X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Em Es
    Zablokowany
    • 2011
    • 394

heh masz rację - czujnik i kontrolka samowyzwalacza - nie wiem skąd mi się ubzdurało że to ma być emiter światła do AF

50E miałem , zakończyło żywot u mnie po złamaniu zamka klapki - ale ma drugie życie bo niedawno je sprezentowałem komuś kto jeszcze go poużywa ...a 380EX mam dokładnie z czasów 50E

Komentarz

• Tezet-gdynia
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1283

Zamieszczone przez mxw
      ale to jest kontrolka samowyzwalacza.
      wtedy aparatu się zazwyczaj nie trzyma w ręku.

innej funkcji sobie jakoś nie przypominam, ....
      A ona nie dziala jako system redukcji czerwonych oczu tez przypadkiem;-)? (nie wiem po co skoro 5d mkII nie ma lampy wbudowanej, ale inne modele tego uzywaja w ten wlasnie sposob i opisuje to chyba instrukcja)
      www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Em Es
        Zablokowany
        • 2011
        • 394

ech tak to jest... jak już pisałem w innym temacie na CB piątkę mam krótko ...instrukcji jeszcze nie przeczytałem - jak widać było wyżej

Komentarz

• miszaqq
          Uzależniony
          • 2006
          • 678

dla zainteresowanych porownanie wzoru rzucanego przez Canon ST-E2, 580EXII i 430EXII
          proporcje zachowane, przy wszystkich 3 fotkach oba aparaty staly w tych samych miejscach, odleglosc to okolo 0,7m a wzorki rzucane na brazowe kartonowe pudlo
          moge miec jeszcze dostep do starej 430EX i porownac jak to tam wyglada, ale to dopiero za pare dni

EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• mxw
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2315

Zamieszczone przez miszaqq
            dla zainteresowanych porownanie wzoru rzucanego przez Canon ST-E2, 580EXII i 430EXI
            wow, dzięki! no nieźle to wygląda

jeszcze tylko powiedz jakie miałeś aktywne punkty AF w aparacie (bo od tego zależy rzucany wzorek). i obie lampy rzucały pasek pionowo?
            pozdro.,
            m.

Komentarz

• miszaqq
              Uzależniony
              • 2006
              • 678

no to widze ze codziennie sie uczymy czegos nowego, bo nie mialem pojecia ze wzorek jest rozny dla roznych wyborow punktu AF. Podpialem wlasnie 580II do 5dII i rzeczywiscie jest inaczej dla centralnego, inaczej dla bocznego i jeszcze inaczej dla wszystkich
              Teraz jest za widno ale wieczorkiem przefoce jeszcze raz wszystkie ustawienia, chyba roznic miedzy 5dII a 40D nie powinno byc, ciekaw za to jestem czy bedzie cos inaczej w 7D ze wzgledu na inna budowe AF w tym body, ale to moze w weekend uda sie zrobic
              natomiast 430EXII dopiero po weekendzie, bo brat zabral w gory na pare dni
              dzis przed polnoca powinny byc wzorki ST-E2 i 580EXII z roznymi ustawieniami punktow AF

Komentarz

• Janek1977
                Bywalec
                • 2011
                • 121

Podpowie mi ktoś jak zrobić zdjęcie wzorka? :-?
                D3

Komentarz

• strideer
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1905

Drugim aparatem?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Komentarz

• miszaqq
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 678

OK to dzisiaj juz wzorek z roznymi punktami AF wybranymi w body, dzis tylko 580EXII i ST-E2, bo 430EXII pojechala na wycieczke, wroci po weekendzie to sie dorobi

1. 580EXII z wybranym centralnym pkt AF lub gornym srodkowym lub dolnym srodkowym
                    2. 580EXII i wlaczone wszystkie punkty AF
                    3. 580EXII i wlaczony jeden z bocznych punktow, obojetnie ktora strona, moze byc skrajnie boczny lub ktorys z gornych/dolnych bocznych
                    4. Canon ST-E2 tutaj kazda kombinacja punktow AF daje ten sam wzorek

testowane na 5dII i 40D i na obydwu zachowuje sie tak samo, ST-E2 zawsze daje ten sam wzorek obojetnie ktory punkt AF jest wlaczony w danym momencie

PS. obrazek 1024px i 292kb
                    Ostatnio edytowany przez miszaqq; 5976.

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

no to widze ze codziennie sie uczymy czegos nowego, bo nie mialem pojecia ze wzorek jest rozny dla roznych wyborow punktu AF.
                      canon jest czasami inteligentniejszy niż można by sądzić na pierwszy rzut oka

ciekaw za to jestem czy bedzie cos inaczej w 7D ze wzgledu na inna budowe AF w tym body
                      nie sądzę... wymagałoby to też zmian w lampach. ale może w 580EX3 będzie coś nowego dla 7D i .... 3D?

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                      A ona nie dziala jako system redukcji czerwonych oczu tez przypadkiem;-)? (...) inne modele tego uzywaja
                      masz rację, jak jakiś fotograf tego używa, to należy go nazywać "modelem"

OK to dzisiaj juz wzorek z roznymi punktami AF wybranymi w body, dzis tylko 580EXII i ST-E2
                      no super!
                      dzięki za piękny kawał dobrej roboty

teraz już nikt nie powinien mieć wątpliwości, jak wygląda wzorek wspomagania AF w canonie. no i też nikt nie powinien mieć wątpliwości, że jest to wspomaganie w kolorze czerwonym, a nie podczerwonym, skoro możemy je zobaczyć.

no to teraz brakuje nam już tylko do porównania wzorka z chińskiego yongnuo ST-E2...

Zamieszczone przez Janek1977
                      Jasne - zrobię w piątek, bo dopiero wtedy przychodzą do mnie zamówione obiektywy. Mogę zrobić porównanie z 430EX.
                      czekamy, czekamy...
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

• miszaqq
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 678

nie posiadam chinskiego odpowiednika ST-E2 i w najblizszej przyszlosci nie planuje, na liscie zakupow jest pixel king no ale tam to jest latarka a nie wzorek wiec nie bedzie co focic

Janek1977: co do zrobienia zdjecia wzorka to najlepiej w nocy lub w b.ciemnym pomieszczeniu, jeden aparat na ISO 50/100 i zeby mial czasy rzedu 2-3s [jakas korekcja moze byc wyamagana, metoda prob i bledow] a w drugim tylko raz naciskasz spust tak zeby wzorek pojawil sie na ulamek sekundy i gotowe
                        ja jeszcze dla wygody wspomagalem sie wezykiem spustowym, jakzeby inaczej firmy yongnuo

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Zamieszczone przez mxw
                          canon jest czasami inteligentniejszy niż można by sądzić na pierwszy rzut oka
                          Ciekawa sentencja mogła by być mottem całego forum .
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• Janek1977
                            Bywalec
                            • 2011
                            • 121

Janek1977: co do zrobienia zdjecia wzorka to najlepiej w nocy lub w b.ciemnym pomieszczeniu, jeden aparat na ISO 50/100 i zeby mial czasy rzedu 2-3s [jakas korekcja moze byc wyamagana, metoda prob i bledow] a w drugim tylko raz naciskasz spust tak zeby wzorek pojawil sie na ulamek sekundy i gotowe
                            ja jeszcze dla wygody wspomagalem sie wezykiem spustowym, jakzeby inaczej firmy yongnuo
                            Dobra - dzięki i spróbuje wieczorem w niedzielę, bo w sobotę pracuję. Nie chciałbym wyjść na gamonia - po prostu nigdy mi głowy nie zaprzątała myśl o robieniu zdjęć wzorków AF, a chciałem zaoszczędzić sobie godzin prób ;-)
                            D3

Komentarz

• Janek1977
                              Bywalec
                              • 2011
                              • 121

Zamieszczone przez Janek1977
                              ...spróbuje wieczorem w niedzielę
                              Padła mi migawka lub mirror box, także nici ze wzorka Yongnuo - poczekamy jeszcze troszkę.
                              D3

Komentarz

• qrka
                                • 2011
                                • 1

Witam
                                mam 380EX speedlite i Canona SX 10 IS
                                o ile e-ttl działa poprawnie oraz zoom to AF nie działa wogóle
                                tzn. wspomaganie AF wbudowane w lampę
                                i stąd moje pytanie:
                                czy to normalne, że SX 10 IS nie współpracuje do końca z tą lampa wspomagając AF i muszę liczyć tylko na wbudowany system AF?
                                Lampa została zakupiona po to żeby robić foty w trudnych warunkach oświetleniowych, a w takiej sytuacji to sie mija z celem.

Komentarz

Pracuję...