X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sq7ofd
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 18

LP-E4N - zamiennik poszukiwany

Witajcie.

Zastanawiam się nad zakupem kolejnego dodatkowego akumulatora do 1Dx. Zacząłem poszukiwania jakiś dobrych zamienników, ale ku mojemu zdziwieniu nie jest to takie łatwie i praktycznie nie występują. Czy ktoś z Was miał do czynienia z zamiennikiem do LP-E4N i może coś polecić?
    C1Dx, 5D emkaczy itd..
  • chrisNI
    Bywalec
    • 2013
    • 173

Odp: LP-E4N - zamiennik poszukiwany

Sprawdz na eBay jest Tego sporo.

Komentarz

• sq7ofd
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 18

Jest, znalazłem też kilka na Aliexpress. Pytanie czy ktoś miał do czynienia z zamiennikami i jak je ocenia. Słyszałem , że ładowarki je ładują, ale aparat nie pokazuje stanu naładowania.
      C1Dx, 5D emkaczy itd..

Komentarz

• chrisNI
        Bywalec
        • 2013
        • 173

Zamienniki bez chip-a potrzebujá extra ładowarki bo systemowa Nie ładuje z uwagi że jej Nie rozpoznaje. Taká bateria jest traktowana jak zwykłe AA ktòre wykorzystuje się w gripach, I puszka pyta się ciebie czy chcesz z niej korzystać. Zamienniki z chip-em (droższe) można ładować oryginalná ładowarká i w puszce jest traktowana Jak bateria oryginalná. Warto dołożyć odrobinę więcej i mieć komfort pracy . Korzystam ròwnież z zamiennikòw z uwagi na fotograficznego kilkudniowe wypady gdzie Nie ma możliwości podłáczenia ładowarki , Mam ich 12 pròcz 4 oryginalnych. W mojej ocenie ... Warte zakupu ( od 3 Lat zdechła tylko jedna )
        Ostatnio edytowany przez chrisNI; 48558.

Komentarz

• sq7ofd
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 18

Podaj jakieś nazwy tych lepszych zamienników, gdzie kupić ??
          C1Dx, 5D emkaczy itd..

Komentarz

• Marv84
            Początki nałogu
            • 2011
            • 292

Ja używam tylko oryginały bo mam dwa do mejego 1ds3 ale używałem zam zamienników do 1ds2 i było ok. Kupiłem na allegro te które wydały mi się najlepsze.
            L

Komentarz

• chrisNI
              Bywalec
              • 2013
              • 173

LP-E4N LP-E4 Battery For Canon EOS-1D C & 1D X 1D Mark IV & Mark III 4 IV Camera | eBay
              I tu najważniejsze co cię interesuje punkt3. compatible with original manufacturer equipments and chargers.
              Baterie zamieniki sá nawet o większej pojemności niż oryginały I niczym Nie ròżniá się w komforcie pracy jeśli sá ochipowane. To nie jest filtr gdzie porzádana jest odpowiednià jakość szkła
              Ostatnio edytowany przez chrisNI; 48558.

Komentarz

• krolewicz
                Początki nałogu
                • 2010
                • 254

ja używałem swego czasu zamiennika phottixa i był bardzo okej

Komentarz

• chrisNI
                  Bywalec
                  • 2013
                  • 173

Tu nazwa Nie ma znaczenia bo to wszystko FAKE produkowane w PRCh. Wszystkie sá podobnej klasy tylko ròżniá się tym że jedne majá chip I można je ładować w firmowego ładowarce a tańsze Tego chip-a Nie posiadajá I potrzeba dokupić extra ładowarkę do nich. Kwestia żywotności zależy od użytkownika , jeśli pozostawisz rozładowaná baterię na dłużej to Nie narzekaj na jakość ogniwa źe já trafił .... Tylko uderz się w pierś I powiedz ... Jestem d..a że zapomniałem naładować

Komentarz

• sq7ofd
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 18

Podjąłem ryzyko i zanabyłem na allegro coś takiego : BATERIA Canon LP-E4 E4 EOS 1D 1Ds Mark III (6069935061) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. , podobno ma elektronikę w środku i działa jak i ładuje. Jutro powinna przyjść i zobaczymy jak to robi.
                    C1Dx, 5D emkaczy itd..

Komentarz

• Przemek_PC
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2456

Trzymanie w 100% naladowanych akumulatorow tak jak i 100% rozladowanych to zlo. Optymalne jest 50%

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18766

Zamieszczone przez Przemek_PC
                        Trzymanie w 100% naladowanych akumulatorow tak jak i 100% rozladowanych to zlo. Optymalne jest 50%
                        A jest jakaś podbudowa do tego, bo co rusz to słyszę inną opinię.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• sq7ofd
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 18

Akumulator przed chwilką przyszedł, firma spisuje się na piątkę bo szybko wysłali i jest ok jeśli chodzi o wysyłkę. Co do samego akku. Pierwsze co zrobiłem to sprawdzenie czy ładowarka go rozpozna i zacznie ładować - ładuje, kontrolki migają. Po włożeniu do aparatu pokazuje się komunikat " Brak komunikacji z akumulatorem. Używać tego akumulatora ? " Po wciśnięciu OK faktycznie prąd jest i da się robić zdjęcia. W menu gdzie sprawdzamy stan naładowania nie widzimy żadnych danych, jest info o braku komunikacji. Na górnym wyświetlaczu również stan naładowania pokazuje zero ale aparat działa normalnie. Zobaczymy teraz ile mniej więcej da się tym zrobić zdjęć.
                          C1Dx, 5D emkaczy itd..

Komentarz

• Tom77
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2874

Zamieszczone przez Przemek_PC
                            Co do pełnego rozładowania to się zgodzę, może to zabić Li-ion czy Lipo. Ogólnie litowe sa bardzo delikatne jeżeli chodzi o pełne rozładowanie
                            Natomiast pełne naładowanie nie zaszkodzi ogniwom. Przy dłuższym nieużytkowaniu przyjmuje się przechowywanie akumulatorów z odpowiednim napięciem na celach w chłodnym środowisku, natomiast 100% naładowania nie zaszkodzi baterii aczkolwiek podobno nie w pełni naładowane Litowe dłużej zachowują trwałość. 40%-60% naładowania to głównie kwestie bezpieczeństwa przechowywania. No i oczywiście mowa o powiedzmy kilku miesiącach przerwy.

Komentarz

• Przemek_PC
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2456

Ale wiesz to z praktyki czy teoretyzujesz? Ja zapomnialem rozladowac pakiety LiPo do smiglowca RC jesienia i na wiosne nie nadawaly sie do uzytku. Z jakiegos powodu rowniez w ladowarkach modelarskich jest program Storage, rozladowujacy lub ladujacy ogniwa do ok 40% pojemnosci. Bateria w laptopie wciaz podlaczonym do sieci po roku rowniez padla, wystarcza na 10 minut pracy. Telefon robiacy za router podlaczony do pradu 24h po kilku miesiacach przybral nieco "w pasie", wybrzuszyl sie wraz ze spuchnieta wewnatrz bateria.

Komentarz

Pracuję...