Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Właśnie - bo tak jakoś umarł ten wątek.
Chyba, że karty są tak wolne, iż jeszcze się Wam foty na kompa kopiują :wink:
he, he, tak źle nie jest - po prostu robimy zdjęcia
ja na razie mogę powiedzieć tyle:
- karta nie jest demonem prędkości, ale spokojnie daje radę
- dodatkowe 2GB już parę razy uratowały mi skórę (w RAW to dodatkowe 200 zdjęć, w JPG to ~500)
- w trakcie normalnego focenia wszystko działa bezproblemowo,
no i najważniejsze:
- zrobiłem na niej na razie około 2000 zdjęć i nie było żadnych problemów z zapisem i odczytem, ani w kilku aparatach, ani w kilku czytnikach.
jest też pewien minus dodatkowych 2GB w torbie: focąc swobodniej i częściej naciska się spust, a później nie ma gdzie tych GB zgrywać... muszę teraz jakiś duuuży HDD skołować do testów
co do dokładnych porównań prędkości, to jeszcze skompletuję kilka brakujących pomiarów i pokażę wykresy - wszyscy sobie porównają (zgodnie z moją metodą).
Ja jak adamek... w tym tygodniu (najpredzej w weekend) wysmaze cos. Do porownania mam dwie dwugigowki Preteca wiec bedzie rywalizacja .
"Test" bedzie jak najbardziej subiektywny oraz troszke cyferkowy. Niestety zabraklo mi dobrych fotograficznie okazji w ostatnim czasie (zadnych wystaw czy saolotow a reporterem sportowym nie jestem ).
Do porownania mam dwie dwugigowki Preteca wiec bedzie rywalizacja .
moja propozycja najprostszego testu prędkości kart jest następująca:
konfiguracja:
- ustawiamy tryb M (1/100, przysłona max. otwarta, ISO 100),
- wyłączamy AF
- ustawiamy RAW bez JPG
- włączamy zdjęcia seryjne
- karta czysta, pusta, sformatowana w aparacie
- pozostałe ustawienia standard (bez MLU,NR itp.)
test:
1. seria 3 zdjęć RAW
2. seria 10 zdjęć RAW
3. seria 20 zdjęć RAW
mierzymy czas od wciśnięcia spustu do zakończenia migania lampki zapisu na kartę.
wyniki podajemy w zestawieniu: model aparatu/model karty/test/wynik [sek].
można też notować po ilu zdjęciach w serii aparat zwolnił.
warto też podać jaką objętość danych aparat zapisał (ile to jest MB te 3, 10 i 20 RAWów w danym aparacie).
oczywiście inne sugestie, uwagi i testy (np. hdtach quick test w czytniku) także mile widziane.
konfiguracja:
- ustawiamy tryb M (1/100, przysłona max. otwarta, ISO 100),
- wyłączamy AF
A ja tam jednak wole robic rozsadniejsze (z punktu widzenia docelowgo uzytkownika)testy. Bo co innego laboratorium a co innego zycie. Powiedz jak czesto robisz fotki z takimi parametrami jak te powyzej? Rzadko prawda? Wiec jaki sens ma taki test w przekladni na pozniejsze ew. uzytkowanie tych kart, poza onanistycznymi cyferkami?
Pozostane chyba jednak przy subiektywnych testach - jakies serie w polautomatycznych ustawieniach na ptaki w locie czy koty w trakcie zabawy, seriami, seriami i opis wrazen. Cyferkowe testy zrobie tylko odczytu w czytniku i w databanku bo to czesto tez wazne - jak szybko mozna karte wyczyscic do ponownego uzycia.
Po pierwsze: w dotyku jednak fajniejszy jest pretec. Sam się kiedyś z tego śmiałem... ale przyzwyczaiłem się do ciężaru metalowego preteca.
Na razie pierwsza część.
Przypominam warunki w których karta u mnie pracuje --> fotografia sportowa na 20d. Zapis: jpeg
liczy się: szybkość, szybkość i jeszce raz szybkość. ;]
Porównuje: pqi 2gb 100x, pretec 1gb 80x i kartą apacer CF 128mb (siakieś gówno ;] )
szybkostrzelność: nie zależy od karty. 5kl/s na początku serii wyciągam na każdej z nich.
bufor: ciężko zapchać bufor w 20d przy sporcie - należałoby zrobić ponad (teoretycznie) 23 zdjęcia w serii... a wbrew pozorom tak długich serii się nie ciągnie, bo i nie ma takiej potrzeby. Tutaj jest zupełnie co innego ważne: możliwość oddania paru serii z rzędu.
a także..
szybkość zapisu serii na kartę/przeglądania zdjęć.
Podsumowanie: jak chodzi o szybkostrzelność(1 seria); wszystkie karty zachowują się tak samo.
Parę serii z rzędu: wygrywa tutaj pretec.
zrobiłem taki mały teścik: seria do oporu + odczekanie 5s + do oporu + odczekanie 5s + do oporu + 5s + do oporu.
pretec: ilość zapisanych zdjęć: 50
po zapisie do oporu robił serie po 5, 6 zdjęć.
w serii: 34 foty
pqi: ilość zapisanych zdjęć: 44
po zapisie do oporu: najpierw wolniutko po jednej klatce, potem po 3, 4 zdjęcia.
w serii: 33
apacer:
ilość zdjęć: 37
po zapisie do oporu: 1, 2 zdjęcia
w serii: 30
czas oczekiwania na zapis zdjęć: subiektywnie wygrywa pretec. tak samo z dostępem do zdjęć przy kręceniu kółkiem mając 9 sztuk wyświetlonych.
oczywiście wyniki te nie umywają się do sandisk ultra II którego niegdyśmiałem (dopóki się nie zepsuł), który subiektywnie był szybszy pod każym względem.
wnioski: pqi jako tani zamiennik daje rade, acz demon szybkości to nie jest.
Jego cena winna się kształtować na poziomie 1gb 80x preteca (mówię o 2gb 100x pqi). dla tych ktorzy nei robia zdjec sportowych/serii w raw - nie powinno byc klopotu.
Przy normalnym uzytkowaniu nie ma klopotu (a z rzeczonym apacerem sa - jest nawet do tego za wolny. ;] )
Miłego dnia
adam jastrzębowski
cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod tutu
Czas i na moj test.
Tak jak zapowiadalem - robilem najpierw test subiektywny (przestrzelanie), potem cyferkowy w czytniku.
Jednak... po testach subiektywnych mialem jakies mieszane i dziwne odczucia, wiec zrobilem jednak wyzej wymieniony test serii w trybie M bez AF.
Warunki ogólne: serie zdjec tylko w RAW (nie RAW+JPG), obiekty najczesciej w ruchu (koty), swiatlo przerozne (zdjecia i domowe i na spacerach).
Niestety nie mialem okazji do przestrzelania kart w warunkach sportowych, halowych, samochodowych itp .
Porownywane karty:
2GB PQI 100x
2GB Pretec Cheetah 80x
2GB Pretec Cheetah 133x
1GB Pretec Cheetah 80x
1GB Lexar Professional 80x
Z tych kart moja podstawowa do tej pory byla Pretec 1GB 80x, choc musze przyznac po testach cyferkowych, ze nie docenialem Lexara .
Od czasu otrzymania kart przez ok miesiac najczesciej w aparacie goscil PQI (kilkaset zdjec) by ocenic jego niezawodnosc (niezawodnosc firmy Pretec juz znam 8) ).
Majac tylko karty 1GB specjalnie poprosilem kolege Tomasz1972 (i tu niniejszym dziekuje bardzo) o uzyczenie kart 2GB Pretec, by miec miarodajne porownanie - gdyz chodzily glosy ze im wieksza karta tym wolniejsza a wiec porownanie 2GB do 1GB nawet tej samej predkosci mogloby byc nie do konca adekwatne.
1. Test wrazeniowy, opisowy, subiektywny:
Jakosc budowy, wykonania znana - wszystkie (nie liczac jakiejs dziwnej serii) Preteci Cheetah maja metalowa, solidna obudowe. Sa przez to odrobine ciezsze ale dodaja...hmmm... powagi . Po prostu lepiej sie toto trzyma, wyciaga z aparatu itp bo ma sie wrazenie ze trudniej zlamac/uszkodzic metal niz plastik.
Zaufanie, utrata zdjec, ogolnie uzytecznosc - zadnych zarzutow zarowno do PQI jak i Pretec. Jako ze Pretec bardziej znany to skupie sie na PQI - zadnych bledow karty pamieci w aparacie jak i w czytniku, zero utraconych zdjec, zero problemow z formatowanim, usuwaniem itp.
Wrazenia szybkosciowe:
Ogolnie strzelajac roznymi seriami, roznymi kartami, w roznych warunkach odnioslem wrazenie ze z 2GB najszybszy jest Pretec 133x, jednak odczuwalnie wolniejszy niz 1GB Pretec i Lexar. I tu pierwsze zdziwienie - Lexar 1GB 80x wydawal sie nieco szybszy niz Pretec 1GB 80x (seria, zapis, koniec zapisu, skutecznosc podgladu).
Drugie zdziwienie - wsrod 2GB najwolniejsza wydawala sie karta PQI.
Stad przekonanie do dalszych testow stoperowych, opisanych powyzej przez mxw.
2. Test stoperowy karty w aparacie (testowanie predkosci zapisu vs bufor aparatu):
Warunki: konfiguracja podana wczesniej przez mxw, aparat to 20D.
Wady testu: wyniki moga roznic sie o ulamki sekund bo skutecznosc mierzenia czasu na stoperze zalezala w duzej mierze od mojego refleksu wciskania przycisku stopera.
Podsumowanie wynikow:
- wrazenia mnie nie zmylily... rzeczywiscie wsrod 2GB PQI okazuje sie najwolniejszy, mimo ze 100x powinno byc > 80x ...
- mile zaskoczyl mnie Lexar 1GB, od tej pory to on bedzie jako podstawowa karta w aparacie (dopoki sobie wiekszych nie sprawie)
3. Test czytnikowy (mierzenie predkosci odczytu w zytniku kart CF podlaczonym do komputera):
Warunki testu:
- Czytnik Sandisk (ktory zamierzam w przyszlosci zmienic na ten.
- komputer stacjonarny, USB 2.0, port z tylu komputera (jeden z czterech) a nie na zadnych panelach przednich czy dodatkowych
- software testujacy - HD Tach, opcja long bench
Wyniki:
2GB PQI 100x :
random access: 0.7ms
CPU util: 7%
Average read: 10.5 MB/s
2GB Pretec Cheetah 80x :
CPU util: 2%
Average read: 10.3 MB/s
2GB Pretec Cheetah 133x :
random access: 3.0ms
CPU util: 7%
Average read: 11.8 MB/s
1GB Pretec Cheetah 80x :
CPU util: 2%
Average read: 10.4 MB/s
1GB Lexar Professional 80x :
CPU util: 4%
Average read: 8.4 MB/s
Wnioski:
Najlepiej wyciagnac samemu .
Moje to:
- w kategorii pojemnosc/cena wygrywa PQI
- w kategorii pojemnosc/szybkosc wygrywa Pretec 133x
- w kategorii szybkosc wygrywa... Lexar
Chcialbym miec mozliwosc porownania rowniez Lexara 2GB 133x i Sandisk Extreme III 2GB, Kingstona jakos pomijam choc kto wie...
Zamierzam niedlugo kupic 2 lub 4GB karty i zapewne beda to Pretec i Sandisk (eh te CaptureOne LE ) choc i Lexar moze wygladac kuszacoc o ile w wiekszych kartach rowniez utrzymywalby przewage predkosci zapisu.
I ostatnie slowo - skrotem o PQI - bardzo dobra cena za porzadne 2GB jednak nie najwyzszej predkosci 'prawie jak 100x' . Ciekawe jak sie sprawuje 133x ...
ha!
Czyli odzcucia mamy podbne. ;]
Jest to chyba karta dla tych którzy potrzebują 2gb... które nei są mega ślimakami (vide ten mój apacer ;] ).
I poza chęcią posiadania 2gb większych potrzeb nie mają.
No i zapomniałem napisać - tak samo jak Vitez nie miałem kłopotu z urtaconymi zdjęćiami (co raz przy pretecu się zdazyło, ale na szczęście były to foty firanki w oknie ;] )
Miłego dnia
adam jastrzębowski
ja miałem tak:
fotografuję tą firankę, ( ), wkładam kartę do czytnika a tam... nie ma zdjęć.
Karta do aparatu... cf error. jeszcze raz do czytnika, jeszzce raz do aparatu, ciągle tak samo.
Sformatowałem w aparacie i zrobiłem firankę na nowo.
Od tego czasu działa bez problemu.
Przypominam, że mówie o pretecu, nie pqi.
Miłego dnia
adam jastrzębowski
ja miałem tak:
fotografuję tą firankę, ( ), wkładam kartę do czytnika a tam... nie ma zdjęć.
Karta do aparatu... cf error. jeszcze raz do czytnika, jeszzce raz do aparatu, ciągle tak samo.
Sformatowałem w aparacie i zrobiłem firankę na nowo.
Od tego czasu działa bez problemu.
Przypominam, że mówie o pretecu, nie pqi.
Miałem takie jazdy z dwoma sztukami preteca x133 i sobie musiałem niestety odpuścić - mimo, że bardzo chciałem być w posiadaniu tej karty:-( .Nie wiem czyja to wina była - czy karty czy czytnika (ale z żadnymi innymi kartami nie miałem żadnego problemu) wiec padło na karty i je po prostu oddałem.
Komentarz