X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DariuszM
    Coś już napisał
    • 2004
    • 94

Polar

jaki wybrać do 28-135 ISa? Na allegro widze duzą rozpiętość pomiędzy Hama za ok 150zł i inne Hoya, B&W - te są za 300-400zł - czy na fotkach widac gdzie uzyto hamy (czy to syf wogóle?) a gdzie innego?
    Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
    "...professionals only have a bigger trashcan."
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Re: Polar

Zamieszczone przez DariuszM
    jaki wybrać do 28-135 ISa?
    Hoya niebieska albo czarna, oby nie zielona.

czy na fotkach widac gdzie uzyto hamy (czy to syf wogóle?) a gdzie innego?
    Zalezy od wrazliwosci... ja zauwazylem roznice pomiedzy Hoya a Hama a King 8) (kolejnosc nieprzypadkowa) , najlepiej robic dobrze oswietlone, dosc kontrastowe i kolorowe zdjecie... przyblaklosc lekka (kolorow, kontrastow) jednego zdjecia wzgledem drugiego to wlasnie efekt (negatywny) filtru.

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

kiedys na pl.rec.foto ktos zrobil test polarow... roznica poza jakoscia szkiel i iloscia powlok antyodblaskowych jest rowniez w intensywnosci i rownomiernosci polaryzowania swiatla...

mysle ze na filtrach nie ma co oszczedzac: hoya super HMC badz B+W MRC .. nie zadna Hama...
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• DariuszM
        Coś już napisał
        • 2004
        • 94

czy te oznacznia MRC, HMC są na tych filtrach i trzeba uważać żeby kupic własnie te modele czy każdy polar kołowy BW bedzie MRC? na fotkach opakowan jakoś nie widziałem tych oznaczeń...
        Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
        "...professionals only have a bigger trashcan."

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

hoya ma na sobie napis z tego co pamietam.. b+w chyba nie... ale nie jestem pewien
          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

Pracuję...