X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Spontan
    Bywalec
    • 2004
    • 182

Wrażenia - 24-70 2.8 L

Ahoj nicwam

Testu tu nie będzie bo niemam pojęcia nawet jak sie za to zabrać, tylko subiektywne wrażenia czysto organoleptyczne .

Może zaczne od minusów bo jest ich duuuużo mniej

- Ciężki, straszne z niego kozaczysko
    - średnica 77mm = drogie filtry
    - winietuje w specyficznych warunkach przy 24mm (ale ciężko złapać winiete )
    - Osłona jest naprawde HUGE
    - Obiektyw sie wysuwa, przy 24mm wysunięty przy 70mm schowany. Niektórym to przeszkadza, ale np. mi wogle.. tubus w ktorym sie porusza obiektyw jest PANCERNY w doslownym tego slowa znaczeniu .

i to chyba tyle... ja przynajmniej innych wad nie stwierdziłem szkło prawie perfekt, a co do plusów...

+ Ciężki, kozak ale fajnie leży w łapie
    + Osłona jest spora... Sexy to wygląda
    + Ostry od f/2.8, przy f/8 to masakra... Troche słabiej z ostrością przy 24mm i f/2.8 ale nie ma też co narzekać
    + AF, hemmm tu chyba nie ma o czym wspominać... Tu nie ma automatycznego nastawiania ostrości, tu ostrość cały czas jest aż musiałem wyłączyć Bi-bip, bp wkurzające sie robiło jak non stop to sie słyszy
    + Kontrasty, kolory, flary brak o CA nie wspominam bo wiadomo że ni mo
    + Pierścienie MF i od ognisk. bardzo ładnie chodzą bez żadnych KIT-owych luzów
    + Reszta plusów to typowe dla L'ek, jak FTM itepe. itede.

A no i bym zapomniał:

JAKOŚĆ WYKONANIA !

Sampli tam nie wrzuce.. filmu mi szkoda
  • Jarl Bjorn
    Coś już napisał
    • 2004
    • 84

Dzięki za opis. Po chwilowej fascynacji 16-35 na podstawie tego to wyczytalem w testach, teraz zastanawiam sie nad kupnem wlasnie 24-70 jako podstawowego obiektywu, tzw. spacer-zooma (fajny termin ktoś wymyślił) do 20D. Ma wprawdzie ograniczony szeroki kąt, ale od biedy mogę posiłkować się KIT-em, a w przyszłości może EFS 10-22. Telezooma nie przewiduę więc tak sobie kalkuluję że zakres ogniskowych z 24-70 x crop byłby na moje fotoamatorskie potrzeby wystarczający. Małym minusem jest spora masa 24-70, ale recenzje jakie przeczytałem są bardzo zachęcające mimo że w jednym z wątków wyczytałem, że w szczególnie niekorzystnych warunkach eksploatacji (kurz) obiektyw trzeba co pewien czas oddać do serwisu na czyszczenie. Wątpię jednak żeby przy czysto amatorskiej eksploatacji taki problem pojawił się.

Komentarz

• Spontan
      Bywalec
      • 2004
      • 182

emm jego masa to i zaleta i wada... dla mnie zaleta po 3dniach juz nie czuc ciezaru

Komentarz

• Jarl Bjorn
        Coś już napisał
        • 2004
        • 84

Jak proby zdjeciowe? Mam pytanie 1) do jakiego korpusu podpiales J.E. 24-70 L, jesli do maszyny z cropem 1,6 to czy start "az" od 24 mm x 1,6 mocno ogranicza funkcjonalnosc? W jednym z watkow Kol. Kavoo obliczyl, ze 97% zdjec robi przy ogniskowej pow. 24 mm, jednak brak UWA moze byc odczuwalny chyba nieco bardziej niz owe 3% (?). Pozdrawiam

Komentarz

• Spontan
          Bywalec
          • 2004
          • 182

Do eosa 3, mi 24mm wystarcza (ale przy analogu, przy cyfrze ciut wasko)

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Obawiam się, że ta próbka nic nie mówi. W tej wielkości to i foty Kitem są ostre...
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Spontan
              Bywalec
              • 2004
              • 182

wiesz dlatego tytul dalem WRAŻENIA a nie test.. a probka ot taka.. zdjeciowa.. nie bede focil tablic bo nie od tego mam aparat

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez Spontan
                wiesz dlatego tytul dalem WRAŻENIA a nie test.. a probka ot taka.. zdjeciowa.. nie bede focil tablic bo nie od tego mam aparat
                Ale skaner masz chyba o nieco większej rozdzielczości niż powyższa? ;-)
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Spontan
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 182

ta.. ale nie bede wrzucal fotek w full size na net.. a o tabliach zapomnij to twoja działka :P

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

ta.. ale nie bede wrzucal fotek w full size na net..
                    No to w takim razie po co wrzuciłeś w ten wątek miniaturkę jako "próbę zdjęciową"? Identyczne (merytorycznie niezgorsze zresztą) zdjęcie można zrobić kompaktem za 500PLN, byle tylko przeliczona ogniskowa się zgadzała.
                    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Spontan
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 182

kurde juz usunalem, zadowolony ?

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

kurde juz usunalem, zadowolony ?
                        Nee, dawaj oryginal...
                        chyba ze sie boisz ze ujawni on jednak wady tak drogiego i wyczekiwanego szkielka

Komentarz

• gietrzy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 5727

Zamieszczone przez Vitez
                          Nee, dawaj oryginal...
                          chyba ze sie boisz ze ujawni on jednak wady tak drogiego i wyczekiwanego szkielka
                          Pudło! Tak myślę. Kolega się cieszy z dobrego szkiełka, tak jak ja
                          Mam to szkło i nic nie powiem na temat ostrości (20D to mój pierwszy dSLR i chyba nie do końca daję sobie radę z GO).
                          Jeśli chodzi o CA to szkiełko niestety uwidacznia to zjawisko, z tym, że w sposób widoczny tylko dla "measurebator'ów". Tzn. po kilku setkach zdjęć nie widziałem tego w ogóle dopóki sobie o tym nie przypomniałem. Wtedy zacząłem szukać i znalazłem. Ale tak jak mówi Spontan dopóki się nie foci Makbeta, i innych wzorków to jest to imo najlepszy* obiektyw z AF do Canona.

* Oglądałem sample na dpreview 1 Series forum wykonane szkłami Zeissa. Były o niebo lepsze od 24-70 i tak zupełnie przy okazji ze 2, 3 razy droższe...
                          the silence is deafening

Komentarz

• Spontan
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 182

D O K Ł A D N I E

Zgadzam sie co do słowa z kolegą gietrzy

Choć CA jeszcze nie widziałem (i nie chce zobaczyć )

A i dorzuć może jakieś zdjęcie full size... coby sie nie czepiali bo mi filmu szkoda i za dużo z tym piep*** wiec nie bardzo mi sie chce

Komentarz

• gietrzy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 5727

A i dorzuć może jakieś zdjęcie full size... coby sie nie czepiali bo mi filmu szkoda i za dużo z tym piep*** wiec nie bardzo mi sie chce
                              Tak tylko, że nie mam gdzie
                              Jak ktoś będzie chętny wystawić to nie ma problemu
                              the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...