X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hugo
    • 2008
    • 11

kabel synchro do 580 EX II

Podobny temat jest w "Co, gdzie , za ile", ale nie doczekałem się żadnej odpowiedzi. Może tutaj ...

Potrzebuję kabla łączącego 5D z lampą 580 EX II. Jest to kabelek z dwoma wtyczkami PC.

Ten kabelek jest chyba jakiś "szczególny" bo sprawdzałem w sklepie dwa różne kabelki z wtyczkami PC (na jednym końcu mały dżek, na drugim PC) i te końcówki PC nie pasują do gniazdka w lampie - bez żadnego oporu się wysuwają i spadają.

Czy ktoś wie coś o takim kabelku jakiego poszukuję?

Dzięki.
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez hugo
    Ten kabelek jest chyba jakiś "szczególny" bo sprawdzałem w sklepie dwa różne kabelki z wtyczkami PC (na jednym końcu mały dżek, na drugim PC) i te końcówki PC nie pasują do gniazdka w lampie - bez żadnego oporu się wysuwają i spadają.
    Ale oprócz tego że się wysuwają to działa? Jeśli tak to chyba taniej i szybciej będzie znaleźć taśmę klejącą/plaster .

Komentarz

• hugo
      • 2008
      • 11

Niestety nie sprawdziłem, bo:

Kabelek miał wtyk PC tylko z jednej strony, z drugiej był mały dżek, którego niestety nie można wsadzić do 5d, a nie mieli żadnej stopki do podpięcia

Byłem w trzech sklepach w Wawie i wszędzie rozkładają bezradnie ręce.

Komentarz

• _igi
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2035

Zamieszczone przez hugo
        Niestety nie sprawdziłem, bo:

Kabelek miał wtyk PC tylko z jednej strony, z drugiej był mały dżek, którego niestety nie można wsadzić do 5d, a nie mieli żadnej stopki do podpięcia

Byłem w trzech sklepach w Wawie i wszędzie rozkładają bezradnie ręce.
        O, jak coś*znajdziesz to daj znać Rozumiem, że kabelek będzie identyczny w przypadku Trabanta II i 430EX?
        5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez _igi
          Rozumiem, że kabelek będzie identyczny w przypadku Trabanta II i 430EX?
          absolutnie nie, ponieważ aparaty serii 300D/350D/400D oraz lampy 420/430EX nie posiadają gniazda PC.
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MartineZ.oom
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 41

Powinno pasować, ale nie sprawdzałem bo wyzwalam 580'tkiII Skyportami Elinchroma. Wtyczki przerabiałem ręcznie. Ogólnie, gniazdo PC jest mało dostępne (sam poświęciłem kable od lamp studyjnych aby pozyskać wtyczki PC)
            Czy

Komentarz

• _igi
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2035

Zamieszczone przez gwozdzt
              absolutnie nie, ponieważ aparaty serii 300D/350D/400D oraz lampy 420/430EX nie posiadają gniazda PC.
              Hmm, to w takim razie czym to spiąć?
              5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez _igi
                Hmm, to w takim razie czym to spiąć?
                Off-Camera Shoe Cord 2 lub OC-E3

istnieją też jakieś zamienniki, ala tutaj zdania są podzielone:
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• hugo
                  • 2008
                  • 11

Właśnie wylicytowałem. Jak dotrze, to dam znać, czy pasuje.

Dzięki

(a wydawało mi się, że dokładnie przeszukałem aledrogo )
                  Ostatnio edytowany przez hugo; 16045.

Komentarz

• s..
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 99

ja to zrobilem tak, ze wzielem 2 kable synchro z lamp studyjnych pc -> jack, w jakims elektronicznym megamarkecie kupilem taki trojnik/rozdzielacz stereo (mono podobno wystarczy) z jednej strony wtyczka jack z drugiej 2 gniazda podalanczam do tego obydwa kabelki synchro, potem jeden koniec do 580 drugi do 40d i blyska na zyczenie i nawet w sumie jest tego 10m .
                    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
                    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Komentarz

• tomasek
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 169

Na allegro są wtyczki PC po 4zł z kabelkiem krótkim, do tego kup w elektrycznym/elektronicznym kabel dwużyłowy, połącz całość i jest.

Wtyczki mogą spadać, trzeba je bardzo delikatnie zagnieść żeby się lepiej trzymały... to wszystsko ;-)

Edit:

No albo podany wcześniej kabel pc-pc rozwiązuje problem ;-)
                      5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Komentarz

• pawelxx
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 96

Hugo - na 100% bedzie ci ten kabel dzialal.

Mam taki sam i bez problemu wyzwala 580 EX II.

Komentarz

• Fotogal
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 21

Zamieszczone przez tomasek
                          Na allegro są wtyczki PC po 4zł z kabelkiem krótkim, do tego kup w elektrycznym/elektronicznym kabel dwużyłowy, połącz całość i jest.
                          Zrobiłem sobie dzisiaj taki kabelek właśnie z wtyczek zakupionych na Allegro. Działa, lampa wyzwala się za każdym razem.
                          40D + C 24-105/4 IS + C 100-400/4.5-5.6 + C 580 EX II i Manfrotto 190PRO + 141RC + drobiazgi

Komentarz

• hugo
                            • 2008
                            • 11

kabelek w końcu dotarł (ach, ten nasz strajkujący monopolista)

i działa

dzięki

Komentarz

• kristoff13

"tomasek" czy moglys mi podac linka z strona allegro gdzie sprzedaja te wtyki PC bo niestety nie moge tego znalezc

Komentarz

Pracuję...