X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • popmart
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1721

Zamieszczone przez fICHU
    Witam

Moje DM3 ostatnio dziwnie zaczelo sie zachowywac.
    W miejscu gdzie podaje ilosc wolnego miejsca, jest napisane ciagle 26GB.
    I bylo to o tyle interesujace, ze pozyczylem kumplowi na wyjazd ustrojstwo, mowiac, ze musi sie zadowolic taka iloscia placu.
    Ten po paru dniach dzwoni, ze nie moze zrzucac obrazkow.
    Po przywiezieniu okazuje sie, ze rzeczywiscie.
    Podlaczam pod winde i widze... ilosc wolnego 0KB.
    Moje zdziwienie jest wielkie, albowiem po odlaczeniu krzyczy ze ma 26GB.
    po usunieciu paru GB... 26GB.
    Na razie nie moge porzucic zawartosci i przeformatowac bestii.
    Ale zagadnienie interesujace. W sumie wszystko dziala normalnie. Tylko to ciagle nieprawidlowe podawanie wolnego placu...

Pozdrawiam.
    f.

a ja wiem aja wiem !!!

w tej kieszeni nie można kasować przez skasuj w windzie bo kasowany materiał ląduje w koszu którego nie widać. ja zawsze formatuje lub dobieram sie programem który widzi absolutnie wszystkie pliki na dysku

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez popmart
      ja zawsze formatuje lub dobieram sie programem który widzi absolutnie wszystkie pliki na dysku
      A ja zawsze kasuje przez shift+delete 8)

Komentarz

• fICHU
        Bywalec
        • 2005
        • 200

Mam taka sama przypadlosc...

UPRZEDZJAJAC:
        - Kasuje przez SHIFT DELETE
        - raportowana przez winde ilosc placu jest 17GB
        - dysk ma 80GB
        - DM pokazuje 26GB.
        - zabawka przepuszczona przez defragi scandiski i inne radosne wynalazki.
        effff...

Az normalnie zaraz sprobuje zwolnic plac powyzej tych 26GB i ciekawe czy sie cos ruszy, jak nie to zrobie po prostu format. I dopisze ciag dalszy zabawy.

pozdrawiam
        f.

UPDATE

Oproznilem dysk - jest tylko 128KB zajete - pewnie wpisy o recycled z windozy i jakies *******y z odzyskiwania.
        ...26GB wolnego po odlaczeniu od kompa

czas na formatowanie.
        Ostatnio edytowany przez fICHU; 3738.
        7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
        Mój śmietnik

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez fICHU
          czas na formatowanie.
          Sformatuj np programem Swissknife a nie windowsem bo on to potrafi ograniczyc ci partycje.

Komentarz

• fICHU
            Bywalec
            • 2005
            • 200

to juz tez przerabialem.
            Formatowany SKnifem daje rade - problem tylko jest jak zapodam pelny format. Wtedy aplikacja zwisa.
            Szybki format i owszem.
            Ogolnie uzywam tego narzedzia.

Na razie DM jest dziewiczo czysty nazwijmy to. raportuje 76GB

pozdrawiam.
            f.
            7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
            Mój śmietnik

Komentarz

• Juicy
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 44

mam DM 2, w windzie pokazuje faktyczną ilość wolnego miejsca antomiast na wyświetlaczu cały czas leci w dół, ciekawe co bdzie jak dojdzie do 0GB.. To jednak najmniejszy problem. Mam bardzo często jazdę że gnojek się nie włącza, zapala się ekranik na 2 sek jest pyk w dysku i pada i tak machne puknę to się naprawia, a jescze większy problem z wykrywaniem w windzie.. czasem po kilkanaście razy on/off usb włoż wyjmij włóż ehhh
              1D Mk II N, , 24-70 2.8 L, 17-40 , , 550EX, Manfrotto 055ProB+329L

Komentarz

• Zielony
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2928

obudowa 3,5" - jakakolwiek czy jednak kupić droższą?

Co prawda nie potrzebuję obudowy 2,5", ale postanowiłem, że nie będę zakładał nowego topica.

Chodzi o to, że potrzebuję obudowę do HDD 3,5".
                Jeszcze niedawno miałem kupić jakieś HDD 320GB SATA, plus obudowę AKASA za 160zł która obsługuje IDE i SATA. Pozatym fajnie wygląda i ma 24msc gwarancji. Jako, że znalazłem w domu jakieś stare HDD ~80GB IDE to muszę mieć do niego obudowę co by to to podłączyć na USB do laptoka.

I teraz pytanie: czy kupić jakąkolwiek/najtańszą obudowę dostępną na allegro (ceny od 60zł) czy jednak dołożyć tą stówę i kupić tą AKASA, biorąc pod uwagę, że jednak ten dysk ~320GB SATA w niedalekiej przyszłości kupię i wtedy tylko przełożę.

Pytanie kolejne: czy wentylator w obudowie musi być? W tych najtańszych w większości chyba są. Nie jestem pewnien czy muszą być we wszystkich? (w tej AKASA nie ma). Boję się, że dodatkowo mi coś będzie rzęzić pod nosem.

Jakby nie było 160zł na takie pudełko to trochę dużo i teraz dylemat.
                Nigdy nie używałem takich rzeczy więc nie wiem co tam się może spieprzyć.

Jak ktoś coś wie w temacie to proszę o info.
                sigpic

Komentarz

• mor_feusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1370

to ja innaczej - troche wiecej niz 160 ale http://www.dabs.com/productview.aspx...11157,47200000 dysk sieciowy. Wkladasz 2 dyski jakie tam chcesz i masz spokoj. Poza tym poszukaj czegos innej firmy - napewno taniej cos sie znajdzie

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

Zamieszczone przez mor_feusz
                    to ja innaczej - troche wiecej niz 160 ale http://www.dabs.com/productview.aspx...11157,47200000 dysk sieciowy. Wkladasz 2 dyski jakie tam chcesz i masz spokoj. Poza tym poszukaj czegos innej firmy - napewno taniej cos sie znajdzie

to moze w skrocie o tym urzadzeniu ;-)
                    netgear_storage_central_beware
                    Instagram

Komentarz

• mor_feusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1370

Nie wiedzialem - nie czytalem. Chodzi mi raczej o rozwiazanie. Kupic jakis nas a dyski wpakowac samemu. Alternatywa jest NAS OS czy cos takiego. Kompa w NAS sie przerabia.

Komentarz

• Jac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4813

tzn mi sie pomysl dysku sieciowego bardzo spodobal - i nawe sie zastanawiam czy sobie tego w firmie nie wdrozyc jedna baza danych (pilikow) kilka kompow - ciekwy jestem jak jest rozwiazane jednoczesne korzystanie z tych samych plikow przez rozne osoby... czy sie da czy nie... ale to juz OT -

natomiast do uzytku domowego to jest to gadget ;-)
                        Instagram

Komentarz

• mor_feusz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1370

Powiem tak w malych firmach spisuje sie to dobrze. Raczej jako user home directory to raczej nie polecam ale na jakies *******ki, download, drivers i takie tam - swietnie). W domu nie jest to az taki gadzet. Jest wygoda. Istnieje 1dna "ciemna strona mocy" - siec bezprzewodowa. Jak ktos ma starego access pointa (np 11 Mb/s) no to jak krew z nosa. Ogolnie mam w chacie i praktykuje. Wady: wolniejsze niz USB 2.0 (poniewaz mam AccessPointa 56m/s). Zalety: Postawilem raz i zapomnialem o fizycznym istnieniu. Dyski zamapowane na stale i sie nie martwie. Moim zdaniem warte rozwazenia.

Komentarz

• piast9
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3267

Zamieszczone przez mor_feusz
                            to ja innaczej
                            * OS Required
                            * Microsoft Windows 2000 SP4 or later
                            * Microsoft Windows XP SP1 or later
                            Rewelacja. W dodatku tylko Ethernet 100...
                            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• mor_feusz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1370

Zamieszczone przez piast9
                              Rewelacja. W dodatku tylko Ethernet 100...
                              Wymagania do zainstalowania softu. Jest on zbedny - jak masz DHCP to patrzysz jaki IP sie przypisal - potem przegladarka i ustawienia. Potem wszystko co obsluzy dyski sieciowe.

Komentarz

• Zielony
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2928

Panowie, nie rozchodzić mi się na lewo i prawo ;-)
                                Pytałem o obudowy 3,5". Tego netgear'a i tak nie kupie.
                                sigpic

Komentarz

Pracuję...