charge test
X
-
-
Spotkał się ktoś może z tym typem ładowarki http://www.allegro.pl/item548332797_...lcd_profi.html ? Gość sprzedaje ją razem z eneloop... Ciekawe jak się będzie sprawować to combo?[QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."Komentarz
-
hmm cena mnie troszkę dziwi bo eneloopy same kosztują przykładowo niecałe 40 zł więc zostaje Ci prawie drugie tyle na ładowarkę jak to opisuje szybką procesorową z możliwością odświerzania ogniw lcd itp... sory ale coś mi ciężko uwierzyć ze taka ładowarka solidna może kosztować tylko 40 zł skoro jej odpowiednik BC-900 kosztował jak ostatnio sprawdzałem 140 ... i to sama ładowarka bez eneloopówKomentarz
-
Ha. haha. hahaha. To tytułem komentarza. Pisząc zaś zupełnie poważnie: wartymi polecenia (zdaniem praktyków) są Technoline BC 700, BC 900 oraz (gdy ktoś ma zapał do eksperymentów) Powerex MH-C9000. Na tym listę można zamknąć. Cała reszta jest mniej lub bardziej nieciekawa.Spotkał się ktoś może z tym typem ładowarki http://www.allegro.pl/item548332797_...lcd_profi.html ? Gość sprzedaje ją razem z eneloop... Ciekawe jak się będzie sprawować to combo?Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95
Komentarz
-
Na rynku są znacznie lepsze ładowarki a niżeli sprzęt typu BC-xxx. To że coś jest popularne wcale nie oznacza z założenia iż jest najlepsze, tak więc raczej bym nie generalizował iż "cała reszta jest mniej lub bardziej nieciekawa".EOS + SpeedliteKomentarz
-
Komentarz
-
AbrahaM zaczynasz gadać ja pewien Pan, który objawił się wcześniej w tym temacie w dwóch osobach
Wymieniłeś dwie "jedynie słuszne ładowarki", bo pewnie posiadasz którąś z nich, a wątek traktuje ogólnie o ładowarkach, więc spuść z tonu. Od 2006 r. (patrz pierwsze posty z wątku) minęło już trochę czasu, możliwe, że coś się zmieniło. Podaję linka do sprzętu tańszego, który na pewno ustępuje w/w ładowarką (choćby zróżnicowaniem dobieranego prądu ładowania), ale czy jest aż taką kaszaną żeby "zamykać" wątek hasłami "TYLKO BC 700/BC 900"? Dla mnie akumulatory wraz z ładowarką to suplement do 580EX i nie mam zamiaru bić piany która ładowarka jest najlepszym cudeńkiem
A forumowiczów interesuje zapewne najlepszy stosunek jakości do ceny, więc stąd ten link z pytaniem czy ktoś kiedyś się z tym spotkał.
[QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."Komentarz
-
Też bym się chętnie dowiedział ...
Używałem pentagrama xtreme 30 ale stwierdziłem że 30 minut to trochę za krótkie ładowanie jak dla baterii dlatego po długim śledzeniu wątku kupiłem bc-700
A co do przedmówcy to podam pewne porównanie mam akumulatory eneloopa które sprawdziłem i mają tyle ile powinny mić według specyfikacji czyli jakieś 2000 2100 mA o ile dobrze pamiętam sprawdzałem też o połowę tańsze pentagramy 2400 na baterii a 1800 pojemności realnej... Tak samo masz z ładowarkami masz na ładnym pudełeczku opis ładowarka procesorowa o pewnym prądzie ładowania tylko jak byś tak naprawde to posprawdzał to wysoce prawdopodobne że niespełniła by żadnych z tych parametrów... Poprostu moim zdaniem są pewne granice kosztowe i niewydaje mi się żeby ładowarka która kosztuje tyle co komplet akumulatorków miała wszystkie rozwiązania techniczne i wodotryski o których ta się rozpisuje sprzedający...
Niemowię ze generalizuję bc-700 czy 900 urzywałem też innych ładowarek ale jakoś niewidzę tańszej alternatywy dla nich jedynie droższe wersje z podobnymi parametrami się pojawiająKomentarz
-
Przy takich "pomiarach" należy pamiętać iż podawane wartości są czysto orientacyjne, jako że klasa pomiarowa tego urządzenia mieści się co najwyżej w przedziale "zarezerwowanym" dla wskaźników a nie mierników.EOS + SpeedliteKomentarz
-
Nie wiem czemu jesteś tak pesymistycznie nastawiony do dokładności pomiaru pojemności. Moim zdaniem uzyskanie dokładności na poziomie 1% (jeśli dobrze pamiętam to wskaźniki mają błąd pomiaru >3%) nie jest dzisiaj żadnym problemem i nie wpływa w żaden sposób na koszty produkcji (1% rezystory do pomiaru prądu są tanie, dokładność przetwornika A/C kontrolera to ok 1/256 (czyli ~0,25%), pomiar czasu jest znacznie dokładniejszy – bo najczęściej kwarcowy, resztę i tak załatwia soft mikrokontrolera.Przy takich "pomiarach" należy pamiętać iż podawane wartości są czysto orientacyjne, jako że klasa pomiarowa tego urządzenia mieści się co najwyżej w przedziale "zarezerwowanym" dla wskaźników a nie mierników.
Mam BC-700 i testowe, kilkukrotne pomiary pojemności dawały powtarzalne wyniki – różnice <<1%. Spokojnie więc można moim zdaniem wykorzystać te ładowarki do porównania pojemności różnych typów akumulatorów między sobą
Pomiar pojemności można również wykorzystać do grupowania akumulatorów w zespoły pracujące w urządzeniu szeregowo (np. w lampie błyskowej). Z doświadczenia wiem, że nawet akumulatory z tej samej serii starzeją się w różny sposób. Dobierając akumulatory w grupy o zbliżonej pojemności unikniemy uszkodzenia pojedynczych ogniw (tych o mniejszej pojemności) w wyniku „przepolaryzowania”, które najczęściej „zabija”.
Oczywiście można zawsze dyskutować na temat wpływu prądu rozładowania na efektywną pojemność akumulatora. Może się zdarzyć, że jedne „lubią” duży prąd a inne mały. Tu różnice w zmierzonej pojemności mogą być znaczne. Ale to temat na znacznie dłuższą dyskusję i chyba na inne forum.5D III, 7D, C24-105 IS L, C100/2.8 L IS, C50.1.8, C70-300 L IS,, 550 i 580, różne M42. Zawodowo IT - sieci kompuetrowe.Komentarz
-
-
Cóż, wszystkie specjalistyczne (profesjonalne) urządzenia pomiarowe są niestety bardzo drogie. Tym niemniej podtrzymuję, że moim zdaniem dokładność pomiaru pojemności we współczsnych ładowarkach (nie tylko tych popularnych u nas z serii bc-xxx) powinna być wystarczająca do naszych (amatorskich przecież) pomiarów (a właściwie aby być w zgodzie ze sztuką nie pomiarów a szacunków i porównań).
Zresztą w fotografii również to co w nazwie ma "profesjonalny" jest również drogie. Nie znaczy to jednak, że te amatorskie i nieprofesjonalne są bezużyteczne.Ostatnio edytowany przez Grzery; 10973.5D III, 7D, C24-105 IS L, C100/2.8 L IS, C50.1.8, C70-300 L IS,, 550 i 580, różne M42. Zawodowo IT - sieci kompuetrowe.Komentarz
-
EOS + SpeedliteKomentarz
-
Nadal czekamy podanie nazw "znacznie lepszych ładowarek".Komentarz
-
Ja się nie rozwodziłem przyjacielu nad 1 mA ale podałem fakt iż eneloop jest akumulatorem którego pojemność określa się na jakieś 2000 mA i tyle ma a pentagram na baterii ma 2400 a ładowarka określa 1800 i to jest szacunkowy pomiar a nie dokładny bo nikomu dokładne pomiary w tej sytuacji niesą potrzebne ...Komentarz
Komentarz