X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pędziwiatr

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Pragnę zwrócić uwagę, że Nikon wespół z Kodakiem miał FF-a już lata temu. IMO jest to wydumany problem.
    Jak to , możesz rozwinąć ten temat(co, gdzie,kiedy)

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

Zamieszczone przez pędziwiatr
      Jak to , możesz rozwinąć ten temat(co, gdzie,kiedy)
      Kodak DCS SLR/n

Komentarz

• Bagnet007
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1344

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
        Ja bym jako przykład dał analogi Nikona z F mount, jeszcze starsze <padnij>FullFrame'y<powstań>.
        Mały bagnet a jakoś kryje :-)
        Tak na poważnie to średnica bagnetu nie ma znaczenia.

Komentarz

• pędziwiatr

Zamieszczone przez Bagnet007
          Ja bym jako przykład dał analogi Nikona z F mount, jeszcze starsze <padnij>FullFrame'y<powstań>.
          Mały bagnet a jakoś kryje :-)
          Tak na poważnie to średnica bagnetu nie ma znaczenia.
          Tylko w analogu obraz pada na kliszę, slajd a w cyfrówce na matrycę i to jest duża różnica

Komentarz

• Bagnet007
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1344

Tylko w analogu obraz pada na kliszę, slajd a w cyfrówce na matrycę i to jest duża różnica
            Matryca sobie gorzej radzi przy świetle padającym pod kątem, ale czy jest jakaś różnica w polu krycia ??

Komentarz

• bebesky
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1231

Amerykę odkryłeś, wiem że ma ale miał z tym problem dlatego o 1mm jest krótsza. i stąd moja analogia do wąskiego mocowania.

bo problem był wydumany i najchętnbiej rozpowszechniany przez lubujących się w wojenkach systemowych sprzętowych onanistów.

Komentarz

• pędziwiatr

Zamieszczone przez bebesky
                bo problem był wydumany i najchętnbiej rozpowszechniany przez lubujących się w wojenkach systemowych sprzętowych onanistów.
                Nie zależy mi na żadnych wojnach, chcę tylko zrozumieć jak to działa i dlaczego są takie rozwiązania jakie są.

Komentarz

• bebesky
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1231

najprawdopodobniej rozwiązania wynikają głównie z historii i technologii jaką każda firma sobie przez lata opracowała, mają własne działy badawcze, własnych konstruktorów, własne patenty i działają w oparciu o wypracowane rozwiązania techniczne i technologiczne, które udoskonalają i w miarę potrzeb zmieniają.
                  humorystycznie ujmując - pewien konstruktor miał takie widzimisię (tak mu się przyśniło) przekonał zarząd firmy i już - stąd się biorą takie a nie inne rozwiązania.

Komentarz

• Ciekawski
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 36

Ale gdyby porównac bagnety Canona i Nikona to jakie by były różnice? I zaraz drugie pytanie - jaki był powód zmiany bagnetu przez Canona na obecny EF-S? Czego brakowało Canonowi w poprzednim bagnecie i jak on wcześniej wyglądał?

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

Zamieszczone przez Ciekawski
                      Ale gdyby porównac bagnety Canona i Nikona to jakie by były różnice? I zaraz drugie pytanie - jaki był powód zmiany bagnetu przez Canona na obecny EF-S? Czego brakowało Canonowi w poprzednim bagnecie i jak on wcześniej wyglądał?
                      Nie było żadnej zmiany EF. Nadal jest on obowiązującym standardem. EF-S to modyfikacja bagnetu EF zrobiona na potrzeby lustrzanek o mniejszym niż 24x36 mm sensorze. Różnica jest taka, że obiektywy EF-S wchodzą głębiej do korpusu przez co jest mniejsza odległość tylnej soczewki od matrycy.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• Ciekawski
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 36

A jakie są różnice w mocowaniach Canona i Nikona? Większy bagnet Canona wygląda solidniej. A czy większa średnica ma jakiś wpływ na optykę? Z tego przeczytałem wynika że raczej nie ma ale jeśli jednak coś w tym jest to może Nikon osiąga wielkim wysiłkiem to co Canonowi przychodzi z łatwością i niedługo Nikon zmieni bagnet a Canon będzie się cieszył swoim obecnym przez następne 30 lat?
                        Ostatnio edytowany przez Ciekawski; 20684.

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Wymiary bagnetu F (Nikona) to: średnica otworu 44mm, odległość ogniskowania 46,5mm
                          dla Canona EF: średnica - 54mm, odległość ogniskowania 44mm.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• piast9
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3267

A czy większa średnica ma jakiś wpływ na optykę?
                            Na samą optykę nie wpływa. Ale tak, jak napisałeś, większy i bliższy matrycy bagnet Canona daje większą swobodę w projektowaniu optyki. Czy projektanci to wykorzystują to już sprawa innego rodzaju...

Nie słyszałem aby Nikon zmieniał mocowanie do obiektywów do małego obrazka.
                            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• airhead
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2495

niedługo Nikon zmieni bagnet a Canon będzie się cieszył swoim obecnym przez następne 30 lat?
                              bezedura. czemu szukasz dziury w całym?
                              ta teoria chyba bierze w łeb, bo Nikon nie ruszał swojego bagnetu od 60 lat (czyli od początku), a Canon wprowadził EF w 1987r a wcześniej też często zmieniał
                              jak już to Canon zmieni - ale jak to zrobi, to my zmienimy system ;]
                              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• janmar
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 3468

Dzięki za canona jeszcze nikon by się przydał, a swoja drogą to te zdjęcie chyba fonem robione
                                Nie powiedziałbym,a pozatym to niegrzeczny jesteś dla kogoś kto na Twoje życzenie zacne szkło pokazał.U mnie jestes na Be.Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...