Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Whucash
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 44

Zamieszczone przez greg7878
    Wiem , że parę dni już minęło od prośby o poradę ...

Kupiłem taki plecak trzy lata temu na A...gro , teoretycznie używany , ale praktycznie w stanie sklepowym. Kosztował mnie - jeśli dobrze pamiętam - ok. 90zł + przesyłka , z perspektywy kilku wyjazdów wakacyjnych oceniam - jak dla mnie - to był udany zakup.
    Nic się nie zepsuło , nie potargało , ani nie popruło , nadal wygląda jak nowy.

Nie ma co go porównywać do wyrobów Lowepro ( bo i cena nie ta ) , ale traktując go jako normalny plecak fabrycznie przystosowany do przenoszenia i ochrony sprzętu foto okazuje się , że :

- system nośny ma całkiem wygodny ,
    - posiada wiele bardzo praktycznych kieszeni i schowków ,
    - jest wyposażony w - dla mnie niezbędny - pokrowiec przeciwdeszczowy ,
    - górna komora jest całkiem pakowna ,
    - do części fotograficznej wchodzi body z podpiętym szkłem oraz dodatkowo dwa obiektywy ( ew. obiektyw + lampa ) - ale szkła raczej nie dłuższe niż 70-300 IS ,
    - ma zmyślny system przypinania statywu ( równie dobrze nadaje się on np. do przenoszenia wiatrochronu nad morzem ),
    - na szelkach z przodu ma mocowania zgodne ze standardem Lowepro SlipLock ,
    - łatwo i szybko demontuje się wkład komory foto i otrzymujemy sporych rozmiarów , zgrabny plecak turystyczny.

W Fomei Winner r08 spokojnie się spakujesz ( problemem będą dopiero większych gabarytów teleobiektywy ).

Jedyne , z czego należy sobie zdawać sprawę , to system wyjmowania i chowania aparatu - nie da się tego zrobić szybko , plecak należy zdjąć z pleców i postawić na ziemi ( chociaż , po krótkim treningu , sprzęt bez zdejmowania plecaka może nam całkiem sprawnie wyjmować i chować towarzysz podróży :-D).

Do ,,miejskiego łażenia" , gdy od dużych możliwości transportowych rzeczy niefotograficznych ważniejszy jest szybki dostęp do sprzętu , zabieram SlingShota 200 AW - spokojnie mieści body ( z gripem ) plus 2-3 szkła i lampa , do górnej komory kanapki i 0,5l. wody ( ew. kurtka przeciwdeszczowa ).

Jeśli potrzebuję spakować do plecaka naprawdę dużo sprzętu , zabieram z kolei Hamę Defender 170 , ale to już jest szafa z szelkami ( system nośny ma mniej wygodny niż w Fomei ). Defender ten jest pakowny , ale wg mnie , ze względu na swoje wymiary , niezbyt poręczny.

To tyle jeśli chodzi o moje doświadczenia z plecakami.
    Porada juz po fakcie ale tylko mnie upewniło, że dokonałem właściwego zakupu..
    Po kilku dniach używania jestem mega zadowolony! Plecak jest ogromny i mieści wszystko co trzeba! Wykonanie też wg. mnie bardzo dobre! Polecam naprawde!

Komentarz

• ChM
      Coś już napisał
      • 2008
      • 61

LoweproFastpck

Help.
      potrzebuję plecaka dwukomorowego, najlepiej żeby część górna była w miarę pojemna i pomieściła butelkę z wodą, kanapkę czy bluzę. Znalazłem coś w ofercie Lowepro, a mianowicie serię Lowepro Fastpack.

Mam dylemat czy wziąć Fastpack 200, czy 250. Miał ktoś może okzaję porównać na żywo te dwa plecaki? Z opisu wynika że 250 różni się tylko głębokością (czyli komora na lapropa) i ma pas biodrowy.
      Jeżeli pozostałe wymiary są równe zwłaszcza komory na sprzęt i górnej, to nie ma sensu przepłacać bo laptopa nie mam i nie plauję mieć.
      Jeżeli ktoś ma któryś z tych modeli albo widział oba na raz to proszę o jakąś opinię na ich temat.
      Ewentualnie sugestie na jakiegoś innego plecaka w cenie ok 250, w podobnej wielkości i łatwym dostępem do sprzętu, to znaczy odpinanym z boku).

Komentarz

• darekgra
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 25

ja się przyłącze do pytania tyle że oprócz tych powyżej dorzucę jeszcze plecak Lowepro Versapack
        Canon EOS 60D; C15-85mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM; C50mm f/1.8 II; C55-250 f/4-f/5.6 IS; Speedlite 430EX II; Powershot SX1 IS; Nova 180 AW; Versapack 200 AW

Komentarz

• ChM
          Coś już napisał
          • 2008
          • 61

Lowepro Fastpack 200 vs 250

potrzebuję plecaka dwukomorowego, najlepiej żeby część górna była w miarę pojemna i pomieściła butelkę z wodą, kanapkę czy bluzę. Znalazłem coś w ofercie Lowepro, a mianowicie serię Lowepro Fastpack.

Mam dylemat czy wziąć Fastpack 200, czy 250. Miał ktoś może okazję porównać na żywo te dwa plecaki? Z opisu wynika że 250 różni się tylko głębokością (czyli komora na lapropa) i ma pas biodrowy. Jeżeli pozostałe wymiary są równe zwłaszcza komory na sprzęt i górnej, to nie ma sensu przepłacać bo laptopa nie mam i nie planuję mieć.
          Jeżeli ktoś ma któryś z tych modeli albo widział oba na raz to proszę o jakąś opinię na ich temat.
          Ewentualnie może jakaś sugestia innego plecaka w cenie ok 250, z podobnej wielkości plecaków i łatwym dostępem do sprzętu (okienko z boku plecaka).

Komentarz

• borsuk555
            • 2011
            • 14

Czy może ktoś mi powiedzieć czy do Lowe pro nova 200 zmieści się 70-200 2,8?? Masakra w tym moim mieście nie można nigdzie znaleść i przymierzyc...

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

A "to Twoje miasto" to jakie jest? Sprawdź w specyfikacji torby jaka jest wysokość i sprawdź w specyfikacji obiektywu jego wysokość. Głowy nie dam, ale na 99% mieści.

Komentarz

• dinderi
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3028

Zamieszczone przez borsuk555
                Czy może ktoś mi powiedzieć czy do Lowe pro nova 200 zmieści się 70-200 2,8?? Masakra w tym moim mieście nie można nigdzie znaleść i przymierzyc...
                Włożony pionowo 70-200 f4 kończy się 16 mm poniżej krawędzi torby. 70-200 f2.8 jest o 22-27 mm (zależnie od wersji) dłuższy od f4 więc teoretycznie będzie 8-13 mm wystawał ponad krawędź. To znaczy, jak patrze własnie na mój 70-200 f4 w mojej Nova 200AV, uważam, że f2.8 się zmieści. Troszkę będziesz musiał tylko poprzestawiać przegródki, bo średnica osłony przeciwsłonecznej jest dużo większa.

Obiektywnie, reasumując, torba jest o "piczy włos" za niska, ale nie powinno to przeszkadzać.
                Ostatnio edytowany przez dinderi; 28157.
                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• svefn
                  • 2011
                  • 14

Zamieszczone przez svefn
                  Plecak byłby używany na wycieczkach jednodniowych, a do środka wskakiwało by body+28-135 i 50.
                  Zastanawiam się jeszcze nad compuday 250, ale też musiałbym zerknąć jak wygląda na żywo (widoczny minus to brak pasów biodrowych).
                  No i dokonałem zakupu. Wybór padł na Lowepro CompuDay Photo 250 - został już nawet przetestowany. Komora foto jest niewielka i ogranicza się właściwie do bocznej kieszeni do której spokojnie schował się 400D z 28-135 (a jest miejsce na coś większego) - w razie potrzeby można ją skompresować dzięki czemu mamy całkiem pojemny plecak na lapka. Dostęp do sprzętu jest bardzo wygodny - po otwarciu klapy w kilka chwil można wyciągnąć aparat. Jeżeli plecak jest załadowany, to z chowaniem sprzętu może być trochę więcej problemów - komora foto nie jest dodatkowo usztywniana, więc może ulec naporowi innych fantów z komory głównej. A do tej, można zapakować całkiem sporo - u mnie standardem była mniejsza butelka wody, apteczka, 2x polar, 2x wiatrówka, kilka kanapek i batony/ciastka. Do przedniej kieszeni można zapakować telefon, mp3, karty pamięci, filtry, kable (z plecakiem otrzymujemy dodatkową saszetkę na kabelki) i jeszcze pewnie trochę. Do wykorzystania pozostaje jeszcze kieszeń boczna, gdzie można zapakować 1,5l wody (trzyma się pewnie i nie przeszkadza).
                  Plecak jest wygodny, dobrze trzyma się pleców i nigdzie nie uciska. Świetnie sprawdził się podczas chodzenia po górach gdzie torba foto raczej się nie sprawdza.

Komentarz

• marcinez
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 16

Całkiem ciekawa propozycja ten CompuDay Photo 250. Nie wiem czy jest to nowy model, ale wcześniej jakoś go nie zauważyłem. Chętnie sobie bym taki kupił, ale wersję bez kieszeni na laptopa, o ile taka jest. Jak duży jest przedział bagażowy? Wejdzie butelka z wodą 1,5 l? Czy jak górna komora jest załadowana, to czy ciężko wyciągnąć sprzęt?

Komentarz

• MC_
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3444

Czy ktoś z kolegów/koleżanek posiada plecak Flipside 300 i mógłby/mogłaby się podzielić wrażeniami ze szczególnym uwzględnieniem tego co noszą w nim?

Komentarz

• MagRadAW
                        • 2011
                        • 4

Czy ktoś używa plecaka Deutera? Jakiej wersji i jakie wrażenia?

Komentarz

• basala
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 615

Zamieszczone przez MC_
                          Czy ktoś z kolegów/koleżanek posiada plecak Flipside 300 i mógłby/mogłaby się podzielić wrażeniami ze szczególnym uwzględnieniem tego co noszą w nim?
                          "Macałem" ten plecak w sklepie i zakochałem się w nim. ;-) Dizajn i jakość wykończenia na duży plus. Istotne z punktu widzenia użytkowania w naszym kraju jest to, że główną komorę otwiera się "od strony pleców". Plecak raczej nie na większe sesje fotograficzne (dwóch lustrzanek z obiektywami nie pomieści). Co do minusów, to chyba nie posiada pokrowca przeciwdeszczowego.

Komentarz

• MC_
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 3444

Nie posiada.
                            Planuję kupić taki do zestawu:
                            5d2
                            17-40
                            50/1,4
                            85/1,4
                            Sigma 150
                            430ex
                            ładowarki itp
                            i zastanawiam się czy to wszystko wejdzie.
                            Ale z tego co popatrzyłem w sieci to raczej tak

Komentarz

• wiktor2323
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1290

MC_ oglądałem model niższy czyli 200 i wydaje mi się, że jakby dobrze pokombinował to i w tego bym zmieścił to co napisałeś .. Ale lepiej kupić większy, zawsze jakiegoś niespodziewanego gościa będziesz mógł wsadzić w razie czego Co do wykonania to jest bardzo dobrze zrobiony. No i suwak od komory na sprzęt foto chodzi lekko w przeciwieństwie do togo a alphie
                              Facebook

Komentarz

• MC_
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 3444

Model 200 to już chyba trochę za mały będzie dla mnie.
                                Z kolei mam teraz CompuTrekker i mimo, że fajny to jednak trochę zbyt duży. Z żalem puszczam...

Komentarz

Pracuję...