X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kulek855
    Początki nałogu
    • 2009
    • 326

Odp: Plecak w góry

Zamieszczone przez dave88
    też myślałem nad takim rozwiązaniem + do tego klamra Peak Design ale doszedłem do wniosku że bardziej mi zależy na szybkim i łatwym dostępie do aparatu i obiektywów i mieć na to osobną komorę..z resztą każdy ma inne priorytety, jeden idzie pochodzić po górach i przy okazji zrobić jakieś foto a inny idzie w góry po to żeby robić zdjęcia
    Jeżeli ktoś idzie w góry na zdjęcia, to nie potrzeba mu łatwego dostępu do aparatu. Dlatego, że fotograf górski wyciąga sprzęt z reguły przed wschodem i przed zachodem słońca.
    ARTLIMITED

Komentarz

• Voyager70
      Bywalec
      • 2008
      • 169

Witam. A czy ktoś z Szanownych Forumowiczów miał do czynienia z plecakami firmy f-stop? Np Tilopa (pojemność 50 litrów, w tym dowolna część przeznaczona na foto jest chyba optymalna w góry, szczególnie zimą, gdy ubrania są większe i nosi się ich więcej, plus termos z herbatą, np. raki, przytroczony czekan itp) . To droższa impreza, ale system wymiennych modułów (małe, średnie, duże, wzajemne ich kombinacje), dostęp do sprzętu od strony pleców (nikt nie otworzy poza "nosicielem") oraz górsko - trekingowy charakter samego plecaka - wydaje się być ciekawą propozycją. Ktoś coś?
      Pozdrawiam.

Komentarz

• kulek855
        Początki nałogu
        • 2009
        • 326

W góry na jednodniowy wypad wystarcza mi 30l - pomieści kask, raki, czekan, jedzenie, termos gogle itp.. Jeżeli planuje nocować w górach w zimniejsze dni zabieram 85l (śpiwóra zajmuje 1/3 pojemności plecaka).
        Najlepiej mieć kilka plecaków i dobierać odpowiednio do wycieczek.
        ARTLIMITED

Komentarz

• Voyager70
          Bywalec
          • 2008
          • 169

A ile z tych 30 l. zabiera Ci sprzęt foto? Ja noszę w góry body z szerszym zoomem + tele. Jeśli to dobrze zabezpieczyć (konkretny insert) to obawiam się, że z 30-35 litrów niewiele zostanie

Komentarz

• luso
            Uzależniony
            • 2014
            • 900

Też potrzebuję około 25-30L na sprzęt foto...

Komentarz

• kulek855
              Początki nałogu
              • 2009
              • 326

Zamieszczone przez Voyager70
              A ile z tych 30 l. zabiera Ci sprzęt foto? Ja noszę w góry body z szerszym zoomem + tele. Jeśli to dobrze zabezpieczyć (konkretny insert) to obawiam się, że z 30-35 litrów niewiele zostanie
              Ograniczyłem ilość sprzętu do minimum. Statyw, wyzwalacze filtry body, jeden obiektyw itp. Wcześniej brałem ze sobą kilka obiektywów, wszystko zapakowane w torbę typu camera bag, którą wkładałem do plecaka 85l. Przy wypadzie na noc 85l było na styk.

Zamieszczone przez luso
              Też potrzebuję około 25-30L na sprzęt foto...
              posiadam dwa plecaki w tym przedziale:

wisport irbis 35l
              berghaus 30l

Wisporta mogę polecić bardzo atrakcyjny biorąc pod uwagę cenę/jakość

Używam plecaków turystycznych ze względu na to, że są specjalnie stworzone do turystyki. Wcześniej nosiłem sprzęt w lowepro flipside 400 aw - niestety strasznie bolą plecy po długich wędrówkach.
              Ostatnio edytowany przez kulek855; 25912.
              ARTLIMITED

Komentarz

• luso
                Uzależniony
                • 2014
                • 900

Ja mam plecak 35 l, ale w nim zostaje mi mało miejsca na sprzęt turystyczny i myślę nad plecakiem o pojemności 50 litrów. Mój drugi plecak 65 litrowy jest już za duży...

Komentarz

• Diabeł
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 356

Z tym litrażem plecaków to rożnie bywa,mam wrażenie, że niby ten sam litraż rożnych plecaków, a sa zdecydowane różnice w pakowności. Najlepiej samemu zobaczyć i ewentualnie odesłać jak nie będzie pasować. Sam mam kilka ale ostatnio najlepiej się sprawdza deuter guide 35+, do tego czekany, raki, kask, lina, itp. i zostawało miejsce na 6d plus 16-35 f4 i 70-200 f4, teraz do plecaka zamiast lustrzanki ląduje M50 plus kit i ef-m 22mm. Jesienią spokojnie można się do niego spakować na trzy dni do schroniska. U mnie żaden plecak fotograficzny na dłuższą metę nie sprawdził się w górach, może poza Photo Sport BP 200 AW, na krótkie trekkingowe wycieczki w zupełności wystarczy.
                  Moje zdjęcia
                  Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• p0m
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 698

ja noszę na jednodniowe wycieczki zwykły 30l plecak, a w nim 70-200 w futerale oraz aparat z przypiętym szerokim w kaburze, którą po prostu wsadzam do plecaka. zostaje jeszcze sporo miejsca na wodę, kanapki itd.
                    ebe ebe

Komentarz

• Photointo
                      Bywalec
                      • 2017
                      • 210

Mi się aktualnie marzy Lowepro Flipside Trek - fajne rozwiązanie, plecak dzielony z komorą od tyłu.
                      EOS R | RF 24-105

Komentarz

• michalab
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1580

Re: Odp: Plecak w góry

Zamieszczone przez p0m
                        ja noszę na jednodniowe wycieczki zwykły 30l plecak, a w nim 70-200 w futerale oraz aparat z przypiętym szerokim w kaburze, którą po prostu wsadzam do plecaka. zostaje jeszcze sporo miejsca na wodę, kanapki itd.
                        Ja podobnie. Aparat na pasku nie w kaburze, a zamiast futerału - folia bąbelkowa.
                        Zapraszam

Komentarz

• luso
                          Uzależniony
                          • 2014
                          • 900

Rozumiem, że noszenie aparatu na pasku poza plecakiem jest wygodne. Ale to nie zmienia faktu, że gdzieś trzeba ten aparat schować jak się rozpada...

Komentarz

• michalab
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1580

Re: Odp: Plecak w góry

Zamieszczone przez luso
                            Rozumiem, że noszenie aparatu na pasku poza plecakiem jest wygodne. Ale to nie zmienia faktu, że gdzieś trzeba ten aparat schować jak się rozpada...
                            Owijam folią bąbelkową i do zwykłego (w sensie nie fotograficznego) plecaka.
                            Zapraszam

Komentarz

• Diabeł
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 356

Zamieszczone przez luso
                              Polecam uchwyt Peak Design Capture PRO, wygodniejsze niż noszenie na pasku czy w kaburze. Aparat zawsze jest pod ręką. Ja z tym uchwytem nosiłem 5d i 6d, z bezlusterkowcem trochę gorzej bo mocowanie trafia akurat na pokrywę akumulatora. Jak pada to za 25 zł można kupić pokrowiec neoprenowy, coś takiego http://fsfoto.pl/product_info.php/in...-Aparat-L.html i aparat do plecaka
                              Moje zdjęcia
                              Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

Pracuję...