X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dickory dare
    Bywalec
    • 2007
    • 189

co nakręcacie na 85/1.8?

pytanie do użytkowników obiektywu. co jest optymalne dla 85-tki? czego używacie?

osłona przeciwsłoneczna
    polar (jeśli tak to jaki? B+W czy Marumi, może inny?)
    UV (niezbyt się skłaniam ku UV, chyba że byłby to jakiś neutralny niepsuj jak np. B+W MRC)
  • stdanielo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1081

Ja na 85/1.8 nakręcam body i nic ponadto
    www.kondereszko.pl
    https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Zamieszczone przez dickory dare
      pytanie do użytkowników obiektywu. co jest optymalne dla 85-tki?
      Otymalny dla 85-tki jest fotograf który wie co chce fotografować :-)
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

A do czego używasz tego 85? Nie ma jakiś ścisłych reguł. W pewnych sytuacjach wszystko co wymieniłeś może się przydać w innych nic nie jest potrzebne.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• emisiaczek
          Uzależniony
          • 2005
          • 548

no dekielek to sie przyda zawsze

Komentarz

• Niedzwiedz
            Uzależniony
            • 2004
            • 578

no ja wkręcam metalowa osłonę i na osłonę wrzucam dekiel 72mm bo poco ja ciągle ta osłonę odkręcać
            www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
            www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

A ja mam stale nakreconego UV B+W MRC , na niego czasem nakrecam polara B+W MRC , no i dosc czesto oslone (oryginalna w dobrej cenie z abfoto).

Komentarz

• dickory dare
                Bywalec
                • 2007
                • 189

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                A do czego używasz tego 85? Nie ma jakiś ścisłych reguł. W pewnych sytuacjach wszystko co wymieniłeś może się przydać w innych nic nie jest potrzebne.
                jeszcze go nie mam, czekam na przesyłkę. w pytaniu raczej chodziło nie o zasadność używania tego czy tego, tylko: jeśli polar to jaki, jeśli UV to jaki, z osłoną już nie ma tego problemu bo nie ma dużego wyboru, a więc co z Waszego doświadczenia jest optymalne dla tej "klasy" obiektywu.

Zamieszczone przez Vitez
                A ja mam stale nakreconego UV B+W MRC , na niego czasem nakrecam polara B+W MRC , no i dosc czesto oslone (oryginalna w dobrej cenie z abfoto).
                też uważam, że jak UV to właśnie ten B+W. ale prędzej chyba wymienię swój polaryzacyjny Hoyi na B+W, Hoya się słabo spisuje. z czasem rozważę też osłonę. dziękuję za odpowiedzi.

Komentarz

• marekb
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2273

a czym się rózni nakręcanie na 85/1.8 od nakręcania np na 24-70...??

Komentarz

• jotes25
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3608

też uważam, że jak UV to właśnie ten B+W. ale prędzej chyba wymienię swój polaryzacyjny Hoyi na B+W, Hoya się słabo spisuje. z czasem rozważę też osłonę. dziękuję za odpowiedzi.
                    Jaki to dokładnie filtr polaryzacyjny Hoya? I na czym polega "słabe spisywanie"?

Komentarz

• dickory dare
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 189

Zamieszczone przez marekb
                      a czym się rózni nakręcanie na 85/1.8 od nakręcania np na 24-70...??
                      średnica filtra jest inna (58vs77). o to chodzi?

Zamieszczone przez jotes25
                      Jaki to dokładnie filtr polaryzacyjny Hoya? I na czym polega "słabe spisywanie"?
                      niestety jest to chyba Hoya standard, bo wygląda tak jak tu: http://www.migomex.com.pl/akcesoria_...ct/product/346

słabe spisywanie przejawia się tym, że zdjęcia z filtrem i bez są porównywalne, poza tym srebrny pierścień nad szybą po 2 m-cach już odchodzi.

Komentarz

• dickory dare
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 189

a propos fragment zdjęcia z przepalonym niebem. czym mogły być spowodowane ciemne obwódki?

Komentarz

• jotes25
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3608

niestety jest to chyba Hoya standard, bo wygląda tak jak tu: http://www.migomex.com.pl/akcesoria_...ct/product/346

słabe spisywanie przejawia się tym, że zdjęcia z filtrem i bez są porównywalne, poza tym srebrny pierścień nad szybą po 2 m-cach już odchodzi.
                          Hoya standard to bardzo dobry filtr polaryzacyjny i sprawdza się doskonale nawet z obiektywami klasy L. I nic tu nie zmienia brak 150 powłok z każdej strony Srebrny pierścień powiadasz? Filtry Hoya są zawsze wykończone na czarno. Więc może jednak masz jakiś słaby filtr innej firmy?

Komentarz

• dickory dare
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 189

Zamieszczone przez jotes25
                            Hoya standard to bardzo dobry filtr polaryzacyjny i sprawdza się doskonale nawet z obiektywami klasy L. I nic tu nie zmienia brak 150 powłok z każdej strony Srebrny pierścień powiadasz? Filtry Hoya są zawsze wykończone na czarno. Więc może jednak masz jakiś słaby filtr innej firmy?
                            tak jak napisałam, jest to Hoya standard. srebrny pierścień od strony wewnętrznej podtrzymuje szybkę filtra i u mnie w kilku miejscach jest powyginany i nie przylega do szybki. zresztą może tak ma być.

Komentarz

• MARANTZ
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 928

Ja najczęściej (prawie zawsze) używam gołego szkła.Jeżeli jest taka potrzeba to poprzez przejściówkę na 77 mm używam polara lub szarej połówki. Filtra UV to szkło nie zna.
                              FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

Pracuję...