X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomcio.13
    Bywalec
    • 2010
    • 98

Serwer plików NAS

Chciałem podpytać kto żywa serwera NAS. Napiszcie jakich używacie. Cały czas zastanawiam się nad wyborem qnap vs synology. Chciałem zapytać użytkowników.
  • szandor
    Uzależniony
    • 2005
    • 624

Odp: Serwer plików NAS

Ja też przyłącze się do tej prośby. Zastanawiam się nad Qnap TS-453Be vs Synology DS918+.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• tomcio.13
      Bywalec
      • 2010
      • 98

Zamieszczone przez szandor
      Ja też przyłącze się do tej prośby. Zastanawiam się nad Qnap TS-453Be vs Synology DS918+.
      To już bardziej na bogato. Ja chwilowo patrzę na synology 218 +. Ciężko się zdecydować.

Komentarz

• marcusp
        Bywalec
        • 2006
        • 149

Od lat stosuję u klientów i sam używam Synology. Działa bez problemów. Kiedyś próbowałem Qnap, ale oprogramowanie nie przypadło mi do gustu.
        Jeśli ktoś chce wersję oszczędną, to jakiś tani używany serwer, np. HP Microserver Gen 7 (N54L) czy coś podobnego i Openmediavault. Interfejs może nie tak ładny jak w synology, ale wszystko działa jak należy.

Komentarz

• rafels3
          Początki nałogu
          • 2008
          • 454

Mam QNAP TS-469 Pro. Nie narzekam. Największą wadą są głośne wentylatory. Poza tym ma wszystko, czego mi potrzeba.

Komentarz

• CYNIG
            Uzależniony
            • 2005
            • 694

używam QNAP TS-451 ale chwilowo tylko z dwoma dyskami. Jest cichy i w sumie gdyby nie świecące kontrolki to niedostrzegalny w miejscu pracy
            https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• tomcio.13
              Bywalec
              • 2010
              • 98

Dzięki za info. A jak porównanie oprogramowania obu firm. Skłaniałem się do synology (ciekawa galeria) ale znowu jestem na etapie budowy domu i chciałem potem monitoring doinstalować i tutaj przeważa qnap. Kurcze ciężki wybór.

Komentarz

• marcusp
                Bywalec
                • 2006
                • 149

Do monitoringu to kup rejestrator IP...

Komentarz

• tomcio.13
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 98

Zamieszczone przez marcusp
                  No i w sumie to jest chyba najsensowniejsze wyjście. To inwestuje w synology. Dzięki

Komentarz

• jinks
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2178

Zamieszczone przez marcusp
                    Po co jeśli NAS też to obsłuży. W QNAPie jest zawsze darmowa licencja na 2 kamery. Można oczywiście dokupić na większą ilość. Działa to idealnie. Nie wiem jak w synology.

NAS dla fotografa może się też przydać do:
                    - backup
                    - synchronizacja folderów między różnymi komputerami (zaczynamy pracę na jednym a kończymy na innym, nawet w całkowicie innym miejscu na ziemi)
                    - prywatna, tania chmura w sieci o bardzo dużej powierzchni przestrzeni dyskowej (fajne do udostępniania sporych paczek plików klientom, czy rodzinie)

Mam najtańszy QNAP TS228. Do monitoringu pewnie warto kupić coś z większym, rozszerzalnym RAMem. Brat ma TS251 (więc mocno średnia półka) i bez problemu obsługuje 4 kamery.
                    Jeśli chodzi o NAS płacimy tak na prawdę za dopracowane, profesjonalne, intuicyjne i łatwe w obsłudze oprogramowanie + niesamowity support - dlatego odradzam robienie tego samodzielnie w oparciu o freeware-owe rozwiązania. Trzeba mieć na prawdę sporą wiedzę żeby to odpowiednio skonfigurować i zabezpieczyć a i tak zawsze coś nie działa jak trzeba.

Jeśli nie chcecie na to przeznaczać sporego budżetu to QNAP TS228 można kupić używany za 400-600zł a do niektórych zastosowań wystarczy jakiś stary dysk 1TB.
                    Miłego dnia
                    moja www

Komentarz

• marcusp
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 149

Po co jeśli NAS też to obsłuży. W QNAPie jest zawsze darmowa licencja na 2 kamery.
                      Podpowiedź: sprawdź ceny licencji na dodatkowe kamery i ceny rejestratorów.

Jeśli chodzi o NAS płacimy tak na prawdę za dopracowane, profesjonalne, intuicyjne i łatwe w obsłudze oprogramowanie + niesamowity support
                      Moim zdaniem płacimy za wygodę.

Tutaj masz listę profesjonalizmu Qnap: https://www.cvedetails.com/vulnerabi...0080/Qnap.html
                      tutaj Synology https://www.cvedetails.com/vulnerabi.../Synology.html
                      a tutaj darmowy Openmediavault https://www.cvedetails.com/vulnerabi...ediavault.html

W przypadku gotowych produktów: ładny wygląd: TAK, dopracowanie: z reguły TAK, ale jak widać lista słabych punktów QNAP i Synology jakaś taka długa jest...

Na czym polega niesamowity support to nie wiem.

Używam serwerów Synology oraz oprogramowania Openmediavault tak na fizycznym sprzęcie jak i na maszynach wirtualnych. Od strony użytkownika nie widzę różnicy - wszystkie rozwiązania działają tak, jak powinny.
                      Oczywiście należy odpowiednio skonfigurować sieć i router, żeby nie narobić sobie kłopotów.

Co do NASa jako rejestratora kamer - używałem i moim zdaniem nie jest to dobre rozwiązanie, bo:

1. Nagrania zajmują z reguły dużo miejsca - zabieramy coraz więcej przestrzeni dyskowej na dane z kamer
                      2. Jakiekolwiek aktualizacje NASa, zmiany konfiguracji czy inne zabawy powodują jego restart czyli w tym czasie nic się nie nagrywa.
                      3. Cena - do dwóch kamer, jako że licencja jest w cenie sprzętu można od biedy z tego korzystać, ale dla 4 czy więcej nie widzę sensu - jest zbyt drogo.

Rejestrator jak sama nazwa mówi ma rejestrować, czyli ma działać non stop - nigdy nie wiadomo, czy akurat wtedy, gdy coś ważnego się wydarzy będzie robiona aktualizacja systemu NASa i psikus - nie ma nagrań.
                      Ponadto rejestracja nagrań to duże ilości danych i obciążają NASa, przez co inne usługi mogą działać wolniej, z kolei intensywne korzystanie z zasobów dyskowych może powodować problemy z rejestracją nagrań.

I dlatego do wbijania gwoździ powinno używać się młotka, do wkręcania wkrętów wkrętaka, do cięcia listewek piły do drewna, a szwajcarskiego scyzoryka do tych zastosowań to tylko w warunkach polowych - gdy nie ma odpowiednich narzędzi pod ręką.

Komentarz

• jinks
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2178

Masz wiedzę na ten temat i znasz różne niuanse konfiguracji sprzętu, oprogramowania i sieci. Nie wszyscy jednak w tym siedzą dlatego nie doradzaj samodzielnego stawiania tego typu urządzenia "od zera", bo potem ktoś spędzi tygodnie na forach czytając rzeczy, których do końca nie rozumie a i tak pominie ważne elementy, o których nie ma pojęcia.
                        Swój kupiłem za trochę ponad 400zł - niech każdy oceni sam ile kosztuje jego czas i ile go straci stawiając Openmediavault na jakimś PC.
                        Co do monitoringu sporo zależy od tego jak wykorzystujemy NAS. U brata jest to dodatkowa, przydatna funkcjonalność. Nigdy nie było problemów z tym monitoringiem przy 4 kamerach. Jeśli ktoś potrzebuje jednak wielu kamer i monitoring musi bezwzględnie zachować ciągłość zapisu to pewnie, że warto iść w rozwiązania dedykowane tylko do tego.

btw. Bardzo szanuję ludzi, którzy mają wiedzę i potrafią samodzielnie ogarnąć takie tematy. Dla "zwykłego" użytkownika jest to choćby ekonomicznie - nieuzasadnione
                        Miłego dnia
                        moja www

Komentarz

• marcusp
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 149

Masz wiedzę na ten temat i znasz różne niuanse konfiguracji sprzętu, oprogramowania i sieci. Nie wszyscy jednak w tym siedzą dlatego nie doradzaj samodzielnego stawiania tego typu urządzenia "od zera", bo potem ktoś spędzi tygodnie na forach czytając rzeczy, których do końca nie rozumie a i tak pominie ważne elementy, o których nie ma pojęcia.
                          Dlatego napisałem, że kupując Qnap, Synology czy cokolwiek innego płacimy za wygodę - dostajemy działające pudełko. I nie uważam, że jest to złe rozwiązanie, ale należy mieć świadomość, że to co marketing producenta próbuje nam wmówić, często odbiega od rzeczywistości...

Komentarz

• tomcio.13
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 98

Domyślałem się że płacimy w gotowcu sporo za gotową konfiguracje. Myślałem żeby coś składać samemu ale po przemyśleniu skłaniam się do gotowca ustawić i zapomnieć. Ten monitoring w sumie sobie odpuszczę. Głównie potrzebuję kopie moich zdjęć oraz automatyczna kopia danych z komórek oraz najważniejsze backup plików z projektami dla klientów (pliki corela (duża ilość) i photoshopa). Kiedyś miałem synology chyba dns 320L i program który synchronizował mi foldery z nasem. Ale to urządzenie było wolne no i w końcu padło (uruchamia się tylko po schłodzeniu sprężonym powietrzem jednego z układów na płycie :-)).

Komentarz

• jinks
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2178

Zamieszczone przez tomcio.13
                              Domyślałem się że płacimy w gotowcu sporo za gotową konfiguracje. Myślałem żeby coś składać samemu ale po przemyśleniu skłaniam się do gotowca ustawić i zapomnieć. Ten monitoring w sumie sobie odpuszczę. Głównie potrzebuję kopie moich zdjęć oraz automatyczna kopia danych z komórek oraz najważniejsze backup plików z projektami dla klientów (pliki corela (duża ilość) i photoshopa). Kiedyś miałem synology chyba dns 320L i program który synchronizował mi foldery z nasem. Ale to urządzenie było wolne no i w końcu padło (uruchamia się tylko po schłodzeniu sprężonym powietrzem jednego z układów na płycie :-)).
                              Jeśli kupisz QNAP-a to dostaniesz licencje do monitoringu. Możesz sprawdzić, czy to Ci się sprawdza a potem ew. dokupić rejestrator. Przemyśl jeszcze jedną kwestię. Jeśli ten NAS będzie wykorzystywany tylko do backupu i synchronizacji to może wystarczy Ci zwykły dysk zewnętrzny + darmowy (ale świetny) program freefilesync?
                              Miłego dnia
                              moja www

Komentarz

Pracuję...