X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez Diabeł
    Czy jest może coś o czym nie wiem aby dokonać kopiowania z karty ? Jakieś ustawienia w tym urządzeniu.
    OIDP ustawia się tam prędkość transferu, sposób weryfikacji kopiowanych danych itp., a poza tym to włożyć kartę, włączyć urządzenie i wcisnąć backup.

Zamieszczone przez Diabeł
    Myślałem tak jak Muflon o przejściu w 100 % na karty ale niebawem wybieram się na dłużej do Nepalu i z tą myślą postanowiłem zakupić jakiś dobry fotobank, PD70 nie ma na rynku więc wybór padł na Hyperdrive a tu d.... zbita.
    Przy dysku 40GB to chyba karty by Ci się bardziej opłacały...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Diabeł
      Początki nałogu
      • 2004
      • 356

Zamieszczone przez Krzychu
      OIDP ustawia się tam prędkość transferu, sposób weryfikacji kopiowanych danych itp., a poza tym to włożyć kartę, włączyć urządzenie i wcisnąć backup.
      Tak też robię i dosteję komunikat HDD not found

Przy dysku 40GB to chyba karty by Ci się bardziej opłacały...
      ma też 120 i 160
      Moje zdjęcia
      Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• mor_feusz
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1370

Poniewaz sprzedalem swojego Digimate III plus mam pytanie. Stoje przed wyborem kolejnego databaka. Musi miec SDHC (dlatego digimate zostal sprzedany). Mam do wyboru Hyperdrive albo Nexto (ten co go snowboarder uzywa). chce miec:
        a) sata
        b) SDHC/SD i CF
        Teraz do wyboru mam:
        a) HYPERDRIVE Colorspace (ma SATA, CF, SDHC)
        b) HYPERDRIVE Colorspace O (ma SATA, CF, SDHC)
        c) NEXTO eXtreme (ma SATA, CF, SDHC)
        a) NEXTO CF Ultra (ma SATA, CF, SDHC - opcjonalne - za pomoca czytnika)
        Powiem tak z jesli chodzi o dostepnosc - Nexto w UK bije na glowe HYPERDRIVE. Cenowo tez OK. Zdjec nie mam zamiaru ogladac.
        Wiem ceny kart leca na leb i sa tanie ale wole miec 1 databank jak gdzies jade i sobie kopiowac dane (po sprzedaniu databanku i ostatniej wizycie w Porto zauwazylem brak databanka, kart starczylo mi na "styk"). NEXTO eXtreme ma dodatkowo funkcje OTG (wiadomo ze raczej [w moim przypadku] malo uzywalna - ale kto wie). Wiem ze Hyperdrive jest OK, widzialem PD70x (czy jakos tak to sie nazywa) w akcji - rewelacja. Zamiast akumulatorka wbudowanego - baterie AA (4x - eneloop i jestem w domu). Niestety nowa wersja nie jest SATA (aczkolwiek moze i bym sie z brakiem pogodzil) i nie ma SDHC. Co polecacie? Jeszcze sobie poczytam. Sie zobaczy.
        Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Ja cały czas polecam Colorspace'a - ja od databanku oczekuję że będzie szybko i niezawodnie zgrywał karty i możliwie długo działał na baterii - spełnia te kryteria doskonale a już w kilku miejscach gdzie zgrywałem ~50 GB jednego dnia ze mną był.
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• mor_feusz
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1370

Do tego dochdzi jeszcze cnea. Nexto na Amazon UK sa. Extreme bez HDD nie ma (najmniejszy to 80 GB). W tabeli odliczam z 20£ za sprzedanie (moze to i za duzo)

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez mor_feusz
              Do tego dochdzi jeszcze cnea. Nexto na Amazon UK sa. Extreme bez HDD nie ma (najmniejszy to 80 GB). W tabeli odliczam z 20£ za sprzedanie (moze to i za duzo)...

Te ceny to w funtach z podobizną królowej?

Ok. 200 queens = 200 * 4.62 = 924 złocisze

takie "cóś" http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=32440 to od.1100-1300 zł
              niewiele większe za to z ekranem, czytnikiem SD (CF można mały na USB dostawić). Za trzy stówki różnicy to jest bez różnicy bo możliwość oglądania zdjęć jest tego warta

Janusz,
              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• mor_feusz
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1370

Zamieszczone przez Janusz Body
                Te ceny to w funtach z podobizną królowej?
                Tak
                Ok. 200 queens = 200 * 4.62 = 924 złocisze
                takie "cóś" http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=32440 to od.1100-1300 zł
                niewiele większe za to z ekranem, czytnikiem SD (CF można mały na USB dostawić).
                czytnik to nie problem
                Za trzy stówki różnicy to jest bez różnicy bo możliwość oglądania zdjęć jest tego warta
                W sumie tak - tylko trzeba z soba nosic. Aczkolwiek ... pomysle jeszcze. Nie glupi pomysl

EDIT. Cholera namieszales mi teraz w glowie. 120GB moze byc malo (powoli szykuje sie na dlugi wyjazd - i zafoce sie - szczegolnie ze wtedy to bedize juz 5D MK II - a pliki beda wazyly) ale dodatkowy HDD (jakis Dysk + obudowa na USB). Hmmmmm.
                Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez mor_feusz
                  ...
                  W sumie tak - tylko trzeba z soba nosic...
                  Nosić raczej nie. Raczej wozić bo obecnie databanki i tak są głównie do zgrywania zdjęć wieczorem w hotelu. Zresztą to tylko 0.995 kg

Janusz,
                  Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• mor_feusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1370

no i cena £184.23 (bez VATu) - ~850PLN. Nie jest zle (tylko zona powie co po Ci 4ty laptop heheheh [nawet 5ty]). Sprawa do przemyslenia. Mam malego Dell'a http://www.dell.com/content/topics/t...04&l=en&s=hied + XPS 1530 + ASUS B6 i jeszcze jakbym wyciagnal ze "spizarni" to jeszcze jakis Inspirion 8400 (czy jakos tak) by sie znalazl. Do teogo jeszcze ten. Chociaz nie powiem. Pomysl zaczyna mi sie coraz bardziej podobac. Dam znac co i jak

Komentarz

• mor_feusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1370

No i stalo sie. Wiem ze watek o COLORSPACE ale "od Swietego Mikolaja" pod choinke dostelem NextoDI Extreme. Mam malego laptopa tak wiec ten problem odpadl. no i teraz kilka slow. Szybki - naprawde - w porownaniu do digimate to jak rakieta do czolgu. RAWy z karty tylko chrup chrup i zrobione. Kolor (zloty) do bani - wygladal zle. Nie chcialem HYPERDRIVE poniewaz nie potrzebny mi podglad zdjec. Bardzo potrzebne mi SDHC (czesto foce 1D/1Ds MK III i potrzeba mi SDHC). Jak narazie kilka kart przekopiowalem i jeszcze bateryjki sa (o wiele, wiele lepsze niz Digimate - pewnie porownywalne do HYPERDRIVE). W porownaniu do Digimate III+ jest kilka fajnych opcji.
                      a) mozna "przeniesc" zdjecia z karty na databank (nie kopiowac)
                      b) powtorne kopiowanie (2 razy dla bezpieczenstwa) na dziendobry wita nas komunikatem ze karta byla juz kopiwana i ze zawartosc jest juz na HDD - czy chce sie jeszcze raz zrobic kopie czy nie?
                      c) przy przenoszeniu plikow weryfikacja.
                      d) 1 przycisk
                      e) brak monitorka (oszczednosc energii - w moim przypadku to plus)
                      f) OTG - tutaj kilka slow - myslalem ze to taki "gowniany" bajer ale sie sprawdzil pieknie kopiuje dane z urzadzen zew - aparatow itp - tutaj jestem pod wrazeniem - jeszcze ze swojej 350D nie kopiowalem ale z innych tak (nie jest wtedy to rewelacja jesli chodzi o predkosc ale jest dobrze). Jeszcze zobacze w praniu z innymi urzadzeniami i po jakims czasie napisze wiecej.
                      g) dysk - narazie mam SATA 120GB - jak przyjdzie czas to sie dokupi jakiegos "grubaska"
                      h) monitorek - male "to to" ale dziala i pokazuje co potrzeba - nawet mozna przegladac katalogi (nie wiem po co poniewaz miniaturki ale zawsze jest opcja)
                      i) wbudowane "eSATA" - jak ktos ma PCta z eSATA to jak najbardziej
                      j) w zestawie
                      - zasilacz
                      - kabelek USB (i tak uzywam inny - ma sie tego troche - do kazdego urzadzenia kabelek dolaczaja)
                      - kabelek OTG (czyli zenski USB to mini USB)
                      - kabelek eSATA
                      - malutki wkretak (zeby odkrecic srubki i inny dysk wlozyc)
                      - instrukcja (angielski i jakis azjatycki Japonski albo Chinski albo koreanski - nie pamieteam teraz)
                      - pokrowiec - tak jak w DIGIMATE totanie bezuzyteczny (aczkolwiek moze kiedys jak w jakichs ciezkich warunkach sie bedzie go trzymalo to tak - czy jak kto woli zeby nie porysowac). Mozna jednak zrobic pokrowiec uzytecznym (pobawic sie nozyczkami)
                      Najwieksza wada - kolor - paskudnie zloty - ale kogo to - to i tak bedzie w pleceaku czy gdzies tam i uzywane raz na jakis czas. Nikt nikomu nie bedzie swiecil po oczach.

W najblizszym czasie postaram sie zrobic kilka testow wtedy jaks mniej chaotycznie przedstawie wyniki

Komentarz

• aqua
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 727

Test terenowy fotobanków Hyperdrive Colorspace i Hyperdrive Colorspace O

Komentarz

• Kubak82
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2348

jakie dyski pakuja "fabrycznie" do colorspace O ?? chodzi mi o producenta i parametry ??

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Zamieszczone przez Kubak82
                            jakie dyski pakuja "fabrycznie" do colorspace O ?? chodzi mi o producenta i parametry ??
                            Na mój gust to dyski pakują dopiero sprzedawcy - ja akurat mam Hitachi bodajże (kupowałem już z dyskiem)...
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kubak82
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2348

dzieki.. wlasnie przymierzam sie do zakupu i nie wiem czy brac "w zestawie" czy dokupic dysk osobno.. po wyplacie sie bede zastanawiac

Komentarz

• Kubak82
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2348

no i wlasnie lezy przede mna colorspace O - pierwsze wrazenia sa bardzo pozytywne :-D .. zamowilem z dyskiem 200gb ale (pewnie zabraklo) dostalem w tej samej cenie 250gb - mila niespodzianka do hyperdrive.pl :-) .. zastanawialem sie jeszcze nad wersja space ale ostatecznie padlo na najnowszy dostepny w Polsce hyperdrive..

pierwsze testy - zrzucanie 1gb trwa +/- 1min10s co w porownaniu z moim poprzednim digimate III jest predkoscia iscie kosmiczna .. inna kwestia jest czas pracy na baterii.. tu jeszcze nie mialem okazji rozladowac hyperdriv'a do konca ale bawie sie nim juz pare godzin a bateria wciaz ma spory zapas energii :-)

podsumowujac - swietny sprzet :-D , niestety jednoczesnie rownie drogi co swietny ??:
                                Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

Pracuję...