X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stultus
    Coś już napisał
    • 2007
    • 85

witam
    chciałem kupić tą lampe w fotojokerze (we wrocławiu garelia dominkaska) i dałem panu z Fotojokera zeby mi ją podłoczył i sprawdził pan podłoczył ją i zrobił chyba 3 zdjecia wszystkie były prześwietlone wiec nie wiem teraz czy ona chodzi czy nie z 350d
    5dmk III 6D 17-40/4 24-70 2.8 70-200/2.8 is ex580II DP-600 epson l800 mavic

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez stultus
      witam
      chciałem kupić tą lampe w fotojokerze (we wrocławiu garelia dominkaska) i dałem panu z Fotojokera zeby mi ją podłoczył i sprawdził pan podłoczył ją i zrobił chyba 3 zdjecia wszystkie były prześwietlone ...
      Fotopajac pewnie nie potrafił obsługiwać sprzetu. Moze wcześniej ktoś z klientów wprowadził dodatnią kompensację lub przełączył tę lampę na manual 1/1 no i przepalała ...
      albo Ty masz w body ustwione FEC na +
      możliwości jest wiele...

wiec nie wiem teraz czy ona chodzi czy nie z 350d
      skoro nie wiesz, to jakim prawem kategorycznie stwierdziłeś :

fajna tania lampa tylko szkoda ze nie działa z 350d
      Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• stultus
        Coś już napisał
        • 2007
        • 85

wiec sie przyznajem do błedu (mam pytanie czy ktoś ma te lampe i 350d i ze sprawdził ją z 350d)

Komentarz

• Danielz
          • 2007
          • 4

Możecie mnie zjechać z góry na dół, bo nie miałem tej lampy ani 350D,

No to Cię zjeżdżam z góry na dół !!!!!!!!!! Przede wszystkim za to, że ani lampy ani aparatu nie miałeś , a rozpisujesz się w sposób czysto teoretyczny i mało tego wyciągasz wnioski , tym samym wprowadzając ludzi w błąd. Jak pisałem pomiar światła nie działa !!!!!!!!! , lampa oczywiście sobie błyska , ale bez rzadnej kontroli , a info o systemie TTL ,raz się włącza raz wyłacza , nie istotne akurat czy TTL czy TTL- II , bo dla mnie akurat różnica nie jest tak istotna , zoom działa.

ale od strony technicznej nie ma takiej mozliwości, żeby lampa grała z 300D a nie działała z 350D.

No to jak widać jest taka możliwość.

Jesli lampa obsługuje przedbłysk pomiarowy (a ta widać obsługuje) to nie ważne jaki tam E-TTL siedzi w aparacie (zwykły czy II) - lampa działać będzie i basta.

Przedbłysk działa i co z tego.Zdjęcia w większości są przepalone.

Czy jesteś w 100% pewien, ze te kłopoty były po stronie sprzętu a nie operatora?

Myślę że nie jest dla Ciebie nowością fakt że , już od dawna wiodące firmy (nie tylko w branży foto) utrudniają zdobywanie rynku mniejszym producentom niezależnym - jak w tym wypadku SUNPAK , ja podobne kłopoty , miałem też z lampą METZA

Chyba ci się fotograf z handlarzem pomylił... :-)

Bez komentarza.

w jakiej dziedzinie: fotografowania czy handlowania?

Bez komentarza.

jeśli jeszcze powiedział, że on sprzeda Ci własciwą lampę, to faktycznie - jest dobry w handlu :-D[/QUOTE]

Nikt nie musi mi tego mówić że , dedykowane lampki są poprostu dedykowane i tyle - pozdrawiam Danielz

Komentarz

• stultus
            Coś już napisał
            • 2007
            • 85

i z nowu ja mam pytanie czy ta lampa chodzi z 350d czy nie bo albo kupiem 50/1.8 albo lampe

Komentarz

• canon-sniper

Aby zademonstrować działanie automatyki E-TTL z 300D przedstawiam zdjęcia testowe czas 1/200 tryb AV:

35mm lampa prosto na przedmiot

Shot with Canon EOS 300D DIGITAL at 2007-06-28

62mm lampa prosto na przedmiot

aby nie było tak łatwo wychodzimy poza zakres zoom-a lampy
              105mm, błyska na wprost

podnosimy stopien trudnosci, kąt 45st + dyfuzor DIY ( biały z soczewkami )
              60mm

kąt 90st + dyfuzor, 57mm

Niestety za duzo roboty aby wkleić histogram ale jest na środku górka

Dlaczego miałaby nie działać z 350D? powinna nawet lepiej bo E-TTL II
              Ostatnio edytowany przez Gość; 11129.

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez canon-sniper
                Dlaczego miałaby nie działać z 350D?
                Bo kolega jednego z forumowiczów, "zawodowy fotograf, który pół życia spędził sprzedając sprzęt foto" tak powiedział

Zamieszczone przez canon-sniper
                powinna nawet lepiej bo E-TTL II
                Jestem tego samego zdania.
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• stultus
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 85

dzienki za odpowiedzienie na moje pytanie :-)

Komentarz

• canon-sniper

Oczywiście jest taka możliwość aby lampa przepalała wszystkie zdjęcia, będzie to w przypadku gdy mamy jasne szkło i wysokie ISO, lampa wtedy wyświetla minimalny zasięg błysku, jeżeli go przekroczymy na (-) to prześwietlimy, ostatnio robiłem sesje w biurze, pomieszczenia kolo 30-40m2, robilem na iso100 f3.5-4, dawała rade.

Komentarz

• stultus
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 85

to znaczy do kita i 55-200 bedzie pasowała bo są ciemnie :-)

Komentarz

Pracuję...