X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eiwrel

Podróbki filtrów B+W

Witam wszystkich
    Ostatnio zamówiłem polara B+W mrc kaesemann 77mm z Hong kongu - cena około 370 zł i obawiam się, że wydałem sporo kasy na podróbe. Wszystko było ładnie zapakowane, filtr na pierwszy rzut oka igła ale nabrałem podejrzeń kiedy po wyjęciu filtra z pudełka na gąbce zabezpieczającej został tłusty ślad. Przetarłem więc gwint kawałkiem materiału i faktycznie zostawał czarny ślad, w dodatku okazało się, że oprawa nie jest mosiężna tak jak w specyfikacji schneiders optics. Wszystko wskazuje na to, że stałem się posiadaczem dobrze wykonanej podróby. Czy ktoś z was słyszał o podróbkach B+W? Bo dziś przeszukałem sieć i natrafiłem na stronie amerykańskiego dystrybutora na taką informacje:

Schneider Optics USA Please note: All of the B+W filters 2filter.com sells are mounted in B+W German brass rings only , In markets around the world you can purchase B+W filters in mounting ring materials other than brass. The boxes and the filters look the same in a picture. When you feel the quality of the brass mount you know you have the right one.

Przed zakupem B+W sporo przeczytałem na forum i nigdzie nie było wzmianki o podróbach, dlatego chciałem zapytać czy tylko ja się wpakowałem?
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez eiwrel
    Witam wszystkich
    Ostatnio zamówiłem polara B+W mrc kaesemann 77mm z Hong kongu - cena około 370 zł i obawiam się, że wydałem sporo kasy na podróbe. Wszystko było ładnie zapakowane, filtr na pierwszy rzut oka igła ale nabrałem podejrzeń kiedy po wyjęciu filtra z pudełka na gąbce zabezpieczającej został tłusty ślad. Przetarłem więc gwint kawałkiem materiału i faktycznie zostawał czarny ślad, w dodatku okazało się, że oprawa nie jest mosiężna tak jak w specyfikacji schneiders optics.
    Skad poznales ze nie jest mosiezna ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• eiwrel

Podczas wycierania tego brudu z gwintu starła się farba, co swoją drogą też jest dziwne bo przetarłem lekko parę razy i metal jest koloru srebrnego:/.

Komentarz

• Bonku5
        Początki nałogu
        • 2006
        • 280

Zamieszczone przez eiwrel
        Podczas wycierania tego brudu z gwintu starła się farba, co swoją drogą też jest dziwne bo przetarłem lekko parę razy i metal jest koloru srebrnego:/.
        Jak jesteś pewny że to nie mosiądz to reklamój i to jak najszybciej ...

Komentarz

• eiwrel

Zamieszczone przez Bonku5
          Przed chwilą się doczytałem, że sprzedawca z HK od którego zakupiłem ww filtr nie zwraca pieniędzy najwyżej wymienia towar jeżeli jest wadliwy więc nic nie zdziałam.
          Ostatnio edytowany przez Gość; 10205.

Komentarz

• Zielony
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2928

A powiedz mi ile zaoszczędziłeś??
            Ciągle mnie zastanawia dla ilu złotych ludzie decydują się na tak 'odległe' zakupy - w dodatku przez internet (wysyłkowo)

Życzę powodzenia w załatwianiu dodatkowo takiej sprawy.

EDIT: Tym bardziej, że tutaj masz za 399zł
            sigpic

Komentarz

• Bonku5
              Początki nałogu
              • 2006
              • 280

Zamieszczone przez Zielony
              A powiedz mi ile zaoszczędziłeś??
              Ciągle mnie zastanawia dla ilu złotych ludzie decydują się na tak 'odległe' zakupy - w dodatku przez internet (wysyłkowo)

Sugerujesz że lepiej kupić osobiście w sklepie? Jeśli tak to nie każdy ma taką możliwość :/

Komentarz

• APP
                Uzależniony
                • 2006
                • 664

EDIT: Tym bardziej, że tutaj masz za 399zł
                http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/filtry_b+w/
                Tyle, że to jest zdaje się cena za wersję zwykłą, a nie Kaesemann.
                Co do zakupów w HK, to pewnie znajdą się i zadowoleni, ale w takich miejscach to nawet kupując coś osobiście lepiej dwa razy wszystko sprawdzić... :neutral:

Bonku5: Z polskim czy innym "zachodnim" sklepem internetowym łatwiej w razie czego dochodzić swojego niż ze skośnookimi właścicielami magazynów na jakimś portowym nabrzeżu, a i ryzyko o ile mniejsze.
                Ostatnio edytowany przez APP; 5125.

Komentarz

• Bonku5
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 280

Zamieszczone przez APP
                  Bonku5: Z polskim czy innym "zachodnim" sklepem internetowym łatwiej w razie czego dochodzić swojego niż ze skośnookimi właścicielami magazynków na jamiś portowym nabrzeżu, a i ryzyko o ile mniejsze.
                  Oj mój błąd.. nie doczytałem że to z Hong Kongu Myślałem że u nas kupione .. no to teraz to nie wiem co dalej ..

Komentarz

• Zielony
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2928

Sugerujesz że lepiej kupić osobiście w sklepie? Jeśli tak to nie każdy ma taką możliwość :/
                    Sugeruję, żeby najpierw poszukać polskiego sprzedawcy - niekoniecznie osobiście, ale zawsze łatwiej się dochodzi swoich praw. Sam większość rzeczy kupuję obecnie 'internetowo'. Jedynie do Kerfura jeżdżę osobiście

Zamieszczone przez APP
                    Tyle, że to jest zdaje się cena za wersję zwykłą, a nie Kaesemann.
                    A czym różnią się te wersje? Nie wiedziałem nawet, że są takie.

EDIT: Jednak są wersje Kaesemann - więcej o B+W www.olbrycht.pl
                    sigpic

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Zielony
                      Sam większość rzeczy kupuję obecnie 'internetowo'. Jedynie do Kerfura jeżdżę osobiście
                      OT: A po co jak masz www.hipernet24.pl ? .

Komentarz

• Zielony
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2928

Zamieszczone przez Vitez
                        OT: A po co jak masz www.hipernet24.pl ? .
                        Wiem. Już kiedyś wspominałeś. Ale Kerfur to nieraz jedyna rozrywka na którą mamy czas razem z panną w tygodniu EOT
                        sigpic

Komentarz

• mario_white
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 48

Ja swojego polara B+W kupiłem przez Allegro i jestem zadowolony .
                          Canon EOS 20D, 30D + 100-400 USM, 24-105, 50 f.1.8 II + Speedlite 580EX + Tamron 17-50 F/2.8 + Tamron 28-75 f/2.8 + MARUMI DHG CPL, WPC UV + MC UV + SANDISK CF 4GB, 1GB EXTREME III + LOWEPRO Micro Trekker 200 + Naneu Pro Adventure K3 + SONY HDR-HC5E

foto galeria - galeria zdjęć – aparaty cyfrowe – obiektywy – fotografia cyfrowa - filtry polaryzacyjne - zdjęcia

Komentarz

• eiwrel

Panowie jedno zdanie co do zakupów w HK, przed chwilą odebrałem nowiutki 17-40 4L zakupiony w kea photos za 2200 zł i zaoszczędziłem więcej niż pare złotych. Niestety straciłem na fltrze ale jakoś to przeboleje. Sklep z którego kupowałem www.hvstar.com ma pozytywne oceny na ebay dlatego postanowiłem kupić u nich. Może sie mylę ale ten metal nie przypomina mosiądzu. I jeszcze jedno co do zakupów w Polsce, osobiście ich unikam bo z reguły byłem roczarowany i nie byłbym wcale zdziwiony gdyby się okazało, że w Polsce też chodzą podróbki B+W.

Komentarz

• Shark-uk
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 141

mam 5D , 17-40 4l, 70-200 2.8 l z honk kongu i jestem w 100% zadowolony miesiąc temu cciałem kupić blende ze sklepu AFE w trójmieście i nie mam ani blendy ani pieniędzy a sklep oczywiście milczy, więc to raczej niereguła gdzie bezpieczniej.
                              Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 f/2.8 IS USM |Canon 85 f1.2 USM |Canon 35 f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Komentarz

Pracuję...