X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nifares69
    • 2006
    • 12

Hoya Filtr NDx1000 77 mm PRO

Wiatam.Szukam dobrego filtru do fotografowania wodospadów itp. obiektów w ruchu.Zastanawiam się nad filtrem Hoya Filtr NDx1000 77 mm PRO,tylko nie wiem jak obliczyć sobie czas naświetlania,czy jest dostepny gdzieś kalkulator do tego rodzaju operacji,a może na chłopski rozum ktoś byłby wstanie wytłumaczyć jak obliczać.I jeszcze jedno ,czy nie jest to jednak filtr o zbyt dużej granulacji ?
  • jaś
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 2601

Odp: Hoya Filtr NDx1000 77 mm PRO

ND1000 (3.0 w innej nomenklaturze) to 10 stopni przysłony czyli czas zmierzony normalnie bez filtra trzeba 10 razy pomnożyć przez 2 (to tak na chłopski rozum). Moim zdaniem ND1000 to trochę za dużo na wodospady ale to raczej kwestia estetyki - do wodospadów zwykle wystarczy 3 do 4 stopni przysłony, z drugiej strony ND1000 świetnie nadaje się do rozmywania chmur czy fal na stojącej wodzie (używam lee bigstoppera to też jest ND1000) jeśli chodzi o usuwanie ludzi z kadru to ND1000 jest prawie wystarczający bez problemu osiąga się czasy od 30sek do 2 minut i to na ludzi prawie wystarcza (zależy jak chodzą - jeśli chodzą to będzie ok). Najlepiej byłoby mieć nd1000 i coś nd8 lub nd16. Ogólnie to ND1000 polecam bo to fajna zabawa ale do wodospadu może być zbyt gęsty oczywiście moim zdaniem.

link

Neutral density filter - Wikipedia, the free encyclopedia

na końcu jest tabelka z oznaczeniami filtrów bo są różnie opisywane.

są jakieś kalkulatory nd na androida.

https://play.google.com/store/apps/details?
    id=com.briandorey.ndcalc&hl=pl

Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• salas
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 3000

albo kup sobie regulowany filtr
      kalkulatory dobrze działają
      Używam EXPOSURE CALCULATOR taka pomarańczowa ikonka z przysłoną
      SONY

Komentarz

• nifares69
        • 2006
        • 12

Dzięki ,jeszcze mam troszkę czasu,więc muszę się grubo zastanowić.

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12158

Zamieszczone przez salas
          albo kup sobie regulowany filtr
          z praktyki - jednak odradzam. zwykle ND1000 maja duzo przyjemniejsze zafarby. i nie dodaja gratis efektu polaryzacji, wiec mozna z nimi polara uzywac.

jako opcje budzetowa moge od siebie polecic takie cos: http://www.amazon.de/gp/product/B004...ilpage_o04_s00

filtr oczywiscie ma zafarb (kazdy ND1000 ma), ale dla mnie akurat bardzo przyjemny. poza tym jest bardzo przyjemnie wykonany i optycznie nic mu nie dolega...

Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
          www albo tez flickr

Komentarz

• mkkaczy
            Początki nałogu
            • 2011
            • 461

Zamieszczone przez nifares69
            Wiatam.Szukam dobrego filtru do fotografowania wodospadów itp. obiektów w ruchu.Zastanawiam się nad filtrem Hoya Filtr NDx1000 77 mm PRO,tylko nie wiem jak obliczyć sobie czas naświetlania,czy jest dostepny gdzieś kalkulator do tego rodzaju operacji,a może na chłopski rozum ktoś byłby wstanie wytłumaczyć jak obliczać.I jeszcze jedno ,czy nie jest to jednak filtr o zbyt dużej granulacji ?
            1000x to bardzo długo jak na wodospad który jest dość szybki. Nie twierdzę że nie można aż tak silnych tam stosować, tylko że raczej nie ma sensu. One są fajne nad morza, na fale gdzie naświetlm kilka minut. Nawet little stopperem który w zachodnim świetle mi wychodzi około minuty to też bardzo długo. Fajnie za to się sprawdza zwykły polar, gdzie ściąga refleksy z kamieni i prześwietla kałuże. Zobacz choćby ten wczorajszy pstryk f/10 i zaledwie0.8 sekundy właśnie z polarem B+W.

Zamieszczone przez akustyk
            z praktyki - jednak odradzam. zwykle ND1000 maja duzo przyjemniejsze zafarby. i nie dodaja gratis efektu polaryzacji, wiec mozna z nimi polara uzywac.
            jako opcje budzetowa moge od siebie polecic takie cos: Slim Graufilter ND1000 77mm.Schlanke Fassung + Pro Lens: Amazon.de: Kamera
            filtr oczywiscie ma zafarb (kazdy ND1000 ma), ale dla mnie akurat bardzo przyjemny. poza tym jest bardzo przyjemnie wykonany i optycznie nic mu nie dolega...
            Zgadzam się co do regulowanych i do tego polecanego filterka Haida. Mam taki Haida1000x slim, B+W 1000x a teraz jeszcze Big Stoppera czyli wszystkie o takiej samej mocy. Miałem je porównać w tych samych warunkach na szerokim kącie pod względem ostrości i zafarbu, ale niestety wczoraj w tych górach gdzie robiłem powyższy wodospad rostrzaskałem zarówno aparat jak i obiektyw. Jednak Haida pomimo tego że jest najtńsza wydaje się dawać najmniejszy zafarb.
            R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
            https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12158

Zamieszczone przez mkkaczy
              ale niestety wczoraj w tych górach gdzie robiłem powyższy wodospad rostrzaskałem zarówno aparat jak i obiektyw.
              aaaau... po kamieniach biegales, czy statyw sie sliznal?

zycze jakiejs szybkiej 13-tki w pracy na zalatanie tej dziury w plecaku foto!
              www albo tez flickr

Komentarz

• mkkaczy
                Początki nałogu
                • 2011
                • 461

aaaau... po kamieniach biegales, czy statyw sie sliznal?

zycze jakiejs szybkiej 13-tki w pracy na zalatanie tej dziury w plecaku foto!
                Wiatr. Na chwile odwróciłem sie plecami do zestawu i akurat mocniej dmuchło. W sumie aparat działa zupełnie normalnie, nawet LCD, ale już nie jest uszczelniony. Najbardziej wkurza mnie to że upadł na łączeniu pokryw więc górna boczna i tylna do wymiany. Dodatkowo, mimo że upadł na tył to obiektyw też nie działa.

Komentarz

• namoamo
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 928

Przykra sprawa, współczuję!
                  Flickr

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12158

Wiatr. Na chwile odwróciłem sie plecami do zestawu i akurat mocniej dmuchło.
                    w styczniu 2008 mi wiatr nad Morzem Polnocnym wykopyrtnal aparat na plazy (zalewanej falami oczywiscie). przezyl, po dwudniowym suszeniu i odciekaniu na kaloryferze, ale juz nigdy nie zostawie niepilnowanego statywu w wietrzna pogode to bylo tylko 30D i upadlo na miekkie, ale lekcja odebrana...

W sumie aparat działa zupełnie normalnie, nawet LCD, ale już nie jest uszczelniony. Najbardziej wkurza mnie to że upadł na łączeniu pokryw więc górna boczna i tylna do wymiany. Dodatkowo, mimo że upadł na tył to obiektyw też nie działa.
                    niezle urwal... dobrze ze jeszcze dziala, ale na pewno trzeba juz w swinke odkladac kase na naprawe badz nowy korpus...
                    www albo tez flickr

Komentarz

• Bechamot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 2512

jako opcje budzetowa moge od siebie polecic takie cos: http://www.amazon.de/gp/product/B004...ilpage_o04_s00

https://farm8.staticflickr.com/7434/...69d058a1_b.jpg

a nie mozna by tak ? - z pierwszego zdjecia :

nie wiecej niz 10 sek pracy w PS
                      Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• mkkaczy
                        Początki nałogu
                        • 2011
                        • 461

Bechemot - wydaje mi się że akustykowi chodziło tylko o pokazanie zafarbu z filterm. Oczywiście da się to łatwo skorygować. Gorzej jak w zestawie z połówką, ta daje zafarb tylko w części kadru.
                        w styczniu 2008 mi wiatr nad Morzem Polnocnym wykopyrtnal aparat na plazy (zalewanej falami oczywiscie). przezyl, po dwudniowym suszeniu i odciekaniu na kaloryferze, ale juz nigdy nie zostawie niepilnowanego statywu w wietrzna pogode to bylo tylko 30D i upadlo na miekkie, ale lekcja odebrana...
                        niezle urwal... dobrze ze jeszcze dziala, ale na pewno trzeba juz w swinke odkladac kase na naprawe badz nowy korpus...
                        I ja już teraz będę bardziej na to uważał.
                        Generalnie w żadnym serwisie w UK nie chcieli mi dać wyceny, tylko w jednym powiedzieli że w 800 funtach + VAT powinienem się zmieścić, czyli 1000 euro lekko. Na ebay za części jaieś 350-400 euro, ale obiektyw i tak musze do serwisu wysłać to poczekam na dokładną wycene.

Komentarz

• Bechamot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 2512

Bechemot - wydaje mi się że akustykowi chodziło tylko o pokazanie zafarbu z filterm. Oczywiście da się to łatwo skorygować. Gorzej jak w zestawie z połówką, ta daje zafarb tylko w części kadru.

.
                          mnie sie wydaje , ze wielu przypadkach udaje sie uniknac stosowania filtru w trakcie fotografowania , moznaby uzyskac efekt przez obrobke , co czesto jest wygodniejsze i prowadzi nawet do lepszych wynikow.
                          Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12158

to niekoniecznie. zafarb jest oczywiscie glownie od barwnika na zywicy, ale i sama zywica nie zawsze jest neutralna - glownie w zakresie pasma bliskiego podczerwieni, a to najbardziej kopie po kolorystyce fot o zlotej godzinie.

Zamieszczone przez Bechamot
                            mnie sie wydaje , ze wielu przypadkach udaje sie uniknac stosowania filtru w trakcie fotografowania , moznaby uzyskac efekt przez obrobke , co czesto jest wygodniejsze i prowadzi nawet do lepszych wynikow.
                            z tym ze w moim przypadku to jest tak:
                            1. nie mam programow do obrobki. LR wystarcza mi do konwersji i jednoczesnie pozwala utrzymac zarzadzanie zdjeciami w jednym miejscu.
                            2. dzieki filtrom unikam koniecznosci uzywania tych programow. co czesto prowadzi do lepszych efektow bo poprawnie naswietlonego materialu nie zastapi sie wyciaganiem za uszy. a poza tym oszczedza czas konwersji tych zdjec (ten mniej przyjemny sposob spedzania czasu) kosztem odrobiny wiecej czasu przy samym fotografowaniu (bardzo przyjemny sposob spedzania czasu)...

w tym konkretnym wypadku oczywiscie chodzilo o pokazanie zafarbu. a czy efekt da sie odtworzyc w postprocesie... to chyba zalezy od efektu. polara sie nie da odtworzyc posprocesem.
                            Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                            www albo tez flickr

Komentarz

• nifares69
                              • 2006
                              • 12

1000x to bardzo długo jak na wodospad który jest dość szybki. Nie twierdzę że nie można aż tak silnych tam stosować, tylko że raczej nie ma sensu. One są fajne nad morza, na fale gdzie naświetlm kilka minut. Nawet little stopperem który w zachodnim świetle mi wychodzi około minuty to też bardzo długo. Fajnie za to się sprawdza zwykły polar, gdzie ściąga refleksy z kamieni i prześwietla kałuże. Zobacz choćby ten wczorajszy pstryk f/10 i zaledwie0.8 sekundy właśnie z polarem B+W.
                              http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/910/rsErP8.jpg

Zgadzam się co do regulowanych i do tego polecanego filterka Haida. Mam taki Haida1000x slim, B+W 1000x a teraz jeszcze Big Stoppera czyli wszystkie o takiej samej mocy. Miałem je porównać w tych samych warunkach na szerokim kącie pod względem ostrości i zafarbu, ale niestety wczoraj w tych górach gdzie robiłem powyższy wodospad rostrzaskałem zarówno aparat jak i obiektyw. Jednak Haida pomimo tego że jest najtńsza wydaje się dawać najmniejszy zafarb.
                              Właśnie dlatego mam dylemat.N a Twoim zdjęciu ładnie się ta woda prezentuje,tylko podejrzewam ,że nie było mocnego światła i polar dał radę.Ja myslę o szarym ,bo robię wypad w Karkonosze na przełomie lipca i sierpnia, a jak wiadomo wtedy może być dużo mocnego światła i obawiam się ,że sam polarek może nie wystarczyć.

Komentarz

Pracuję...