X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gasnik
    Coś już napisał
    • 2013
    • 59

Adapter HDMI ---> VGA + 550D?

Potrzebuje podłączyć aparat do monitora, za pomocą złącza VGA. Próbowałem po DVI, z pomocą przejściówki na HDMI, ale coś mi nie działa (na 3 urządzenia - aparat, laptop, tablet, tylko laptop z HDMI działał na adapterze DVI --> HDMI, przy tablecie i aparacie, monitor nie chciał się przełączyć z wejścia VGA na DVI).

Myślę o zastosowaniu takiego cuda: Chipset HDMI Male to VGA Female Video Cable Cord Converter Adapter 1080p Black | eBay

Tylko czy to mi zadziała? Próbował już ktoś takiego rozwiązania?
    6D Mk.II + 550D /// 16-35 2.8L II + Canon 50mm 2.5 Macro + Yongnuo 50mm 1.8 + 18-135 3.5-5.6 IS + Cyclop 85mm 1.5 M42
  • mxw
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2315

Odp: Adapter HDMI ---> VGA + 550D?

może zadziałać, ale nie musi - dopóki nie podłączysz, to się nie dowiesz - chyba, że znajdzie się tu ktoś, kto dokładnie taki sam adapter do EOSa podłączał.

poza tym problem, o którym piszesz może dotyczyć głównie monitora - jeżeli jest on starszy i nie ma HDCP, to przez HDMI/DVI nie podłączysz do niego nic poza laptopem, ale i to z ograniczeniami (filmu blueray nie obejrzysz nawet z laptopa). co to za monitor? może prościej będzie pomyśleć o nowszym monitorze?

żeby to sprawdzić - podłącz się z posiadaną przejściówką i tabletem, smartfonem lub aparatem do innego, nowszego monitora lub telewizora z HDCP - może coś się wyjaśni.
    pozdro.,
    m.

Komentarz

• Gasnik
      Coś już napisał
      • 2013
      • 59

8$ to zaś nie tak dużo, a i tak muszę taką przejściówkę mieć, to pewnie ją kupię, i sprawdzę w "naturze".

No nie ma, nie ma. To jest LG L1770H. Potrzebuję go tylko do podglądu ostrości przy Video, nic więcej mi nie trzeba. Tego nie opłaca mi się sprzedawać, a i nie mam teraz pieniędzy na nic nowszego.

Myślałem o tym, ale nie mam nic nowszego z DVI.
      6D Mk.II + 550D /// 16-35 2.8L II + Canon 50mm 2.5 Macro + Yongnuo 50mm 1.8 + 18-135 3.5-5.6 IS + Cyclop 85mm 1.5 M42

Komentarz

• mxw
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2315

jeżeli kupisz tę przejściówkę, to koniecznie daj potem znać, jaki był efekt.

jeżeli ona zadziała (jeżeli ona ma HDCP i dostanie zasilanie z aparatu), to może to być jedyna droga podłączenia się do monitora bez HDCP.
        pozdro.,
        m.

Komentarz

• Gasnik
          Coś już napisał
          • 2013
          • 59

Dam znać.

Właśnie o zasilanie się obawiam... No ale nic, spróbować trzeba.

Komentarz

• Gasnik
            Coś już napisał
            • 2013
            • 59

Dostałem dziś przesyłkę.

Przejściówka jest dość solidnie wykonana jak na te 8$. Szkoda tylko że fortepianowa czerń, no ale trudno.

Grunt że działa Tylko dobrze jest mieć w Magic Lantern włączoną opcję "Force HDMI VGA", wtedy obraz bardziej na ekranie się rozłoży. I tylko przy tej opcji zadziała również podgląd parametrów w trybie M/Av/Tv, bez niej coś nie grało.

Komentarz

Pracuję...