X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AMMarshall
    Uzależniony
    • 2009
    • 671

Zamieszczone przez Merauder
    Sorry za post za postem, ale jakie jeszcze polecalibyscie lampki za smieszne pieniadze do amatorskiego wykorzystania w domu, zeby wspolpracowaly z Phottixem.(...)
    Ja miałem swego czasu dwie lampki Agfa Agfatronic 182C.
    Nie za mocne, nie słabe, takie w sam raz do focenia we wnętrzach...
    Bolączka - brak regulacji mocy, regulujesz przysłoną/iso/odległością...

W każdym razie do testów polecam takie Agfy i wszelkiej maści podobne błyskawki.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• Merauder
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1092

Ok, dzieki. Ostatnie moje pytanie apropos wspolpracy tetry dotyczy lamp studyjnych, chodzi mi o to czy beda wspolpracowac z takim zestawem jak chociazby chinczyki MR czy Delicacy?
      7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Merauder
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1092

Prosze tylko o odpowiedz w zakresie wspolpracy z chinczykami studyjnymi, bo w perspektywie do konca roku mam zamiar zakupic jakis mini zestaw do domowego studia.
        7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• wojkij
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1915

Podbijam - może mi ktoś zrecenzować czy i jak działa PHOTTIX TETRA PT-04 II

Tzn - z jaką powtarzalnością, zasięgiem, brakiem problemów itd. Mam 580ex mk2 i 430ex mk2.
          www.kwapisz.org

Komentarz

• AMMarshall
            Uzależniony
            • 2009
            • 671

Zamieszczone przez wojkij
            Podbijam - może mi ktoś zrecenzować czy i jak działa PHOTTIX TETRA PT-04 II
            Tzn - z jaką powtarzalnością, zasięgiem, brakiem problemów itd. Mam 580ex mk2 i 430ex mk2.
            Wojkij, używam dokładnie to co Cię interesuje - Tetra PT-04 II oraz tego z czym to chcesz używać 430EXII oraz 580EXII (ostatni zakup).

Pisałem już wcześniej o moich wrażeniach z używania ale powtórzę się.

Mi się ten wyzwalacz + dwa odbiorniki spisuje świetnie. Wprawdzie nie używam i nie testowałem nawet na większe odległości ale na moje potrzeby - 10 - 12 metrów jest bardzo OK. W ciągu roku używania, może niezbyt intensywnego ale używam nieodpalenie lampy zdarzyło mi się może ze 3 strzały.

Synchronizuje na 1/250. Przy 1/320 jest już na dole klatki czarny pasek.
            Nie testowałem tego jeszcze odnośnie strzałów seryjnych, przetestuję w ten weekend, bo będę focił moje dzieciaki szalejące u dziadków. Mam nadzieję, że też da radę.

Moje uwagi:
            - nie zmieniałem jeszcze baterii w nadajniku, nadal działa
            - baterie w odbiornikach wymieniłem od razu po zakupie na nowe alkaiczne Duracell'a - oryginalnie siedzi tam jakiś totalny chłam

Minusy:
            - jedyny minus to "niepewność stabilności" przy wpięciu dużej, ciężkiej lampy (430, 580) na stopkę odbiornika. Ja lampy czepiam bezpośrednio na statywie, z Phottixem łączę kabelkiem PC-PC.

Nie lubię badziewia, więc gdyby mi ten Phottix sprawiał problemy już bym go nie miał.
            Adam Marczak Marshall

Komentarz

• wojkij
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1915

No to super, dzięki.
              www.kwapisz.org

Komentarz

• Merauder
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1092

Tez zakupilem niespelna tydzien temu. Poki co z jedna 430EXII, ale otwiera to przede mna nowe mozliwosci przy wykorzystaniu dodatkowo swiatla z okna. Poki co niestety nie mialem szansy przetestowac w praktyce tego sprzetu, strzeliem pare strzalow na kazdym odbiorniku, zeby sprawdzic czy dziala.

Czasu brak, ale zamierzam jeszcze w ten weekend cos poprobowac, za tydzien chrzciny w domu to moze ustawie gdzis lampe

AMMarshall
                ma racje co do stabilnosci odbiornikow, nie jest to idealne rozwiazanie.

Jak dobrze pojdzie to z koncem roku moze wykorzystam w Phottixa z jakas studyjna chinszczyzna.

Komentarz

• AMMarshall
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 671

Przetestowałem moje phottixy pod kątem strzelania seriami...
                  Śmigają bez problemu. Lampy na 1/8 mocy, strzelałem 6 kl/sek.

Krótko: cacy!
                  Adam Marczak Marshall

Komentarz

• rauf
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 371

aparat: 5D2
                    lampy testowane: 580 EX II, Metz 54 MZ-4i

Na ubiegłorocznym PT-04, synchro do włącznie 1/200s w każdym wariancie: wizjer/LV, różne kanały, sanki/kabel synchro itd. lampa M/A, różne moce, tryby...

Dokupiłem nowsze, które nie działają zresztą z poprzednikami (pewnie różna częstotliwość) i niestety po wyjęciu z pudełka, bęc. Synchro bez paska do 1/100s!
                    Posprawdzałem wszystkie ustawienia, nic. Akurat miałem baterie nową do nadajnika i odbiornika, wymieniłem i jest lepiej. Teraz synchro do 1/160.
                    Sądzę, że jakby jeszcze poprawić wszystkie luty, uszczelnić plastiki, wymienić bolec stopki to mogło by być te 1/200

Zwracam to nowe, lepsze "chińskie jutro" i dokupie stare odbiorniki. Na tetrach przy 1/200s pasek jest większy niż na starych PT-04 przy 1/250s...

A potem zadzwonie do Grzenia, Mira i Zbycha i skołujemy na PW
                    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Komentarz

• AMMarshall
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 671

Zauważam, że te chinole to loteria...

Ja mam te nowsze, nie mam z nimi problemów.
                      U mnie synchronizacja cacy do 1/250 włącznie. Pasek pojawia się dopiero na 1/320.
                      Adam Marczak Marshall

Komentarz

• wojkij
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1915

5 lat na forum i nie wiesz?

Pełna edycja - kasuj post.
                        www.kwapisz.org

Komentarz

• rauf
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 371

Zamieszczone przez AMMarshall
                          Ja mam te nowsze, nie mam z nimi problemów.
                          U mnie synchronizacja cacy do 1/250 włącznie. Pasek pojawia się dopiero na 1/320.
                          Jaki aparat i lampa?
                          papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Komentarz

• sweetek
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 166

witam
                            ze zdjęć wynika, że mam te Phottix Terra - nie istotne,
                            U mnie działa synchronizacja na 1/250 bez żadnych problemów, a krótsze czasy już dają czarny safarb od migawki (chyba). Z mojego doświadczenia wynika, że za antenę do odbiorników robi statyw. Przy badziewiach z plastiku (mocowania), zasięg jest ok. 1-2 m, natomiast przy metalowych statywach, z metalowymi mocowaniami to zasięg mam nawet ok. 20 m - więcej nie sprawdzałem. Warunkiem jest jeszcze dobre naładowanie akumulatorków w odbiornikach i ustawienie baterii w taki sposób, aby miały dobre styki.
                            Ale mam pytanie: czy ktoś używał układu 4 lampy z odbiornikami i 2 x body z nadajnikami, czy to będzie działać? i jak w praktyce udaje się takie focenie (2 osoby focą scenę z 4-5 lampami)?
                            Jak sobie radzicie z ustawianiem focusa w obiektywach robiąc fotki lampami na manualach w całkowitej ciemności? Jak zrobić jakieś wspomaganie autofocusa?
                            pozdr.
                            gg: 6096145

Komentarz

• AMMarshall
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 671

Zamieszczone przez bmfcker
                              Jaki aparat i lampa?
                              Na 350D 1/200, na 40D 1/250.
                              Lampy: 430EX, 580EX i jakieś małe takie bez regulacji mocy Agfatronic 182C

Zamieszczone przez sweetek
                              (...)Z mojego doświadczenia wynika, że za antenę do odbiorników robi statyw. Przy badziewiach z plastiku (mocowania), zasięg jest ok. 1-2 m, natomiast przy metalowych statywach, z metalowymi mocowaniami to zasięg mam nawet ok. 20 m - więcej nie sprawdzałem. Warunkiem jest jeszcze dobre naładowanie akumulatorków w odbiornikach i ustawienie baterii w taki sposób, aby miały dobre styki.(...)
                              Jak sobie radzicie z ustawianiem focusa w obiektywach robiąc fotki lampami na manualach w całkowitej ciemności? Jak zrobić jakieś wspomaganie autofocusa?
                              pozdr.
                              Nie zauważyłem różnicy w zasięgu. Wcześniej odbiornik stawiałem na statywie, lampa na odbiornik. Obecnie odbiorniki wiszą na smyczy, lampy podpinam kabelkiem PC...
                              Co do wspomagania... Chyba nie ma rozwiązania. Mi jak już AF nie wyrabia to ostrzę ręcznie. Ale rzadko focę aż w takich ciemnych miejscach.

W ostatnią sobotę zdarzył mi się taki motyw:
                              Fotografuję imprezę w b. dużej sali, białe ściany, dwie lampy na Phottixie + jedna z fotocelą. Impreza trwała długo więc i błysków było sporo. Pod koniec imprezy, kiedy miałem już klapnięte ok. 500 zdjęć ..... mój Phottix przestał reagować. Zaczęły się problemy. Raz odpalał, raz nie. Wpiąłem lampę na body, drugą dałem na slave i jakoś dokończyłem. Mam nadzieję, że baterie, nie sprawdzałem tego jeszcze w domu.

Ma ktoś wiedzę ile wytrzymują baterie w nadajniku, a ile w odbiorniku??
                              Mam Tetry PT-04 II ponad rok, wiosną wsadziłem nówki baterie alkaiczne, może czas wymienić?
                              Ostatnio edytowany przez AMMarshall; 27191.
                              Adam Marczak Marshall

Komentarz

• Selena
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 502

Zamieszczone przez AMMarshall

Ma ktoś wiedzę ile wytrzymują baterie w nadajniku, a ile w odbiorniku??
                                Mam Tetry PT-04 II ponad rok, wiosną wsadziłem nówki baterie alkaiczne, może czas wymienić?
                                Wiedzy nie mam, ale do odbiorników zamówiłam Sanyo Eneloop. Na pewno posłużą długo, może dłużej niż wyzwalacze :wink:
                                Moje zdjęcia

Komentarz

Pracuję...