X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Dwa stosowne wątki na prfc:

BTW, pamiętacie narzekanie na "plastikowość" BG-E2 w porównaniu do BG-ED3? ;-) Jak się okazuje niektórzy (i wcale nie będę pokazywał palcem, że to Czacha ) mieli całkiem podobne zarzuty do starego gripa ;-) A ja wczoraj pod lotniskiem używałem zamiennie 10D+grip+17-40 i 20D+grip+70-200IS i moim zdaniem róznica jest pomijalna

[ Dodano: 10-02-2005, 08:35 ]
    Zamieszczone przez Jurek Plieth
    wyobraź sobie, że żywot jednego z dwóch akumulatorów już się kończy i w związku z tym jest on non-stop podładowywany przez drugi...
    Dobre :-D
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Re: baretie w battery Grip

Zamieszczone przez Vitez
      Tak jak pisalem wczesniej - byl swego czasu madry watek na ten temat na grupie dyskusyjnej pl.rec.foto.cyfrowa , z linkami itp...
      Vitez, od kiedy Ty wierzysz we wszystko to co jest napisane? LOL
      Wierze jesli zgadza sie to z moimi odczuciami i doswiadczeniami. Ty podales swoj przyklad, to teraz ja podam moj - czemu jeden akumulatorek starcza na ok 400 zdjec a dwa w gripie na ponad 1000 zdjec?
      Nie masz na to wyjasnienia, w zamian tylko wymyslasz przykaldy zaprzeczajace.
      Najpierw wyjasnij fakty, potem zaprzeczaj im jakimis radykalnymi przykladami 8) .
      Gip dziala w sposob nieco "tajemniczy" , moje 'wyjasnienie' to byl oczywiscie tylko skrot myslowy. O szczegoly musisz wypytac inzynierow Canona , bo ja wcale nie twierdze ze jest dokladnie tak jak wyczytalem... tylko ze "to mniej wiecej tak dziala" .. z duzym naciskiem na "mniej wiecej" . Bo to ze dwie baterie w gripie wytrzymuja sporo dluzej niz dwie baterie oddzielnie to fakt potwierdzony przez chyba wszystkich uzytkownikow gripow - i tego faktu nie potrafisz wyjasnic zapewne .

Komentarz

• Jurek Plieth
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2087

Zamieszczone przez Vitez
        Bo to ze dwie baterie w gripie wytrzymuja sporo dluzej niz dwie baterie oddzielnie to fakt potwierdzony przez chyba wszystkich uzytkownikow gripow - i tego faktu nie potrafisz wyjasnic zapewne .
        Tak, a z dwóch wiader wody przelanych do wanny dostaniesz więcej wody niż wynosi suma pojemności obydwu wiader. To rozumowanie prowadzi nas wprost do wniosku, że Ziemia jest płaskim dyskiem unoszonym na grzbietach dwóch wielorybów
        http://plieth.com

Komentarz

• maku
          Uzależniony
          • 2004
          • 563

Ty podales swoj przyklad, to teraz ja podam moj - czemu jeden akumulatorek starcza na ok 400 zdjec a dwa w gripie na ponad 1000 zdjec?
          W to akurat jestem wstanie uwierzyć. Ale powodem takiego zjawiska nie jest doładowywanie jednego przez drugi tylko „delikatniejsze” rozładowywanie obu, które jakoś tak dziwnie działa że podnosi sprawność źródła.

To rozumowanie prowadzi nas wprost do wniosku, że Ziemia jest płaskim dyskiem unoszonym na grzbietach dwóch wielorybów
          A jak by tak spojrzeć na to prze rybie oko?

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Vitez
            Bo to ze dwie baterie w gripie wytrzymuja sporo dluzej niz dwie baterie oddzielnie to fakt potwierdzony przez chyba wszystkich uzytkownikow gripow - i tego faktu nie potrafisz wyjasnic zapewne .
            Tak, a z dwóch wiader wody przelanych do wanny dostaniesz więcej wody niż wynosi suma pojemności obydwu wiader. To rozumowanie prowadzi nas wprost do wniosku, że Ziemia jest płaskim dyskiem unoszonym na grzbietach dwóch wielorybów
            Nadal piszesz farmazony zamiast sprobowac wyjasnic fakty o ktorych wspominam...

Komentarz

• Jurek Plieth
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2087

Zamieszczone przez Vitez
              Problem polega na tym, że ja nie znajduję w Twojej wypowiedzi żadnych faktów

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez Vitez
                Problem polega na tym, że ja nie znajduję w Twojej wypowiedzi żadnych faktów
                Podpowiem:
                Zamieszczone przez Vitez
                czemu jeden akumulatorek starcza na ok 400 zdjec a dwa w gripie na ponad 1000 zdjec?
                I rzeczywiście tak jest (do dziś pamiętam swój szok po pierwszym większym strzelaniu z gripem ) I jako elektronik mógłbyś to spróbować wytłumaczyć, np. tak:
                Zamieszczone przez maku
                Ale powodem takiego zjawiska nie jest doładowywanie jednego przez drugi tylko „delikatniejsze” rozładowywanie obu, które jakoś tak dziwnie działa że podnosi sprawność źródła.
                Czy to ma sens? Czy da się to jakoś ściślej wytłumaczyć, z podaniem dlaczego?

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

kobieta majaca okres opowiedziala by "BO TAK!!!" ... i w zasadzie jest to najsensowniejsza odpowiedz na to pytanie
                  https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Kamila
                    Coś już napisał
                    • 2004
                    • 74

Czacha, nie wywołuj wilka z lasu, bo Wam tak odpowiem, że w pięty pójdzie
                    www.kamilaszczesniak.com

Komentarz

• Jurek Plieth
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2087

Zamieszczone przez muflon
                      jako elektronik mógłbyś to spróbować wytłumaczyć, np. tak:
                      Zamieszczone przez maku
                      Ale powodem takiego zjawiska nie jest doładowywanie jednego przez drugi tylko „delikatniejsze” rozładowywanie obu, które jakoś tak dziwnie działa że podnosi sprawność źródła.
                      Czy to ma sens? Czy da się to jakoś ściślej wytłumaczyć, z podaniem dlaczego?
                      Ja to widzę w następujący sposób.
                      Poniżej zamieściłem schemat funkcjonalny, czyli 'jak to działa'

Baterie połączone są równolegle, acz za pośrednictwem szergowych diod. Dzięki temu prąd pobierany jest z tej baterii, która ma aktualnie większe napięcie. Układ taki, prawidłowy pod względem funkcjonalnym, ma wszakże taką wadę, że na diodach występuje spadek napięcia. W związku z tym wszystko wskazuje, że w praktyce stosowany jest układ jak na schemacie poniższym

Software'owe woltomierze Wolt 1 i Wolt 2 nieprzerwanie analizują napięcie na bateriach. W zależności od stanu baterii (naładowanie, zużycie) Sterowniki 1 i 2 uaktywniają określone przełączniki, a co za tym idzie, prąd pobierany jest z jednej, lub z drugiej baterii.
                      W jaki sposób miałoby to wpłynąć na efektywniejsze wykorzystanie baterii - nie wiem. Jeśli tak jest naprawdę to jedyną przyczynę widzę w tym, że 'padnięta' bateria zostaje czasowo odłączona i wówczas zachodzą w niej jakieś procesy elektrochemiczne, pozwalające na częściową regenerację. Jeśli tak jest, to dokładnie to samo osiągnęłoby się wyjmując padniętą baterię z gripa, a następnie, po chwili, wkładając ją tam z powrotem

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

jedyną przyczynę widzę w tym, że 'padnięta' bateria zostaje czasowo odłączona i wówczas zachodzą w niej jakieś procesy elektrochemiczne, pozwalające na częściową regenerację.
                        Makes sense. Ja już nieraz zauwazyłem, że gdy byłem gdzieś z G5 (który ssie baterie znacznie mocniej niż DSLR), to po padnięciu baterii, odczekaniu kilku minut i włączeniu znowu, dało się jeszcze pstryknąć parę fotek.

Komentarz

• Jurek Plieth
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2087

Makes sense.
                          Tak, czy inaczej moim zdaniem wkładanie dwóch baterii do gripa ma więcej wad niż zalet, gdyż nigdy nie ma się kontroli nad stanem każdej z baterii.
                          Ten argument podnoszony był skądinąd na forach w momencie, kiedy 10D pojawił się w sprzedaży w roku 2002 (?). Łatwo sprawdzić. Toteż komletnie nie potrafię zrozumieć dlaczego już po 2 latach stało się to zaletą

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Makes sense.
                            Tak, czy inaczej moim zdaniem wkładanie dwóch baterii do gripa ma więcej wad niż zalet, gdyż nigdy nie ma się kontroli nad stanem każdej z baterii.
                            Ten argument podnoszony był skądinąd na forach w momencie, kiedy 10D pojawił się w sprzedaży w roku 2002 (?). Łatwo sprawdzić. Toteż komletnie nie potrafię zrozumieć dlaczego już po 2 latach stało się to zaletą
                            Zjawisko częściowej regeneracji baterii może następować sprawniej, gdy dwie są w gripie, niż gdy jedna cały czas odpoczywa w kieszeni, a druga pracuje. Pomyśl np. że regeneracja może mieć podobny przebieg jak ładowanie kondensatora - szybko na początku, potem co raz wolniej.
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jurek Plieth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2087

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                              Zjawisko częściowej regeneracji baterii może następować sprawniej, gdy dwie są w gripie, niż gdy jedna cały czas odpoczywa w kieszeni, a druga pracuje. Pomyśl np. że regeneracja może mieć podobny przebieg jak ładowanie kondensatora - szybko na początku, potem co raz wolniej.
                              Być może. Gdyby jednak dawało to jakieś wymierne korzyści, to na całym świecie, w różnych urządzeniach, od dawna już łączono by równolegle ogniwa. Jednak nic mi nie wiadomo, aby ten 'patent' był praktykowany.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 8623

Być może dlatego, że stoi to w sprzeczności z trendem do miniaturyzacji? Zresztą nie wiem, jak są konstruowane np. akumulatory do laptopów.
                                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...