X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rene
    Początki nałogu
    • 2006
    • 283

Laptop foto + video

Koledzy potrzebna wasza pomoc.

Szukam laptopa, koniecznie i tylko Windows. 14, max 15 cali, w miarę lekki i przenośny, chociaż nie jest to priorytet.

Będzie wykorzystywany do obróbki zdjęć (głownie DPP4 i Gimp), średniej trudności montaży video (CapCut, Topaz, DaVinci), okazjonalnie do obsługi programu do projektowania (Revit), i ogólnie kwestii marketingowych (obsługa social media, rózne programy SaaS w chmurze, google docs, sheets itd).

Do precyzyjnego odwzorowania kolorów będę miał zewnętrzny monitor, ale dobrym ekranem, najlepiej dotykowym, oczywiście nie pogardzę.

Cena 4000-6000 zł

Co polecicie?
  • Leon007
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2709

Odp: Laptop foto + video

W budżecie, o którym piszesz ostatnio kupiłem takie coś

Myślę, że dość mocny, ale sam musisz sprawdzić, czy specyfikacja Ci odpowiada.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Komentarz

• rene
      Początki nałogu
      • 2006
      • 283

Dzięki, a ta karta graficzna intela to coś sensownego czy nie ma w ogóle startu do geforce?

Komentarz

• solti
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1090

Moim zdaniem brak dedykowanej grafy dyskwalifikuje sprzęt do wspomnianych zastosowań. Tak karta intela to nic nadzwyczajnego - ot przyzwoita integra do pracy biurowej i nic ponadto. Czas odszumiania AI w Adobe (ACR/Lightroom) to 15 minut... Montażu wideo nawet bym nie próbował. Koło Geforce (nawet najsłabszych RTX'ów typu 3050, 3060) to nawet nie leżało.
        IMO w tym budżecie będzie problem ze znalezieniem nowego laptopa do grafiki i wideo. Ja skończyłem ze stacjonarką a budżet miałem trochę większy.
        Ostatnio edytowany przez solti; 3451.
        Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
        galeria na forum Canon-board
        galeria na stronie lotnictwo.net.pl
        galeria.solti.pl

Komentarz

• Leon007
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2709

Jest jak pisze solti. Do 5000 zł mniej więcej najlepszy, jaki znalazłem, a do poważnego foto też mam blaszaka.

--- Kolejny post ---

Z tym "dyskwalifikuje" to trochę przesada. Do doraźnej pracy jest OK.
          Ja
          Konfucjusz

Komentarz

• solti
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1090

Zamieszczone przez Leon007
            Z tym "dyskwalifikuje" to trochę przesada. Do doraźnej pracy jest OK.
            Faktycznie da się pracować na pojedynczych zdjęciach. Ale jeśli mamy do wywołania kilkadziesiąt/kilkaset rawów, a jeśli do tego musimy je jeszcze odszumić, to potwierdzam, co napisałem - taki sprzęt się nie nadaje. Mam laptopa w podobnej konfiguracji (różnica taka, że to 14" Thinkpad od Lenovo) i dokładnie wiem, co mówię. I mając taki sprzęt do dyspozycji (służbowy) i tak musiałem poszukać czegoś innego.
            Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
            galeria.solti.pl

Komentarz

• rene
              Początki nałogu
              • 2006
              • 283

Zamieszczone przez solti
              Faktycznie da się pracować na pojedynczych zdjęciach. Ale jeśli mamy do wywołania kilkadziesiąt/kilkaset rawów, a jeśli do tego musimy je jeszcze odszumić, to potwierdzam, co napisałem - taki sprzęt się nie nadaje. Mam laptopa w podobnej konfiguracji (różnica taka, że to 14" Thinkpad od Lenovo) i dokładnie wiem, co mówię. I mając taki sprzęt do dyspozycji (służbowy) i tak musiałem poszukać czegoś innego.
              Dzięki, obecnie mam Della ale firmowego, tutaj praca na RAW jest ok, ale to i9, 32GB ram i geforce gtx 1650.

To może zmodyfikuję pytanie. Ile kosztowałby rozsądny laptop do takich zadań, albo na jakie parametry zwrócić uwagę? Np mając do wyboru procesor / ram / karta graficzna, który z tych podzespołów najbardziej wpływa na szybkość pracy?

(PS. wiem że wszystkie i wiem że najlepiej by było wydać 15tysięcy, ale bez szaleństw )

Komentarz

• mystek
                Uzależniony
                • 2011
                • 941

Śledź sobie pepper.pl, tam sporo sprzętu komputerowego wrzucają ludzie i czasami są naprawdę niezłe promocje na laptopy
                https://www.facebook.com/mystekfoto
                https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• rene
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 283

Zamieszczone przez mystek
                  Śledź sobie pepper.pl, tam sporo sprzętu komputerowego wrzucają ludzie i czasami są naprawdę niezłe promocje na laptopy
                  Dzięki, nawet o tym nie pomyślałem.

--- Kolejny post ---

A o takim co myślicie? i5, 16GB, Geforce RTX 3050 4GB.

Komentarz

• rene
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 283

Lub o takich:

Laptop ASUS Zephyrus G15 GA503RS-HQ022WA R7 6800HS 15,6" WQHD 165Hz 16GB 512SSD RTX3080 W11 - kupuj bezpiecznie na delkom.pl. Zyskaj z pakietem Profit+ dla firm. Sprawdź opis i specyfikację produktu.

Komentarz

• solti
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1090

Moim zdaniem niezbędne minimum na dziś to i5, 16GB ram, geforce rtx z 8GB pamięci, ssd 1TB PCIe 4.0. Zwłaszcza programy Adobe kładą coraz większy nacisk na dedykowana grafikę i że znalezionych info można się dowiedzieć, że dużo lepiej sprawdzą się tu produkty nVidia, niż AMD.
                      galeria.solti.pl

Komentarz

• rene
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 283

Zamieszczone przez solti
                        Moim zdaniem niezbędne minimum na dziś to i5, 16GB ram, geforce rtx z 8GB pamięci, ssd 1TB PCIe 4.0. Zwłaszcza programy Adobe kładą coraz większy nacisk na dedykowana grafikę i że znalezionych info można się dowiedzieć, że dużo lepiej sprawdzą się tu produkty nVidia, niż AMD.
                        Pytanie czy takie laptopy w ogóle istnieją i są dostępne na polskim rynku, bo szczerze mówiąc jak generalnie szukałem to ilość laptopów z nvidią jest generalnie niewielka

Komentarz

• Leon007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2709

Jak najbardziej, nawet z Xeonem

Za tę cenę można mieć wypas stacjonarny i notebooka na wyjazdy do prostego zgrania z aparatu i wstępnego przeglądania. Może to jest jakaś droga?

--- Kolejny post ---

Sorry za ten żarcik powyżej.
                          Poważniej, to tu

wyfiltrowałem Delle z 32 GB RAMu i z dedykowaną Nvidią - wszystko kręci się w okolicach 10 000 zł i więcej.
                          No i jak taki laptop będzie rozgrzewał biurko. Widziałem już upartych konstruktorów, którzy koniecznie chcieli mieć laptopa do Mechanical Desktop i musieli kupić specjalną chłodzoną podstawkę pod komputer.
                          Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                          Ja
                          Konfucjusz

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2595

Dlatego ja juz nie konbinuje i po prostu szukam maczka.

Pierwsze laptopy ARM pod win mialy sie pojawic pod koniec zeszlego roku, na razie chyba cisza.
                            EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                            Flickr | YT

Komentarz

• rene
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 283

mac odpada, raz że szzerze nienawidzę tej firmy i nie chcę się uzależniać od jej systemu, dwa że nie odsługuje wielu programów z innych branż które mi są potrzebne.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Leon007
                              Poważniej, to tu

wyfiltrowałem Delle z 32 GB RAMu i z dedykowaną Nvidią - wszystko kręci się w okolicach 10 000 zł i więcej.
                              No i jak taki laptop będzie rozgrzewał biurko. Widziałem już upartych konstruktorów, którzy koniecznie chcieli mieć laptopa do Mechanical Desktop i musieli kupić specjalną chłodzoną podstawkę pod komputer.
                              Dla mnie mobilność to jednak priorytet, średnio w miesiącu pracuję z 2 - 3 różnych miejsc i nie ma opcji aby tachać blaszaka każdorazowo.

Mój poprzedni laptop służył mi 8 lat więc w sumie jeśli za 10k coś dobrego na tych 5-6 lat znajdę to też jest to opcja.

Komentarz

Pracuję...