X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • malkontent
    Początki nałogu
    • 2007
    • 299

Nie zawiodły mnie nigdy;
    Lexar i Sandisk

Problemy miałem:
    Kingston, Pretec

Preteca oddałem koledze, Kingston jest jako ostatnia karta w sytuacji, kiedy inne zapełnię.

Komentarz

• CFR
      Bywalec
      • 2007
      • 133

Ja nigdy nie mialem problemow z Kingstonami, dobrych kilka lat uzywania.

To jest loteria o raczej malym prawdopodobienstwie wpadki. W Kazdej z firm mozna trafic na "buble", to nie przesadza jednak o pozostalych produktach danej firmy. Kingstony sa od lat, Sandisk tez ... ale mozna trafic na podrobki i "**** blada"

PZDR
      PZDR

Komentarz

• Bogdan56_Ch
        Początki nałogu
        • 2007
        • 377

Ja korzystałem dotychczas z kart Lexar Professional 133X i Kingston elite Pro 133x o pojemnościach 8GB i jak dotychczas żadnej wtopy, żadnego najmniejszego błędu.
        Jutro dotrze do mnie Lexar Prof 8GB 233x z Agito, o super cenie 137zł. teraz już 142 zł.

Komentarz

• darkon

Od kiedy pamiętam używałem Kingstonów, z kartami SD były kłopoty ale z CF jest w porządku. Teraz używam 2 szt Kingston elite Pro x133 4GB i 3 szt Sandisk Extreme III x200 4GB, nie mam z nimi żadnych problemów i jestem z nich zadowolony. Przy zakupie trzeba uważać na podróby Sandisków. Mam zamiar spróbować Lexarów, kolega używa i nie chce znać innych.

Komentarz

• CFR
            Bywalec
            • 2007
            • 133

Wlasnie sie zastanawiam, jak sprawdzic czy dana karta to oryginal?
            PZDR

Komentarz

• wiktor2323
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1290

Co do kart sandisc to jest w sieci strona pokazująca czy się różnią podróbki od oryginałów.
              najpewneijszą metodą to kupowanie w sklepach które mają jakąs opinie.
              Facebook

Komentarz

• zaitsev
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1660

Zamieszczone przez CFR
                Wlasnie sie zastanawiam, jak sprawdzic czy dana karta to oryginal?
                http://canon-board.info/showthread.php?t=53421 tu jest coś o Extreme'ach w tej kwestii.

Komentarz

• CFR
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 133

Dzieki za namiary, bardzo przydatna dyskusja.
                  PZDR

Komentarz

• michallubon
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 106

Od lat używam SanDisków z serii Extreme i nie miałem z nimi nigdy problemów. Kiedyś się też Kingston przewinął - również bez problemów. Od ok 3 lat używam Extreme III 4Gb i nigdy nie było problemu. Teraz się zastanawiam nad kupnem 8GB i będzie to albo extreme III albo spróbuję Lexara Professional z serii 233x.
                    Dla przypomnienia dodam, że "X" u Lexara to 150kb, czyli 233X daje prędkość 35Mb/s co jest ciut szybsze od eXtreme III (30mb/s). Żecz jasna można się też pokusić o szybsze i z UDMA ale to zależy od potrzeb i od tego, czy nasza puszka obsługuje UDMA.

Co do oryginalności karty to najlepiej kupować od znanych dystrybutorów, a metoda na potwierdzenie oryginalności to test jej prędkości na kompie przy pomocy odpowiednich programów.
                    C + L

Galeria CB
                    Galeria MM

Komentarz

• kuduś
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 21

Używam czterech kart, z żadną nie miałem kłopotów typu utrata danych, albo brak chęci współpracy.
                      Robiąc sporo zdjęć seryjnych na demonie szybkości, jakim był 400D stwierdziłem jednak, że:
                      1. zapchać Lexara UDMA 300x było naprawdę trudno,
                      2. Sandiski Extreme III 30MB/s z reguły dawały radę,
                      3. Kingston elite pro 133x zapychał się najszybciej i dlatego używany był na końcu. Był za to najtańszy.
                      Ogólne moje wrażenie jest takie, że im droższa karta, tym mniej z nią problemów.

Komentarz

• mk307
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 277

PQI 16 lub 8 Gb 233x prędkość używam zawsze 2 sezony i wymieniam na nowe, żadnych uwag nie mam, osobiście zdecydowanie polecam.
                        Canon FF i słoików kilka

Komentarz

• quail
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 400

Ja polecam Lexary. Używam ich od 6 lat, ostatnio tylko 133x i 233x i zero problemów.
                          Do Sandisków straciłem zaufanie -- trafiłem takie dwie (co prawda to były SD używane w panasie fz50, ultra2 i extreme3), które po kilku miesiącach od zakupu bezczelnie padły.

Komentarz

• Handelson
                            Uzależniony
                            • 2009
                            • 789

Używam 4 sandisków ekstreme III. 4GB i 8GB. Od 4 lat pracują i nic. Już chyba pora na wymianę bo jak padną przy robocie to będzie kicha

Komentarz

• galekeg
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 167

SanDisk Extreme 60MB/s UDMA 8GB pomyka jak dziki łoś, ale i Extreme III 30MB/s 4 GB dają radę.
                              SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

• noeee
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 146

Polecam Lexara 233x

Daje radę ...

wcześniej używałem Goodram'a (dawny WILK Electronic - polska firma !) i Sandiska ... ale nie widać różnicy - poza ceną
                                5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 IS, 70-200/4 IS, 24-105/4 IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
                                100 2.8 macro - sprzedam

Komentarz

Pracuję...