X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tom634
    Bywalec
    • 2006
    • 123

[pseudotest] EF 28/1.8 USM

Canon EF 28/1.8
    moje wrażenia.

To szkło bardzo trudno jest dostać. Najczęściej można je zdobyć po zamówieniu. Szkło powinno kosztować od 1600zł u TIPa do 1750 w tradycyjnym sklepie.
    Co skłoniło mnie do kupna tego szkła?
    W rękach miałem: EOSa 3000N, A95, Sigmę 170-500APO DG, 50/1.8, 70-200/4L, 18-55, 28-80, 350D.
    Sigmę i 50/1.8 sprzedałem. Sigma była zbyt mydlana, autofokus szwankował- w jej miejsce kupiłem 70-200/4L i jestem zadowolony. 50/1.8 sprzedałem, bo na cropie było za wąsko. A ja portretów nie lubię. Szukałem szerokiego i jasnego szkła, który z powodzeniem zastąpiłby KITa na szerokiej ogniskowej. Stąd pomysł o kupnie 28/1.8. 20/2.8, 28/2.8 i inne były krytykowane na forum i za ciemne były dla mnie. A 35/1.4L i 24/1.4L są za drogie jak na moje kieszenie. A nadchodzi zima- będzie ciemniej- chciałem "jasnego KITa". Stąd wybór 28/1.8 USM.
    Jak się prezentuje?
    Zacznę od opisu szkła. Można odnieść wrażenie, że tylna soczewka jest większa od przedniej. Obiektyw jest solidny, wykonany z metalu. W oryginalnym zestawie jest obiektyw i dekielki. Nie ma pokrowców ani osłon. Osłonę można zdobyć za około 80 złotych i myślę o kupnie takowej. Myślałem, że szkło będzie tak lekkie jak plastikowe 50/1.8, ale niestety jest cięższe. Na przednim dekielku jest fajny napis "Ultrasonic". Patrząc od przodu- widać wyrażnie po bokach i w pionie 'niby' przysłonę. Prawdopodobnie przez to bokeh nie ma okrągłych plamek, ale jest raczej liniowy. Z przodu przednia soczewka za bardzo wystaje do przodu- trzeba uważać przy zakładaniu dekielka. Myślę o kupieniu filtra UV.
    Działanie:
    Obiektyw ma skalę odległości ostrzenia, której mi brakowało w 50-ce, chociaż jest to zbędny bajer. Ma tylko jeden przełącznik- AF/MF. Pierścien ostrzenia jest dosyć wąski, pomimo, że mam cienkie palce. Obiektyw umożliwia doostrzenie ręczne po wyostrzeniu w One-Shot. Jest to pełny USM, taki jaki jest w 70-200/4L. Nie kręci mordkami. 'Wszystko' 'odbywa się' wewnątrz.
    Zdjęcia:
    Wszystkie są pełnymi kadrami.
    Dekielek, z ręki, iso 400, 1/30s, f/1.8, wiem, że kompresja zjadła zdjęcie, lecz bardziej mi chodziło o pokazanie 'bokeha'
    70-200/4L, statyw, 0,4s, iso 100, f/1.8, prawie-róg kadru, crop, nie tu ostrzyłem. Dla mnie wystarczająca ostrość, porównywalna z zoomem L.
    Bar, 1/30s, ISO 1600, -1/3EV, ręka, f/1.8
    Gumka, 1/50s, f/1.8, ISO 400.
    Moje zdjęcia
  • miklo
    Uzależniony
    • 2006
    • 681

Zamieszczone przez tom634
    Obiektyw ma skalę odległości ostrzenia, której mi brakowało w 50-ce, chociaż jest to zbędny bajer.
    Wzorcowa sprzeczność :-)

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Jest lekkie mydełko na 1.8 ale dla mnie akceptowalne. W przyszłym tygodniu zamawiam ten obiektyw Bokeh bardzo fajny.

Komentarz

• Dragunov
        Bywalec
        • 2006
        • 172

No i co z tego pseudotestu wynika?? Jak dla mnie sample takie sobie, a opis wyglądu samego szkła można znaleźć w wielu testach.
        Jeśli możesz i masz czas wrzuć jakieś sample gdzie widać dokładnie zalety i bokeh.

pozdrawiam
        Ostatnio edytowany przez Dragunov; 7558.
        7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
        http://piotrplyszewski.pl/

Komentarz

• pazurek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1294

Jakies foty przy swietle slonecznym poprosze
          http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7443

To są cropy, czy resize całych kadrów? Bo jeśli to drugie, to raczej cienko...
            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• djtermoz
              Uzależniony
              • 2004
              • 988

Wg mnie ten obiektyw potrafi troche wiecej...
              djtermoz@pbase

Komentarz

• gary
                Bywalec
                • 2007
                • 158

nawet jesli to cropy to jest cienko
                mam to szklo i jest ostre od 1,8 a zyleta na 2,8
                cos nie tak z tym testem (jesli zdjecia przy 1/30 i iso 1600 mozna nazwac testem szkla)
                Sebastian Małachowski

Komentarz

• tom634
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 123

Witam,
                  to są resize, chyba, że zaznaczyłem, że crop. Resizowałem Bicubic-em, bez ostrzenia. Z Bicubic sharper i ostrzeniem po zmniejszeniu oczywiście można wyciągnąć więcej.
                  A daję foty z słabych warunków, bo do tych warunków chcę używać szkła (ciemne kościoły itp.)
                  Na życzenie foty z trochę lepszych warunków:
                  Szkoła:
                  Rośliny:
                  Pozdrawiam. W przyszłości zapewne dam więcej fot.
                  Moje zdjęcia

Komentarz

• pazurek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1294

Jak na 28mm to glebia fajna, ale mydlo straaaaaszne
                    http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• gary
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 158

Zamieszczone przez pazurek
                      mydlo straaaaaszne
                      zapewniam ze tak nie jest
                      Sebastian Małachowski

Komentarz

• esteper
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 635

Zamieszczone przez gary
                        zapewniam ze tak nie jest
                        No to z tym egzemplarzem jest coś nie tak, bo ja tu nie widzę ostrości... Tak samo mi się spisuje moje 50/1,8@1,8
                        5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• tom634
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 123

Może nie do końca mydło, ale raczej brak umiejętności robienia ostrych zdjęć. Jest tak jak mówią gary i djtermoz- szkło stać na więcej. Z tym szkłem trzeba uważać na GO- 2 milimetry przesunięcia body po wyostrzeniu- na zdjęciu nie będzie ostrości. Na razie będę się uczył na 2.8
                          Moje zdjęcia

Komentarz

• aptur
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3837

Zamieszczone przez tom634
                            Może nie do końca mydło, ale raczej brak umiejętności robienia ostrych zdjęć. Jest tak jak mówią gary i djtermoz- szkło stać na więcej. Z tym szkłem trzeba uważać na GO- 2 milimetry przesunięcia body po wyostrzeniu- na zdjęciu nie będzie ostrości. Na razie będę się uczył na 2.8
                            Chyba nie jest tak źle z głębią. Dofmaster podaje że przy odległości od obiektu 2m i przysłonie 1.8 głębia ma 34cm. To nie jest tak mało.

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7443

Ja tu widzę nieostre zdjęcia i tyle.
                              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

Pracuję...