X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mxw
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2315

Zamieszczone przez borkomar
    Właśnie - bo tak jakoś umarł ten wątek.
    Chyba, że karty są tak wolne, iż jeszcze się Wam foty na kompa kopiują :wink:
    he, he, tak źle nie jest - po prostu robimy zdjęcia

ja na razie mogę powiedzieć tyle:
    - karta nie jest demonem prędkości, ale spokojnie daje radę
    - dodatkowe 2GB już parę razy uratowały mi skórę (w RAW to dodatkowe 200 zdjęć, w JPG to ~500)
    - w trakcie normalnego focenia wszystko działa bezproblemowo,
    no i najważniejsze:
    - zrobiłem na niej na razie około 2000 zdjęć i nie było żadnych problemów z zapisem i odczytem, ani w kilku aparatach, ani w kilku czytnikach.

jest też pewien minus dodatkowych 2GB w torbie: focąc swobodniej i częściej naciska się spust, a później nie ma gdzie tych GB zgrywać... muszę teraz jakiś duuuży HDD skołować do testów

co do dokładnych porównań prędkości, to jeszcze skompletuję kilka brakujących pomiarów i pokażę wykresy - wszyscy sobie porównają (zgodnie z moją metodą).
    pozdro.,
    m.

Komentarz

• adamek
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2265

W tym tygodniu napisze subiektywny tekst.
      cyferki beda pozniej.
      Miłego dnia
      adam jastrzębowski
      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
      tu tu

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Ja jak adamek... w tym tygodniu (najpredzej w weekend) wysmaze cos. Do porownania mam dwie dwugigowki Preteca wiec bedzie rywalizacja .
        "Test" bedzie jak najbardziej subiektywny oraz troszke cyferkowy. Niestety zabraklo mi dobrych fotograficznie okazji w ostatnim czasie (zadnych wystaw czy saolotow a reporterem sportowym nie jestem ).

Komentarz

• Broncobilly
          Bywalec
          • 2005
          • 214

chyba Rajd Barbórki sie zbliza milowymi krokami - tam prędkość przyda sie jak najbardziej - szkoda tylko że już chyba Karowej nie będzie

Komentarz

• mxw
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2315

Zamieszczone przez Vitez
            Do porownania mam dwie dwugigowki Preteca wiec bedzie rywalizacja .
            moja propozycja najprostszego testu prędkości kart jest następująca:

konfiguracja:
            - ustawiamy tryb M (1/100, przysłona max. otwarta, ISO 100),
            - wyłączamy AF
            - ustawiamy RAW bez JPG
            - włączamy zdjęcia seryjne
            - karta czysta, pusta, sformatowana w aparacie
            - pozostałe ustawienia standard (bez MLU,NR itp.)

test:
            1. seria 3 zdjęć RAW
            2. seria 10 zdjęć RAW
            3. seria 20 zdjęć RAW

mierzymy czas od wciśnięcia spustu do zakończenia migania lampki zapisu na kartę.

wyniki podajemy w zestawieniu: model aparatu/model karty/test/wynik [sek].
            można też notować po ilu zdjęciach w serii aparat zwolnił.
            warto też podać jaką objętość danych aparat zapisał (ile to jest MB te 3, 10 i 20 RAWów w danym aparacie).

oczywiście inne sugestie, uwagi i testy (np. hdtach quick test w czytniku) także mile widziane.
            pozdro.,
            m.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez mxw
              konfiguracja:
              - ustawiamy tryb M (1/100, przysłona max. otwarta, ISO 100),
              - wyłączamy AF
              A ja tam jednak wole robic rozsadniejsze (z punktu widzenia docelowgo uzytkownika)testy. Bo co innego laboratorium a co innego zycie. Powiedz jak czesto robisz fotki z takimi parametrami jak te powyzej? Rzadko prawda? Wiec jaki sens ma taki test w przekladni na pozniejsze ew. uzytkowanie tych kart, poza onanistycznymi cyferkami?
              Pozostane chyba jednak przy subiektywnych testach - jakies serie w polautomatycznych ustawieniach na ptaki w locie czy koty w trakcie zabawy, seriami, seriami i opis wrazen. Cyferkowe testy zrobie tylko odczytu w czytniku i w databanku bo to czesto tez wazne - jak szybko mozna karte wyczyscic do ponownego uzycia.

Komentarz

• adamek
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2265

No więc w końcu.

Po pierwsze: w dotyku jednak fajniejszy jest pretec. Sam się kiedyś z tego śmiałem... ale przyzwyczaiłem się do ciężaru metalowego preteca.

Na razie pierwsza część.

Przypominam warunki w których karta u mnie pracuje --> fotografia sportowa na 20d. Zapis: jpeg

liczy się: szybkość, szybkość i jeszce raz szybkość. ;]
                Porównuje: pqi 2gb 100x, pretec 1gb 80x i kartą apacer CF 128mb (siakieś gówno ;] )

szybkostrzelność: nie zależy od karty. 5kl/s na początku serii wyciągam na każdej z nich.

bufor: ciężko zapchać bufor w 20d przy sporcie - należałoby zrobić ponad (teoretycznie) 23 zdjęcia w serii... a wbrew pozorom tak długich serii się nie ciągnie, bo i nie ma takiej potrzeby. Tutaj jest zupełnie co innego ważne: możliwość oddania paru serii z rzędu.

a także..

szybkość zapisu serii na kartę/przeglądania zdjęć.

Podsumowanie: jak chodzi o szybkostrzelność(1 seria); wszystkie karty zachowują się tak samo.

Parę serii z rzędu: wygrywa tutaj pretec.
                zrobiłem taki mały teścik: seria do oporu + odczekanie 5s + do oporu + odczekanie 5s + do oporu + 5s + do oporu.

pretec: ilość zapisanych zdjęć: 50
                po zapisie do oporu robił serie po 5, 6 zdjęć.
                w serii: 34 foty

pqi: ilość zapisanych zdjęć: 44
                po zapisie do oporu: najpierw wolniutko po jednej klatce, potem po 3, 4 zdjęcia.
                w serii: 33

apacer:
                ilość zdjęć: 37
                po zapisie do oporu: 1, 2 zdjęcia
                w serii: 30

czas oczekiwania na zapis zdjęć: subiektywnie wygrywa pretec. tak samo z dostępem do zdjęć przy kręceniu kółkiem mając 9 sztuk wyświetlonych.

oczywiście wyniki te nie umywają się do sandisk ultra II którego niegdyśmiałem (dopóki się nie zepsuł), który subiektywnie był szybszy pod każym względem.

wnioski: pqi jako tani zamiennik daje rade, acz demon szybkości to nie jest.
                Jego cena winna się kształtować na poziomie 1gb 80x preteca (mówię o 2gb 100x pqi). dla tych ktorzy nei robia zdjec sportowych/serii w raw - nie powinno byc klopotu.
                Przy normalnym uzytkowaniu nie ma klopotu (a z rzeczonym apacerem sa - jest nawet do tego za wolny. ;] )
                Miłego dnia
                adam jastrzębowski
                tu tu

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Czas i na moj test.
                  Tak jak zapowiadalem - robilem najpierw test subiektywny (przestrzelanie), potem cyferkowy w czytniku.

Jednak... po testach subiektywnych mialem jakies mieszane i dziwne odczucia, wiec zrobilem jednak wyzej wymieniony test serii w trybie M bez AF.

Warunki ogólne: serie zdjec tylko w RAW (nie RAW+JPG), obiekty najczesciej w ruchu (koty), swiatlo przerozne (zdjecia i domowe i na spacerach).
                  Niestety nie mialem okazji do przestrzelania kart w warunkach sportowych, halowych, samochodowych itp .

Porownywane karty:
                  • 2GB PQI 100x
                  • 2GB Pretec Cheetah 80x
                  • 2GB Pretec Cheetah 133x
                  • 1GB Pretec Cheetah 80x
                  • 1GB Lexar Professional 80x

Z tych kart moja podstawowa do tej pory byla Pretec 1GB 80x, choc musze przyznac po testach cyferkowych, ze nie docenialem Lexara .
                  Od czasu otrzymania kart przez ok miesiac najczesciej w aparacie goscil PQI (kilkaset zdjec) by ocenic jego niezawodnosc (niezawodnosc firmy Pretec juz znam 8) ).
                  Majac tylko karty 1GB specjalnie poprosilem kolege Tomasz1972 (i tu niniejszym dziekuje bardzo) o uzyczenie kart 2GB Pretec, by miec miarodajne porownanie - gdyz chodzily glosy ze im wieksza karta tym wolniejsza a wiec porownanie 2GB do 1GB nawet tej samej predkosci mogloby byc nie do konca adekwatne.

1. Test wrazeniowy, opisowy, subiektywny:
                  Jakosc budowy, wykonania znana - wszystkie (nie liczac jakiejs dziwnej serii) Preteci Cheetah maja metalowa, solidna obudowe. Sa przez to odrobine ciezsze ale dodaja...hmmm... powagi . Po prostu lepiej sie toto trzyma, wyciaga z aparatu itp bo ma sie wrazenie ze trudniej zlamac/uszkodzic metal niz plastik.
                  Zaufanie, utrata zdjec, ogolnie uzytecznosc - zadnych zarzutow zarowno do PQI jak i Pretec. Jako ze Pretec bardziej znany to skupie sie na PQI - zadnych bledow karty pamieci w aparacie jak i w czytniku, zero utraconych zdjec, zero problemow z formatowanim, usuwaniem itp.

Wrazenia szybkosciowe:
                  Ogolnie strzelajac roznymi seriami, roznymi kartami, w roznych warunkach odnioslem wrazenie ze z 2GB najszybszy jest Pretec 133x, jednak odczuwalnie wolniejszy niz 1GB Pretec i Lexar. I tu pierwsze zdziwienie - Lexar 1GB 80x wydawal sie nieco szybszy niz Pretec 1GB 80x (seria, zapis, koniec zapisu, skutecznosc podgladu).
                  Drugie zdziwienie - wsrod 2GB najwolniejsza wydawala sie karta PQI.
                  Stad przekonanie do dalszych testow stoperowych, opisanych powyzej przez mxw.

2. Test stoperowy karty w aparacie (testowanie predkosci zapisu vs bufor aparatu):

Warunki: konfiguracja podana wczesniej przez mxw, aparat to 20D.
                  Wady testu: wyniki moga roznic sie o ulamki sekund bo skutecznosc mierzenia czasu na stoperze zalezala w duzej mierze od mojego refleksu wciskania przycisku stopera.

Wyniki:

2GB PQI 100x (15MB/s), cena ok 140-150zl :

test1 (3 raw) - 8,3s
                  test2 (10 raw) - 25.5
                  test3 (20 raw) - 49.8

2GB Pretec Cheetah 80x , cena ok 170zl:

test1 (3 raw) - 7,1s
                  test2 (10 raw) - 21.5
                  test3 (20 raw) - 41,6

2GB Pretec Cheetah 133x , cena ok 200zl:

test1 (3 raw) - 7,2s
                  test2 (10 raw) - 22.2
                  test3 (20 raw) - 42,2

1GB Pretec Cheetah 80x, cena ok 100zl:

test1 (3 raw) - 6.7s
                  test2 (10 raw) - 20
                  test3 (20 raw) - 38,9

1GB Lexar Professional 80x, cena ok 120zl:

test1 (3 raw) - 4.9s
                  test2 (10 raw) - 14,6
                  test3 (20 raw) - 29,3

Podsumowanie wynikow:
                  - wrazenia mnie nie zmylily... rzeczywiscie wsrod 2GB PQI okazuje sie najwolniejszy, mimo ze 100x powinno byc > 80x ...
                  - mile zaskoczyl mnie Lexar 1GB, od tej pory to on bedzie jako podstawowa karta w aparacie (dopoki sobie wiekszych nie sprawie)

3. Test czytnikowy (mierzenie predkosci odczytu w zytniku kart CF podlaczonym do komputera):

Warunki testu:
                  - Czytnik Sandisk (ktory zamierzam w przyszlosci zmienic na ten.
                  - komputer stacjonarny, USB 2.0, port z tylu komputera (jeden z czterech) a nie na zadnych panelach przednich czy dodatkowych
                  - software testujacy - HD Tach, opcja long bench

Wyniki:

2GB PQI 100x :

random access: 0.7ms
                  CPU util: 7%
                  Average read: 10.5 MB/s

2GB Pretec Cheetah 80x :

CPU util: 2%
                  Average read: 10.3 MB/s

2GB Pretec Cheetah 133x :

random access: 3.0ms
                  CPU util: 7%
                  Average read: 11.8 MB/s

1GB Pretec Cheetah 80x :

CPU util: 2%
                  Average read: 10.4 MB/s

1GB Lexar Professional 80x :

CPU util: 4%
                  Average read: 8.4 MB/s

Wnioski:
                  Najlepiej wyciagnac samemu .
                  Moje to:
                  - w kategorii pojemnosc/cena wygrywa PQI
                  - w kategorii pojemnosc/szybkosc wygrywa Pretec 133x
                  - w kategorii szybkosc wygrywa... Lexar

Chcialbym miec mozliwosc porownania rowniez Lexara 2GB 133x i Sandisk Extreme III 2GB, Kingstona jakos pomijam choc kto wie...
                  Zamierzam niedlugo kupic 2 lub 4GB karty i zapewne beda to Pretec i Sandisk (eh te CaptureOne LE ) choc i Lexar moze wygladac kuszacoc o ile w wiekszych kartach rowniez utrzymywalby przewage predkosci zapisu.

I ostatnie slowo - skrotem o PQI - bardzo dobra cena za porzadne 2GB jednak nie najwyzszej predkosci 'prawie jak 100x' . Ciekawe jak sie sprawuje 133x ...

Komentarz

• adamek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2265

ha!
                    Czyli odzcucia mamy podbne. ;]
                    Jest to chyba karta dla tych którzy potrzebują 2gb... które nei są mega ślimakami (vide ten mój apacer ;] ).
                    I poza chęcią posiadania 2gb większych potrzeb nie mają.

No i zapomniałem napisać - tak samo jak Vitez nie miałem kłopotu z urtaconymi zdjęćiami (co raz przy pretecu się zdazyło, ale na szczęście były to foty firanki w oknie ;] )
                    Miłego dnia
                    adam jastrzębowski
                    tu tu

Komentarz

• Zielony
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2928

Kurde, co macie na myśli utracone zdjęcia? Niezapisane - mimo, że cyknięte*?
                      Czy procent odzyskania po przypadkowym formacie karty?

*Chyba mi się nie zdarzyło, albo nie pamiętam - bo czasem nie zrzucam od razu tylko czekam parę dni żeby dojrzały ;-)
                      sigpic

Komentarz

• mor_feusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1370

Bad sector'y i takie tam. Na forum kilka osob robilo zdjecia - a potem za nic w swiecie nie mogli ich odczytac z karty.

Komentarz

• adamek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2265

ja miałem tak:
                          fotografuję tą firankę, ( ), wkładam kartę do czytnika a tam... nie ma zdjęć.
                          Karta do aparatu... cf error. jeszcze raz do czytnika, jeszzce raz do aparatu, ciągle tak samo.
                          Sformatowałem w aparacie i zrobiłem firankę na nowo.
                          Od tego czasu działa bez problemu.

Przypominam, że mówie o pretecu, nie pqi.
                          Miłego dnia
                          adam jastrzębowski
                          tu tu

Komentarz

• borkomar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1083

Zamieszczone przez adamek
                            ja miałem tak:
                            fotografuję tą firankę, ( ), wkładam kartę do czytnika a tam... nie ma zdjęć.
                            Karta do aparatu... cf error. jeszcze raz do czytnika, jeszzce raz do aparatu, ciągle tak samo.
                            Sformatowałem w aparacie i zrobiłem firankę na nowo.
                            Od tego czasu działa bez problemu.

Przypominam, że mówie o pretecu, nie pqi.
                            Miałem takie jazdy z dwoma sztukami preteca x133 i sobie musiałem niestety odpuścić - mimo, że bardzo chciałem być w posiadaniu tej karty:-( .Nie wiem czyja to wina była - czy karty czy czytnika (ale z żadnymi innymi kartami nie miałem żadnego problemu) wiec padło na karty i je po prostu oddałem.
                            5D +

Komentarz

• mxw
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2315

oddając po testach karty PQI CF 2GB x100 dostałem jeszcze do krótkiego przetestowania nowy model kart PQI:

PQI CF 2GB x120

cena zbliżona do wersji x100 - wyniki wszystkich moich testów już za chwilę

pozdro.,
                              m.

Komentarz

• Cichy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 7443

Mnie tam testy czytnikowe nie interesują. Prędkość PQI w aparatach Canon to jakieś nieporozumienie. Pozbyłem się tych kart i bazuję na San Diskach.
                                O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

Pracuję...