X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merauder
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1092

Czekając na 7D rozglądam się za kartami, od dawien dawna siedzę tylko w sandisku. Zawsze wszystko było jasne w oznaczeniach tej firmy, ale napotkałem na coś takiego:
    - CF Ultra 8 GB 30 mb/s
    - CF Extreme III 8 GB 30 mb/s

Oby dwie wspierają UDMA. Jaka zatem jest różnica?
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Arek_Gd
      Bywalec
      • 2008
      • 249

Merauder,
      CF Ultra 8GB 30mb/s to nowa "szara" seria, nie profesjonalna, co oznacza tyle że te 30mb/s jest mocno umowne, tak przynajmniej twierdzą niektórzy sprzedawcy.

Za to CF Extreme III 8GB to karta starsza , ale z serii profesjonalnych gdzie jest większe prawdopodobieństwo "trzymania" prędkości.

Co do UDMA to nie wiem, sprawdź w sieci.
      pzdr
      Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• myslidar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1010

8GB to trochę mało na 7D. Kup jakąś z prędkością minimum 60mb/s jeżeli zajmujesz się reporterką.
        Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
        Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• Merauder
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1092

Zamieszczone przez Arek_Gd
          Merauder,
          CF Ultra 8GB 30mb/s to nowa "szara" seria, nie profesjonalna, co oznacza tyle że te 30mb/s jest mocno umowne, tak przynajmniej twierdzą niektórzy sprzedawcy.

Za to CF Extreme III 8GB to karta starsza , ale z serii profesjonalnych gdzie jest większe prawdopodobieństwo "trzymania" prędkości.

Co do UDMA to nie wiem, sprawdź w sieci.
          pzdr
          Serię extreme znam bardzo dobrze, do tej pory miałem same extreme III 20/30 mb/s i było ok.
          Zamieszczone przez myslidar
          8GB to trochę mało na 7D. Kup jakąś z prędkością minimum 60mb/s jeżeli zajmujesz się reporterką.
          Właśnie tego się bałem, że ktoś to powie, ceny są zaporowe. Chciałem brać 8GB x 2 do ślubów.
          7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• myslidar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1010

Poszukaj Transcend lub Pretec o takich parametrach.

Mam:
            - Pretec 8 i 32GB 30mb/s - działają bez problemu (używam teraz z 5D II)
            - Transcend 32BG 60mb/s - również zero problemów (używam z 7D)

Cena nie jest taka straszna..

Komentarz

• Merauder
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1092

myslidar 30 mb/s będzie lagować?
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Powiem szczerze wolałbym po za Sandiska nie wychodzić.
              Ostatnio edytowany przez Merauder; 18254. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• myslidar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1010

Nie, 7D ma w miarę duży bufor. JPG ciężko Ci będzie zapełnić, ale w pełnych RAW max w serii masz 15-16 zdjęć. Problem jest potem w ile Ci się te dane zapiszą.

Podam Ci przykład z żużla, gdzie panowie sobie jadą, robisz im zdjęcia, powiedzmy te 15-16, oni zdążą już zrobić kółko, Ty powinieneś robić już kolejne zdjęcia, a tutaj aparat dalej zapisuje. Tak miałem przy karcie 30mb/s. Więc najlepiej kupić 90mb/s, ale to już spory wydatek, a 60 mb/s jest jakimś tam pośrednim rozwiązaniem. Oczywiście można robić w mRAW, wtedy seria jest 25 zdjęć, ale również długo się to zapisuje przy 30 mb/s.

RAW z 7D średnio zajmuje 25 MB, więc zapis całej serii na 30 mb/s zajmuje z 14 sekund, a to czasem za długo.. Ale tylko czasem (w moim przypadku tylko żużel i cheerleaderki gdzie odczuwałem dyskomfort
                Jak masz kasę to nie wychodź, Sandiska też mam i nie widzę kompletnie żadnej różnicy. W żadnej z tych kart nigdy mi nic nie padło (jeszcze).
                Ostatnio edytowany przez myslidar; 20056. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Merauder
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1092

No ja mam całkiem inne zastosowanie, śluby, portrety. Nigdy nie robię seriami fotek, choć czasem może się zdążyć mieć pewność, że młoda w danym momencie nie przymknęła oka etc. Ale tutaj seria to 2-3 fotki. Tylko, że ja pracuje tylko na pełnych RAWach.

Komentarz

• myslidar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1010

No to jakiej byś karty nie kupił to będziesz zadowolony. Bufor jest na tyle duże, że nic ci nie ucieknie

Komentarz

• Merauder
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1092

To właśnie chciałem wiedzieć, jak to będzie wyglądać. Zrobienie pojedyńczego zdjęcia i szybki podgląd na LCD. Seria to tak jak mówię kilka fotek góra.

Także dla mnie w tej chwili kluczowa jest pojemność (ograniczony budżet), szybkość nie jest bez znaczenia, bo chciałbym nie wychodzić po za ramy przyzwoitości.

A więc 2 x 8GB 30 mb/s będzie dla mnie optymalne. W przypadku zakupu 60 mb/s musiałbym kupić ledwo 8 GB, a to trochę mało przy pełnym RAWie.

Komentarz

• myslidar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1010

To ile Ty zdjęć na ślubie robisz? bo 16 GB to Ci starczy na jakieś 500 fotek.. (w zależności od ISO). Trochę mało moim zdaniem. 2x16 GB to moim zdaniem minimum na pełne RAWy

Komentarz

• Merauder
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1092

Zamieszczone przez myslidar
                          To ile Ty zdjęć na ślubie robisz? bo 16 GB to Ci starczy na jakieś 500 fotek.. (w zależności od ISO). Trochę mało moim zdaniem. 2x16 GB to moim zdaniem minimum na pełne RAWy
                          Na drugim body mam w sumie 16 GB jeszcze.
                          Po za tym myślę, że to tylko na start.
                          Ostatnio edytowany przez Merauder; 18254. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• trzeszcz6
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 188

Właśnie też*się trochę zdziwilem, że chcesz mieć tylko 16gb na 7d. Raczej 7d będzie Twoim głównym body więc myślę że te 32GB to takie minimum żeby się dobrze czuć na 7d na 450d wystarczy 16GB takie moje zdanie pzdr
                            5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Komentarz

• Merauder
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1092

Spokojnie Panowie, moja w tym głowa, żeby nie brakło miejsca. Dzięki za porady odnośnie szybkości bo to była dla mnie kluczowa sprawa.

Komentarz

• _igi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2035

Weź Ultry 16 gb, moim zdaniem najrozsądniejsza karta pamięci. Używam cały czas z 5DII, ale z powodzeniem używałem z 40D i 1DIIN i przy długich seriach nie było żadnej różnicy między Extreme z nowej serii.
                                5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

Pracuję...