X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • korkillus
    • 2013
    • 7

Wężyk spustowy-jaki wybrac?

Witajcie!
    poszukuję wężyka spustowego, najlepiej zamiennika który sprawdzi sie z 40d i 6d. Wymagane cechy to interwal. Ustawianie ilości klatek, dlugosci naświetlania, odstepy w czasie. Proszę o porade
  • Bolek02
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 3225

Odp: Wężyk spustowy-jaki wybrac?

Tutaj masz do wyboru, do koloru :
    WĘŻYK INTERWAŁ DO CANON zam.RS-80E3 Mark II 5D 50D - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    Szukanie nie boli
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Wojtko
      Bywalec
      • 2011
      • 152

Witam. W końcu szarpnąłem się na oryginał. Miałem zamienniki różnych firm i ciągle się psuły. Zobaczę jak będzie tym razem. Tani nie był.

Komentarz

• korkillus
        • 2013
        • 7

heh, dzięki poszukać na allegro potrafię. chodziło raczej o wskazanie sprawdzonego modelu- zamiennika. Cena oryginału trochę mnie odstrasza

Komentarz

• marfot
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 4568

Zamieszczone przez korkillus
          heh, dzięki poszukać na allegro potrafię. chodziło raczej o wskazanie sprawdzonego modelu- zamiennika. Cena oryginału trochę mnie odstrasza
          Jeżeli potrzebujesz zamiennika TC-80N3 to kierowałbym się jakością wtyczki . Ja tak zrobiłem kupując RS-80N3 i zamiennik jest bardzo udany.

Tak więc:
          Elektroniczny wężyk spustowy Jenis RS-80N3 Canon (3821409576) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
          (tego producenta kupiłem swój RS-80N3)

lub:
          Delta Wężyk spustowy do Canon zamiennik TC-80N3 - Pilot i wężyk - Fotozakupy.pl
          Delta to dzisiaj dość solidna firma.

Jest także całkiem fajna oferta wyzwalaczy bezprzewodowych w cenie do 300zł - może rozpoznasz tą grupę.

No i nie tylko nasze forum istnieje :
          Wężyki i interwałometry - CANONIARZE
          https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
          EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

Zauważ, że na wszystkich tych aukcjach możesz kupić za 99zł. Tak na prawdę to wszystkie są identyczne. Ja taki używam i sprawuje się dobrze a jest sporo tańszy od oryginału.
            Kup tam gdzie dają porządną gwarancję i tyle - przetestujesz i się przekonasz.
            Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181.
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• korkillus
              • 2013
              • 7

dzięki Panowie we wcześniejszym systemie takiego problemu nie miałem. zamówiłem taki odpowiednik za 99 zł. zobaczymy co pokaże, najwyżej się zwróci chcę popróbować fotografii gwiazd i stąd to zamieszanie

Komentarz

• adawro
                Pełne uzależnienie
                • 2011
                • 1075

Zamieszczone przez marfot
                No i nie tylko nasze forum istnieje :
                Wężyki i interwałometry - CANONIARZE
                Heh - kolega był szybszy i zacytował mój post.

zamówiłem taki odpowiednik za 99 zł. zobaczymy co pokaże
                Jak już go kolega wypróbuje to bardzo prosimy o krótką recenzję ze zdjęciami.
                R3 + RF85LDS

Komentarz

• korkillus
                  • 2013
                  • 7

Krótki test nabytego wężyka.

Opis wyglądu:
                  Jako taki jest bardzo plastikowy i nie wygląda zbyt solidnie lecz nic nie odchodzi, nie trzeszczy. Przewód ma ok 70 cm i jest solidny jak i wtyczka do gniazda. Ma podświetlany ekran na niebiesko w sposób przyzwoity lecz jedno podświetleni trwa krótko bo ok 6-7s

Użytkowanie:
                  Wszystko jest jak należy. Z poziomu pilota ustalamy ilość klatek, ich czas, długość przerw między klatkami i opóźnienie od pierwszej klatki. Synchronizacja jest b.dobra. Do nauki obsługi instrukcja jest zbędna, symbole na wyświetlaczu są takie same jak w body więc wszystko idzie się domyślić. Steruje się za pomocą pokrętła widocznego na zdj 3 i przycisku mode. Mode wybieramy co chcemy zmienić, następnie pokrętłem wybieramy pożądaną wartość np. 00:00:50 s jeśli chcemy zmienić minuty np na 00:05:50 to wciskamy pokrętło aż podświetlą się minuty i kręcimy aż ustawimy tyle ile chcemy. Proste.

Podsumowanie:

Sprzęt bardzo przydatny i funkcjonalny ale o słabej klasie wykonania. Bardzo plastikowy, bałbym się nawet drobnego deszcz gdyby przyszło mu wisieć przy body gdzieś w terenie dłużej. Jednak przy cenie 99 zł w porównaniu z oryginałem dla mnie jest zdecydowanie ok

Komentarz

• Bolek02
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 3225

Swego czasu miałem w ręce pożyczony oryginał a potem używałem Phottixa i Pixela. Śmiem twierdzić, że jakość wykonania nie odbiega znacząco od oryginału a cena za to 3 x niższa
                    Obecnie dostałem w prezencie takie cudo : Pixel Wireless Remote Control RW-221RX. To takie cudo dwuczęściowe z pilotem zamiast połączenia na stałę. Zobaczymy jak to się sprawdzi.

Komentarz

• korkillus
                      • 2013
                      • 7

Zamieszczone przez Bolek02
                      Swego czasu miałem w ręce pożyczony oryginał a potem używałem Phottixa i Pixela. Śmiem twierdzić, że jakość wykonania nie odbiega znacząco od oryginału a cena za to 3 x niższa
                      Obecnie dostałem w prezencie takie cudo : Pixel Wireless Remote Control RW-221RX. To takie cudo dwuczęściowe z pilotem zamiast połączenia na stałę. Zobaczymy jak to się sprawdzi.
                      osobiście oryginału nie wydziałem. zakładam jednak, że przy pełnej funkcjonalności dopłata 3x za lepsze wykonanie mija się z celem ile taki bezprzewodowy pixel kosztuje ?

Komentarz

• Bolek02
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 3225

osobiście oryginału nie wydziałem. zakładam jednak, że przy pełnej funkcjonalności dopłata 3x za lepsze wykonanie mija się z celem ile taki bezprzewodowy pixel kosztuje ?
                        Pewnie, że kupno oryginału w tym przypadku zdecydowanie mija się z celem.
                        Nie mam pojęcia ile kosztuje ten PIXEL, bo dostałem w prezencie, ale fajny jest i ma nawet tryb BULB i pilot sygnalizuje tryby pracy w różnych kolorach

Komentarz

• korkillus
                          • 2013
                          • 7

Bolek02 chyba temat wyczerpaliśmy dzięki za pomoc.

Komentarz

• Bolek02
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 3225

W sumie tak. Znalazłem w necie opis i parametry tego PIXELA : Pixel RW-221 DC0 Remote Shutter Release for Nikon D3 D700 D300S D4 D800 D800E

Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181.

Komentarz

• GoOrange
                              Bywalec
                              • 2011
                              • 193

Panowie szukam zamiennika tego kabla: PocketWizardŽ - CM-N3-ACC

Generalnie chcę sobie zdalnie wyzwalać 5d marka II z PW TT5.

Znalazłem coś takiego: https://fotozakupy.pl/wyzwalanie-i-s...3-canon,17827s ale nie wiem czy jest kompatybilny?
                              Może macie coś sprawdzonego bo oryginał za prawie 300 zł to jakaś kpina...

Komentarz

Pracuję...