X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotna
    Początki nałogu
    • 2004
    • 454

Praktykuje taki pomiar od 7 lat i niektóre akumulatorki mam jeszcze które kupiłem z 7 lat temu. Średnio dobre akumulatorki mocno u mnie eksploatowane w rożnych urządzeniach od lampy po zabawki dla dzieci i latarki wytrzymują u mnie 5 lat. Prąd zwarciowy szkodzi akumulatorkom! Tak to prawda i dlatego przestrzegałem przed tym - zwłaszcza przed długotrwałym pomiarem, ale jednak robię tak gdyż jak dla mnie jest to jedyny miarodajny pomiar.
    Jeśli ktoś ma sprawdzony tester niech się pochwali gdyż miernik z kablami zajmuje trochę miejsca w torbie i chętnie go wymienię na coś małego.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Praktykuje taki pomiar od 7 lat i niektóre akumulatorki mam jeszcze które kupiłem z 7 lat temu. Średnio dobre akumulatorki mocno u mnie eksploatowane w rożnych urządzeniach od lampy po zabawki dla dzieci i latarki wytrzymują u mnie 5 lat. Prąd zwarciowy szkodzi akumulatorkom! Tak to prawda i dlatego przestrzegałem przed tym - zwłaszcza przed długotrwałym pomiarem, ale jednak robię tak gdyż jak dla mnie jest to jedyny miarodajny pomiar.
    Jeśli ktoś ma sprawdzony tester niech się pochwali gdyż miernik z kablami zajmuje trochę miejsca w torbie i chętnie go wymienię na coś małego.
    Co do obciążania akumulatorków - czy wiecie jaki jest prąd uderzeniowy w lampie - mnie na jednym mierniku wyszło 12A
    Ostatnio edytowany przez fotna; 952. Powód: Automerged Doublepost
    fotna.dlm.pl

Komentarz

• tomidlo
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 17

Ja miałem pecha, moje wysiadły po 4 miesiącach. na szczęście zostały wymienione bez problemu na nowe, mam nadzieję, że z tym kompletem podziałam dłużej.

T

Komentarz

• pro_fill
        Bywalec
        • 2009
        • 132

widzę, że pojawili się w dyskusji ci, którym elektronika nie jest obca. dziękuję.

wiem już, miernik [tester] jaki kupiłem w MM jest do..... .
        mam prośbę. jestem w posiadaniu miernika elektronicznego z różnymi opcjami.
        wytłumaczcie mi proszę krok po kroku - jak debilowi - jakie wartości mam ustawić miernik i co mam mierzyć jeśli chodzi o stan naładowania akumulatorków - jakie napięcie podaje lub w jakim stopniu są jeszcze nałądowane.

Komentarz

• rOOmak
          Uzależniony
          • 2007
          • 617

Trochę to "amatorsko" napiszę. Miernik do akumulatorów jest liniowym woltomierzem a akumulatory NiMH mają długo stały poziom napięcia.Można looknąć TU na charakterystykę rozładowania. Co oznacza że jeżeli taki woltomierz nie jest dokładny do kilku miejsc po przecinku(a ta pierdołka na pewno nie jest), to nie pokarze ci faktycznego naładowania baterii.
          Wzór podany wyżej przez @pro_fill na czas ładowania, jest wzorem na czas rozładowania przy stałym obciążeniu (chyba było napisane 250mAh).
          Mierzenie naładowania przez obciążenie jest co najmniej pomyłką. Takimi pomiarami można obniżyć pojemność baterii lub się poparzyć. No i to w ogóle pomiar nie jest. I w ogóle to głupota jakaś
          Tak samo jak teoria o potrzebie rozładowania do końca przed ponownym ładowaniem. Żeby spowolnić efekt pamięci(pamięciowy?) wystarczy rozładować (normalnym użytkowaniem) baterie "raz na jakiś czas". I też nie warto bawić się w żyłowanie baterii do zera bo straci pojemność(zepsuje się ). W przypadku aku litowych, w ogóle się już tej metody nie stosuje.
          Bez większego tłumaczenia(jest w necie) nawet niedoładowany akumulator po kilku godzinach jest prawie pełny. Ładowarka zwalnia "prędkość" ładowania przy końcu żeby nie przegiąć

Komentarz

• mala1290
            • 2008
            • 11

Podepnę się pod ten temat. Mianowicie znalazłam w domu taki miernik
            Polski producent anten TV oraz dystrybutor m.in. artykułów audio-video, elektronicznych, oświetleniowych, osprzętu elektrycznego. Sprawdź naszą ofertę na www.dpm.eu

Jest możliwość abym zmierzyła tym stan naładowania baterii, i ewentualnie jak wszystko poustawiać? Niestety na pomoc męską z otoczenia nie mogę liczyć : ) Będę wdzięczna za odpowiedź.

Komentarz

• rOOmak
              Uzależniony
              • 2007
              • 617

W zasadzie to na 100% bedziesz wiedziała czy baterie są naładowane lub rozładowane. Ciężko jest jednoznacznie stwierdzić czy np. zostało ci połowa baterii itd.

Musisz ustawić miernik na pomiar napięcia stałego(V z prostymi kreskami pod spodem) tak, żeby na wyświetlaczu mieć jedno 0 po lewej stronie przecinka. Lub na Auto jeżeli jest taka opcja(nie widze na zdjęciu). Czarny kabel w środkowe gniazdo, czerwony w prawe.
              Pomiaru dokonujesz przykładając czarny do minusa, czerwony do plusa. Jeżeli przyłożysz odwrotnie, wynik będzie taki sam tylko, że z minusem, więc nie ma problemu.
              Naładowany akumulator(AA 1.2V) powinien pokazywać 1.3-1.4V. Jeżeli będzie poniżej 1.2V Bateria potrzebuje ładowania. Stan pośredni ciężko określić ponieważ każda bateria się trochę od siebie różni, ale generalnie określa się go odczytując setne części po przecinku.
              Bateria będzie miała bardzo krótko wartość pomiędzy 1.3-1.4V
              Osobiście nie widzę sensu w takich pomiarach w zastosowaniu do fotografii. Po prostu. Jeżeli będziesz potrzebować pełnych baterii to je naładuj. Jeżeli upierasz się przy rozładowaniu baterii przed kolejnym ładowaniem, upewnij się że masz zapasowe.
              Osobiście, jeżeli nie używam lamp przez ponad tydzień, ładuje wszystkie bat dzień przed foceniem.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              * W pierwszej linijce miało być, że "na 100% NIE będziesz wiedziała..."
              Ostatnio edytowany przez rOOmak; 10592. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• mala1290
                • 2008
                • 11

Dziękuje Ci bardzo za szczegółową odpowiedź. W pudełku leżało ponad 30 akumulatorków sprzed kilku lat, dlatego chciałam sprawdzić czy coś z nich jeszcze będzie. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Komentarz

• rOOmak
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 617

Baterie nie lubią leżakować rozładowane. Ale różne rzeczy się zdarzają. Miernik ci raczej dużo tu nie da. Jeżeli da się je naładować do 1.4V to zostaje problem pojemności. Najlepiej byłoby podłączyć taką baterię pod coś co ma stały pobór prądu. Powiedzmy 100-200mA. Rozładować baterię mierząc czas. Mnożąc pobór prądu przez czas uzyskamy w przybliżeniu pojemność akumulatora. (100mA*8h=800mAh)

Komentarz

• szarlatan
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 30

Odp: praca na akumulatorkach ENELOOP

Witam, przepraszam że odkopuję trupa. Chwilowo mam tylko taką ładowarkę(Sanyo MQN04), a potrzebuję naładować zestaw Panasoniców infinium 2100 (klon eneloopów).
                    w instrukcji tej ładowarki stoi: Wyjście DC 2,4V 250mA x2AA, 120mA x2AAA. Zaś czasy podane tam to eneloop AA 2000 10h eneloop AAA 800 8h, zwykłe AA 2700 - 13h, 2500 - 12h, 1700 8h. AAA 1000 - 10h i 900 9h.
                    No ale. Jak liczę ze wzorów na czas ładowania(znalezionych w sieci), to żadne z tych czasów mi się nie zgadzają, Ja się nie znam, o co tu chodzi, jak długo ładować panasonic infinium 2100? I co to za bzdury w instrukcji, że tą ładowarką można ładować tylko produkty Sanyo? Tam jest napisane, że ona się wyłączy automatycznie po 16 godzinach ładowania, to może ją tak zostawić, czy te dodatkowe godziny mogą uszkodzić akumulatory?
                    Proszę o odpowiedź, nie chcę popsuć akumulatorów. Pozdrawiam!

Ostatnio edytowany przez szarlatan; 17181.

Komentarz

• adawro
                      Pełne uzależnienie
                      • 2011
                      • 1075

Odp: praca na akumulatorkach ENELOOP

Ładuj wyczerpane ogniwa podobnie jak AA 2000 czyli przez 10h , no może 10,5h

te 16 godzin to jak się zapomni wyłączyć ręcznie
                      R3 + RF85LDS

Komentarz

Pracuję...