X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zysk
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 1120

Odbiornik GPS do CANONA

Gadżet,bajer ,właściwie zbędny dla większości,ale wcale nie głupszy niż wiele innych fotograficznych dodatków.
    Czy ktoś używał odbiornika GPS GP-E2 ?,wrażenia ,uwagi ,opinie ?
    Planując urlop rozważam zakup,ponieważ byłem zadowolony z poprzedniego,używanego z Pentaxem K-5.
    Ale tamten był troszkę bardziej zaawansowany niż GP-E2.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
  • chrisNI
    Bywalec
    • 2013
    • 173

Odp: Odbiornik GPS do CANONA

@zysk nie używałem tego Canona GPS, używam od 3 lat SonyUnit -CS3 jest doskonale dokładny i pozycje zapisuje w EXIF

Komentarz

• zysk
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 1120

Dziękuję za info,nie wiedziałem ,że GPS-CS3KA Sony pracuje z Canonem.
      "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]

Komentarz

• latant
        Początki nałogu
        • 2009
        • 410

Nabyłem GP-E2 i to jest to czego w moich wyjazdach brakowało. Dokładny ślad GPS i pozycje plus kierunek zrobionych zdjęć (zgodne z rzeczywistością ) , niestety zdjęcia satelitarne googla terenów górskich są w różnej jakości, te bardziej popularne w lepszej. Ślad trzyma mimo noszenia w torbie, trzeba wyłączyć śledzenie na postojach żeby nie było esów floresów ale po włączeniu dalej kontynuuje ten sam ślad. Jest to przydatne po zrzuceniu do google earth (plik kmz) żeby zobaczyć profil, odległość i wycieczkę. Zasilanie paluszkami na plus, używałem aku eneloop i starczało na jakieś 3 dni ciągłego używania. Sam odbiornik można użyć do zapisu śladu np. podczas kilkudniowego wypadu rowerowego po górach.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez zysk
        Nie współpracuje z Canonem tylko synchronizacja następuje poprzez oprogramowanie w kompie, dane GPS są zapisywane na karcie MS. W przypadku GP-E2 zapis danych GPS w exifie następuje od razu w momencie robienia zdjęcia.
        CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• chrisNI
          Bywalec
          • 2013
          • 173

Zamieszczone przez zysk
          Nie bezpośrednio. Synchronizujesz urządzenia wg. Czasu. Po dniu focenia wkładasz sd kartę do urządzenia i ono w plikach jpg. Zapisuje pozycje. W kompie w Sofii możesz zobaczyć to miejsce w Google maps. Songo kupiłem bo w tym czasie IMO to była najlepsza opcja. Obecnie kupiłem 6D więc problem z głowy

Komentarz

• Usjwo
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1055

W dobie smartfonow, mozna kupic aplikacje na telefon i potem zsynchronizowac ze zdjeciami.

Komentarz

• zysk
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1120

Zamieszczone przez Usjwo
              W dobie smartfonow, mozna kupic aplikacje na telefon i potem zsynchronizowac ze zdjeciami.
              Taaaaaaaaaaaaaa.........
              Właśnie kilkanaście dni temu rozstałem się :gwałtownie,zdecydowanie i świadomie ze smartfonami.Przecież nie można być niewolnikiem ładowarki w zmowie z telefonem.
              Ładowarka w domu,pracy,aucie i pierwszy rzut oka :jaki procent baterii.To jakieś uzależnienie od gadżetu.Zbuntowałem się,zrezygnowałem ze smartfona,mimo,że braku dostępu do kilku aplikacji żałuję.
              obecny telefon dzwoni,esemesuje i ładuję go raz na 7-10 dni.dziękuję za podpowiedź ale już nie będę klientem google shopu.
              btw
              już zdecydowałem :
              kupię
              GPS GP-E2
              dziękuję za podpowiedzi,
              podzielę się wrażeniami z użytkowania tego sprzętu,ale dopiero po urlopie,czyli za 2 miesiące.

Komentarz

• jan pawlak
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 4283

GP-E2 kupiłem razem z 5D3, używam "na stałe", nie wypinam.
                W plecaku mam tak ułożone, że mieści się body z podpiętym GPSem.
                Z poprzednimi aparatami używałem Pentagramu.

Zalety GP-E2 vs Pentagram
                - zapis do Exif natychmistowy, bez dodatkowych czynności
                - dokładniejszy (synchronizacja czasu), jest dodatkowy "bajer" (kierunek ujęcia) ale tylko przy oprogramowaniu fabrycznym "widać"

Wady GD-E2 vs Pentagram
                - trzeba nosić zapasową baterię AA
                - trzeba pamiętać o załączaniu i wyłączaniu (bateria), gdy trzeba, przy Pentagramie się tym przez tydzień nie przejmowałem
                - trochę "zawadza", na obudowie, trzeba się przyzwyczaić

Ponadto oprogramowanie do obsługi GP-E2 fabryczne jest "ubogie", brak możliwości np. zliczania długości przebytej drogi, rozkładu prędkości itd.

jp
                Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• RobertS
                  Dopiero zaczyna
                  • 2004
                  • 42

Zamieszczone przez Usjwo
                  A możesz polecić jakąś ciekawą aplikację na androida?

Pozdrawiam RobertS
                  40d z gripem, 17-55 2,8 IS, 85 1,8 70-200 4,0L IS, 300d z gripem, 18-55, 50 1.8 II, 28-135 IS USM, 420 EX

Komentarz

• Maver
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 397

Zamieszczone przez RobertS
                    A możesz polecić jakąś ciekawą aplikację na androida?

Pozdrawiam RobertS

Darmowe "Moje Trasy" google'a robia robote. Wyeksportujesz sobie potem do jakiegos gpx i be zproblemu polaczysz slad ze zdjeciami np w Lightroomie.
                    --
                    Pozdrawiam
                    Krzysztof Zagórski

Komentarz

• naturschutz
                      • 2015
                      • 2

Zamieszczone przez chrisNI
                      Obecnie kupiłem 6D więc problem z głowy
                      Cześć wszystkim

Czy Canon 6D ma także zapis kierunku robienia zdjęcia? Czy w odbiorniku GP-E2 zapis kierunku zdjęcia jest podawany jako literki np. N, NW, czy też jakos w programie dolaczonym do tego odbiornika widac np. poprzez strzaleczke na mapie kierunek robienia zdjęcia? Czy także do RAWow zapisuje dane ten odbiornik?

Pozdrawiam

Komentarz

• scooter
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 856

Tansze jest rozwiazanie ze smartfonem .. .

Wysłane z mojego SM-N910C

Komentarz

• naturschutz
                          • 2015
                          • 2

Zamieszczone przez scooter
                          Tansze jest rozwiazanie ze smartfonem
                          To prawda ze taniej, ale trzeba miec czas by geotagowac kazdą serię zdjęc po powrocie. No i nie masz kierunku robienia fotki. Ja robię sporo zdjec w krajobrazie, gdzie trudno jest sie zorientowac ogladajac fotki w jakim kierunku byly robione.
                          A tu dla zainteresowanych jest urzadzenie nie canonowe ale o podobnej do GP-E2 funkcjach product_view
                          Minusem to ze zza granicy trzeba sprowadzic i raczej trzeba sie liczyc ze clo bedzie doliczone. Kolega kilka dni temu z USA sprowadzil i wynioslo go to chyba ok. 1100zl

Komentarz

• latant
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 410

Zamieszczone przez naturschutz
                            Czy w odbiorniku GP-E2 zapis kierunku zdjęcia jest podawany jako literki np. N, NW, czy też jakos w programie dolaczonym do tego odbiornika widac np. poprzez strzaleczke na mapie kierunek robienia zdjęcia? Czy także do RAWow zapisuje dane ten odbiornik?
                            W programie kierunek widać w postaci strzałki i jest zapis do RAW
                            CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• zysk
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 1120

Miałem zewnętrzny o odbiornik GPS,bo wydawało mi się ,że trzeba mieć i używałem.
                              Po czasie:
                              Teraz mam w 7DII i nawet nie włączam.Bajer i tyle.

Komentarz

Pracuję...