X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Wężyk

witam,
    pytanie pierwsze - czy wężyk do 20D posiada funkcję ustawiania AF, czy też trzeba ustawić AF z body, a z wężyka robimy tylko spust migawki?

Drugie pytanie do znawców - powoli zaczynam sie przymierzać do kupna statywu (na razie mam porzyczony i rzadko stosuję, choć dobry jest) i wężyka - w jaki sposób kadrujecie na statywie i sprawdzacie AF aby nie poruszyć ustrojstwa? Skoro wężyk to raczej bez dotykania, a skoro bez, to bez korekty kadrowania
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • Mac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2063

Spoko, kiedy masz wężyk AF działą, inaczej to by nie miało sensu.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12158

odpowiadam na pytanie numer 1 - jest AF w wezyku. dokladnie tak samo jak guzior w korpusie - na pol przycisku jest AF/blokada ekspozycji (czy jak tam masz w C.fn. ustawione), na pelny docisk jest wyzwolenie migawki

pytanie numer 2 - jako czlowiek, ktory sie nad statywem zasadniczo "modli" i przed pstrykiem spedza sporo czasu ustawiajac kadr itede itepe, nie odczuwam w ogole tego problemu. stawiam statyw, ustawiam kadr, zestawiam polowki jesli trzeba, dopiero potem mierze swiatlo, jesli potrzeba wpinam weza, a potem robie zdjecie. kadr jest zawsze na poczatku - albo przymierzony korpusem trzymanym z lapy (czesciej) albo przestawieniem statywu/glowicy. proces decyzyjny co i jak skadrowac jest na tyle dlugi, ze zabawy w przestawianie statywu, o odblokowywaniu, przestawianiu i ponownym blokowaniu glowicy nie mowiac, zwyczajnie nie zauwazam :-)

ptaszarze zdaje sie kapke inaczej to robia (landszafciarzy problem czasu praktycznie nie obowiazuje, wiec... ). w tej dzialce zdaje sie zyroskopowe statywy i U-mounty maja duze wziecie...
      www albo tez flickr

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez akustyk
        (landszafciarzy problem czasu praktycznie nie obowiazuje, wiec... )
        Znaczy jak sie zaczniesz rozkladac o 5 rano a zanim wszystko rozlozysz i pomierzysz bedzie juz 7dma to nadal swiatlo to samo i mgielki ew tez?

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12158

Zamieszczone przez Vitez
          Znaczy jak sie zaczniesz rozkladac o 5 rano a zanim wszystko rozlozysz i pomierzysz bedzie juz 7dma to nadal swiatlo to samo i mgielki ew tez?
          znaczy sie: 2 minuty w te a we wte mnie nie boli a tam gdzie czas ma znaczenie (np. wschod slonca) to generalnie wiem gdzie to slonce sie pojawi. i generalnie raczej nie zdarzaja mu sie odstepstwa od oczekiwanej trajektorii

inna kwestia, ze mam wyrobiony w sobie nawyk nie spieszenia sie ze zdjeciami landszaftowymi. do tego stopnia, ze sam siebie zwalniam i wymuszam analizowanie tego co, jak i dlaczego chce sfotografowac. a jesli sie poswieca dodatkowa minute na pomyslenie, to te nawet kilkdziesiat sekund na korekte statywu nie zmieniaja wiele w samej pracy. za to w rezultatach koncowych owszem

jak mawiala moja matematyca z liceum: pospiech jest wskazany przy lapaniu pchel
          www albo tez flickr

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

jak mawiala moja matematyca z liceum: pospiech jest wskazany przy lapaniu pchel
            A po co tu sie spieszyc? Pare kropel Frontline na kark zwierzaka i na pol roku przynajmniej spokoj . EOOT.

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

na pol przycisku jest AF/blokada ekspozycji (czy jak tam masz w C.fn. ustawione), na pelny docisk jest wyzwolenie migawki
              OK, czyli pewnie będę musiał zmienić ustawienia w CF (mam rozdzielony AF i AE).

ptaszarze zdaje sie kapke inaczej to robia (landszafciarzy problem czasu praktycznie nie obowiazuje, wiec... ). w tej dzialce zdaje sie zyroskopowe statywy i U-mounty maja duze wziecie...
              hmm, statywy żyroskopowe? a co to takiego ?
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12158

chodzilo mi o gadzet w tym stylu. juz u jakiegos ptaszarza polskiego ten sprzet widzialem:
                Images and text © Paul Bock 2026 Under the Arizona sun, water and time have been collaborating for millions of years. Inside the Upper and...

zyroskopu tam zdaje sie jednak nie ma, ale cos mi swita, ze w jakiejs glowicy ten numer byl uzywany. jak sobie przypomne to wkleje...
                www albo tez flickr

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

ok wimberley'a znam, zaciekawiła mnie ta stabilizacja w statywie
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Jeśli chodzi o landszafty, architekturki itp to sposób akustyka jest moim zdaniem najwałaściwszy. Robie to podobnie, tyle że po ustawieniu ostrości kukam jeszcze w wizjer dla sprawdzenia czy aby af się nie pomylił, oddalam się od aparatu i wyzwalam migawkę. Oczywiście focąc ze statywu zawsze używam węża.
                    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• jacam
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 202

Zamieszczone przez Kubaman
                      hmm, statywy żyroskopowe? a co to takiego ?
                      Statywy to nie, ale są urządzenia stabilizujące np:
                      Kenyon Gyro Handheld Camera Stabilizer - Home page
                      canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• Kubaman
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4709

wow, ale ceny
                        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Avadra_K
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 580

Zamieszczone przez Kubaman
                          wow, ale ceny
                          Nooooo, na baterry pack`a mam - to jest OK, bo od czegoś trzeba zacząć

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

Pracuję...