X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krismar72
    Bywalec
    • 2008
    • 124

Akumulatory: LP-E6 i LP-E6N razem do baterry pack (?)

Witam!

Mam dwa akumulatory LP-E6 i (jego nowszą wersję) LP-E6N. W związku z tym mam takie oto pytanie - czy mogę bezproblemowo, nie ryzykując np. uszkodzeniem sprzętu (np. ogniw), tudzież pogorszeniem efektywności pracy którejś z baterii, włożyć je i używać razem "obok siebie" w battery pack'u. Konkretnie chodzi o BG-E14 dedykowany do EOS 70D. W instrukcji do ww. battery pack wyczytałem tylko, iż można łączyć w nim akumulatory o różnym poziomie naładowania, ale nie ma tam wzmianki o łączeniu dwóch akumulatorów, z których jeden - LP-E6N - jest rozwinięciem dotychczasowego LP-E6 i z tego co kojarzę charakteryzuje się większą pojemnością niż poprzednik.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Ostatnio edytowany przez Krismar72; 15815.
  • Tom77
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2874

Odp: Akumulatory: LP-E6 i LP-E6N razem do baterry pack (?)

Zamieszczone przez Krismar72
    Witam!

Mam dwa akumulatory LP-E6 i (jego nowszą wersję) LP-E6N. W związku z tym mam takie oto pytanie - czy mogę bezproblemowo, nie ryzykując np. uszkodzeniem sprzętu (np. ogniw), tudzież pogorszeniem efektywności pracy którejś z baterii, włożyć je i używać razem "obok siebie" w battery pack'u. Konkretnie chodzi o BG-E14 dedykowany do EOS 70D. W instrukcji do ww. battery pack wyczytałem tylko, iż można łączyć w nim akumulatory o różnym poziomie naładowania, ale nie ma tam wzmianki o łączeniu dwóch akumulatorów, z których jeden - LP-E6N - jest rozwinięciem dotychczasowego LP-E6 i z tego co kojarzę charakteryzuje się większą pojemnością niż poprzednik.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    To takie same akumulatory

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5117

Z tą różnicą, żę N można łądować w body - gdzieś to wyczytałem, tylko już nie pamiętam gdzie.
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net
      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• swallow77
        Początki nałogu
        • 2010
        • 322

Nominalnie różnią się nieznacznie pojemnością 1800mAh vs. 1865mAh. Ale fakt, różnica tak nieznaczna, że faktycznie można je traktować jako jednakowe.

Pozdrawiam!
        wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• Krismar72
          Bywalec
          • 2008
          • 124

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Gdzieś w innym wątku doczytałem, iż różne pojemności umieszczanych w battery packu akumulatorów - tak jak różny stopień naładowania identycznych - nie ma wpływu na poprawność funkcjonowania sprzętu.

pozdrawiam

Komentarz

• Tom77
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2874

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Gdzieś w innym wątku doczytałem, iż różne pojemności umieszczanych w battery packu akumulatorów - tak jak różny stopień naładowania identycznych - nie ma wpływu na poprawność funkcjonowania sprzętu.

pozdrawiam
            W baterry paku umieszczając 4 akumulatorki możesz być pewien, że kazdy z nich ma inną pojemność. Fabrycznie nowe akumulatory też różnią się pojemnością

Komentarz

• jerzyp
              Bywalec
              • 2013
              • 194

Są też nowe wersje akumulatora Canona LP-E6NH i cena na dziś to 520 zł
              Eos- 5d MK 3 + Eos-50d + C 70-200/f2,8 +Extender canon 1,4 III + C 24-70/f4 + C 50/f1,4 + C18-200 / f3,5-5,6 + Speedlite 580EXII

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12158

Witam!
                ogolnie, to da sie taka kombinacje zalozyc i aparat sie jej najwyrazniej nie boi. na zdjeciu ponizej moj BG-E14 w 70D, canonowski oryginalny grip. jak to sie ma na zywotnosc ogniw, to nie potrafie powiedziec.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_20201111_102843.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 2,64 MB
ID: 2084959
                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...