzekl ze nawet juz nascie lat temu

I popieram popmarta ... Matrox zdechl juz dawno i trudno zalezc obecnie dla niego miejsce w szeregu innych kart.

Komentarz

• dgi
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 104

Mi ostatnio padła karta graficzna. Chciałem coś niedrogiego, ale niezbyt archaicznego. Wybór padł na Readona 9550 i jestem zadowolony
                            Koszt takiej karty to 200zł.

Nawet jakąś gierkę od biedy też można zapuścić

Komentarz

• Nazir

OK, nie ma co piany bić.
                              Chodziło mi o konkretne sygestie i doświadczenia, od czczej dyskusji sie odwracam

Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...