Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Ja używam od ponad pół roku ładowarkę Voltcraft CM 420. Świetny sprzęt, wg mnie dużo lepsza od BC (która nota bene padła mi i przestała ładować). Warto dorzucić parę groszy i mieć pewny sprzęt.
Parę razy używałem innych opcji jak np. regeneracja czy odświeżanie (i często z dobrym skutkiem), chociaż częściej dla kogoś z rodziny niż dla samego siebie, ale w razie czego dobrze mieć te funkcje.
Moja ma ładowanie, rozładowywanie, sprawdzanie (czyli rozładowuje i ładuje i podaje finalną pojemność), cycle (czyli ładuje i rozładowywuje i chyba tak w kółko - nie wiem bo nie używałem jeszcze) i alive (czyli ładuje, rozładowywuje, ładuje rozła.... i tak aż uzna że nie naładuje do wyższej pojemności)... a i można wybrać prądy ładowania i rozładowywania od 500 do 2000 mA
Tak teraz patrzę, że ta Voltcraft kosztuje więcej niż ta moja a to już nie ma sensu, i po za tym moja ma więcej funkcji i wyświetlacz lepszy tzn czytelniejszy.
Czytałem o tej BC700, BC900 i jest też BC1000 (następca BC900) - i w sumie taka BC700 by wystarczyła, ale chyba wolę dopłacić te 40-50zł i mieć nieco lepszą i z dodatkami.
I jeszcze jedno pytanie odnośnie serii tej ładowarki BC-XXX. To widzę, że można kupić ten sam model ale różnych firm. Czy to jest wszystko to samo tylko obklejane różnymi nazwami firmy czy jednak jest jakaś większa różnica? Jeżeli to jest wszystko to samo, to kto wówczas jest głównym producentem tych ładowarek, tzn jaka firma?
Jednak chyba zakupię ponownie MH-C9000 - a to z tego względu, że wszystkie 4 akumulatorki można ładować jednocześnie i to na najwyższej mocy (szybkie ładowanie), przy BC900 można ładować ale tylko dwie sztuki.
BC 700 mozna ladowac cztery sztuki naraz, kazdy akumulator moze byc inny, kazdy mozna ladowac innym pradem a do tego rozsadnie dobrany maksymalny prad ladowania 700mA. Nie przegrzewa akumulatorkow (dla NiMH ponad 40st.C jest zabojcze). Jedyny minus moim zdaniem to zasilacz na zewnatrz. Wolalbym chyba wieksza obudowe ale zasilacz wewnatrz. Ale to szczegol nie wplywajacy na prace ladowarki.
Czytałem o tej BC700, BC900 i jest też BC1000 (następca BC900) - i w sumie taka BC700 by wystarczyła, ale chyba wolę dopłacić te 40-50zł i mieć nieco lepszą i z dodatkami.
Chyba raczej ok 100zł więcej - a jakie dodatki Ciebie interesują - bo jak kupowałem BC900 to dostałem w komplecie futerał/torebkę na pasku i po cztery adaptery z paluszków na większe baterie AA(R6)->C(R14) oraz AA(R6)->D(R20)
Technoline BC-XXX to tak jakby oryginały - a te inne to bardziej lub mniej podobne klony - np BATIMEX robi chyba idealnego klona ale niektóre tylko obudowę mają podobną a w środku wszystko zupełnie inaczej działa - trzeba czytać dokładnie opis i instrukcje.
BC 700 mozna ladowac cztery sztuki naraz, kazdy akumulator moze byc inny, kazdy mozna ladowac innym pradem a do tego rozsadnie dobrany maksymalny prad ladowania 700mA. Nie przegrzewa akumulatorkow (dla NiMH ponad 40st.C jest zabojcze). Jedyny minus moim zdaniem to zasilacz na zewnatrz. Wolalbym chyba wieksza obudowe ale zasilacz wewnatrz. Ale to szczegol nie wplywajacy na prace ladowarki.
Zgadza się, ale MH-C9000 można ładować wszystkie jednocześnie i to nawet prądem 2000mA. Oczywiście jest to opcja z której raz na jakiś czas można korzystać, w awaryjnych przypadkach bardzo przydatne jak szybko jest potrzebne zasilanie (fotografia na ślubna). I jeszcze jedna rzecz, może pierdoła ale dosyć ważna, to odstępy między akumulatorkami w ładowarce a co za tym idzie przepływ powietrza dzięki któremu tak szybko się nie nagrzeją.
Ladowanie pradem 2A akumulatorkow AA szybko je zabije. Jesli chodzi o koniecznosc szybkiego ladowania np. na slubie to najlepszym wyjsciem jest blister z dobrymi bateriami alkalicznymi w zapasie.
Wiedziałem że to napiszesz, ale tak jak ja napisałem, że jest to opcja do wykorzystania raz na jakiś czas, więc raczej bez obawy co do zabicia aku. Skoro mam akumulatorki, to nie widzę sensu wyrzucania kasy jeszcze na baterie.
Jesli ladowarka ma wylacznik termiczny to ok. Przekroczenie temperatury 43st.C o ile dobrze pamietam w przypadku NiMH powoduje niedwracalne zmiany wewnatrz. Nie tyle wiec prad ladowania je zabija co temperatura wewnatrz.
Testowałem praktyczne korzystanie z prądem ładowania 2A - wnioski są takie, że zamiast szybciej to bywa wolniej. Chyba, że obok postawie wiatrak chłodzący.
Przy prądzie 1A i więcej ogniwa szybko się nagrzewają, często ładowanie jest wstrzymywane do czasu ostudzenia i przerwy na stygnięcie powodują, że ogólny czas się wydłuża.
Z wielu ogniw jakie mam jedynie eneloop-y mało się nagrzewają, choć przy 2A w BC900 też robią się gorące - tak na granicy tych 43 stopni o jakich wspominał przedpiszca.
Komentarz