X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomdz
    Uzależniony
    • 2007
    • 637

Kupowałem w InFoto, ta aukcja: http://allegro.pl/phottix-strato-2-c...662103335.html
    Body, stałki, zoomik

Komentarz

• photo_addict
      • 2010
      • 12

Pixel Rook - Phottix Strato II Multi

Pojawił się nowy wyzwalacz Pixel Rook 5w1: http://www.mega-pixel.pl/product-pol...iem-lamp-.html
      Wygląda na to że to odpowiednik Phottix Strato II Multi, cena bardzo zachęcajaca. Co myślicie o tym produkcie?

Komentarz

• gadget_zary
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1046

Jak dla mnie bomba, chociażby dlatego że nadajnik przekazuje tt do lampy która jest zapięta razem z nim na sankach. I kolejny plus to zasilanie na AAA a nie CR2.

Komentarz

• forestowy
          Coś już napisał
          • 2009
          • 74

Jak kogoś Rooki interesuje to zapraszam na mały test http://forys.net/test-pixel-rook/
          50D + 17-40/4 L + 70-200/4 L + 85/1.8 + 100/2.8 macro

forest łapie chwile ulotne

Komentarz

• --RUMIANY--
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 24

Witam, jesli chodzi o wyzwalacze Pixel Rook, mialem te same objawy blysku stroboskopowego przy podlaczonej na nadajniku lampie 580EX II - to co pisal w swoim tescie forestowy. To samo po podalczeniu malutkiej 270EX. Aparat to Canon 5D mark II.
            O dziwo stara 550EX nie gryzie sie juz z rookiem i 5D markiem II. Jeszcze wieksze moje zaskoczenie iz system ten bardzo dobrze wspolpracuje nawet 580EX II i 270EX ze starymi aparatami canona 10D 30D i 5D. Sklep Mega_pixel nie umial wytlumaczyc co sie dzieje i bez problemu zworcili mi pieniadze za pixel-rook.
            Teraz czekam na Phottix Strato II Multi, podobno nie ma z tym problemow ale to sie okaze jak do mnie przyjda.

Komentarz

• --RUMIANY--
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 24

Dzisiaj dostalem Phottix Strato II Multi i jest o niebo lepiej. Wszystko pracuje tak jak powinno na wszystkich moich lampach w tym goraca stopka na nadajniku w Ettlu. Jest znacznie solidniejsze i pewniejsze mocowanie nadajnika a co za tym idzie znacznie pewniej sie trzyma systemowa lampa na body. Na pixel rook mialem wrazenie ze sie cos za chwile zlamie pod ciezarem sytemowki. Ogolnie Phottix ma lepsza jakosc wykonania a przelaczniki zmiany trybu kanalow i grup chodza znacznie precyzyjniej. Nie zadnych niespodzianek typu raz jest blysk raz nie ma albo stroboskop.

Komentarz

• bartekh86
                • 2011
                • 14

W systemie Nikona, z nadajnikami Youngnuo miałem taką przypadłość, że lampa wyzwalana była zdalnie w momencie przedbłysków TTLa lampy na aparacie. Musiałem obie lampy ustawiać w tryb manualny aby błysk pojawiał się w odpowiednim momencie. Czy któryś z użytkowników Phottixa Strato II mógłby potwierdzić jak wygląda sytuacja?

Planuję następujący zestaw, poprawcie mnie jeżeli coś miałoby tu nie działać:
                w ręce: Canon 5DmkII + nadajnik Strato II + 580 exII na nadajniku
                zdalnie: odbiornik Strato II + jakaś lampa działająca w trybie manualnym. Albo uda mi się wylicytować używaną 430 canona, albo jakiś tani Nissin.

Komentarz

• CFR
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 133

Ja wyslalem wlasnie (5 minut temu) mail do firmy Phottix z zapytaniem czy odbiornik Strato II bezproblemo wspolpracuje z nadajnikiem pierwszej wersji. Czekam na odpowiedz
                  PZDR

Komentarz

• darkon
                    Bywalec
                    • 2011
                    • 239

Zamieszczone przez CFR
                    Ja wyslalem wlasnie (5 minut temu) mail do firmy Phottix z zapytaniem czy odbiornik Strato II bezproblemo wspolpracuje z nadajnikiem pierwszej wersji. Czekam na odpowiedz
                    Daj znać co ci odpowiedzą
                    EOS300 / 40D / 6D / C17-40 f4 / T24-70 f2.8 / C35 f2 IS / C50 f1.8STM / T70-300 f4-5.6 / C85 f1.8 / C580EXII

Komentarz

• CFR
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 133

Oto odpowiedz z Phottix Europe:
                      Niestety nadajnik Strato 4w1 nie wyzwoli nowych odbiorników Strato II Multi.
                      Nowy nadajnik Strato II Multi wyzwoli stare odbiorniki Strato 4w1.
                      No i "diupa blada" polowicznie
                      PZDR

Komentarz

• darkon
                        Bywalec
                        • 2011
                        • 239

Zamieszczone przez CFR
                        Oto odpowiedz z Phottix Europe:
                        No i "diupa blada" polowicznie
                        Tak coś czułem, nie dadzą przyoszczędzić, szkoda
                        EOS300 / 40D / 6D / C17-40 f4 / T24-70 f2.8 / C35 f2 IS / C50 f1.8STM / T70-300 f4-5.6 / C85 f1.8 / C580EXII

Komentarz

• Adamczyk
                          • 2010
                          • 6

Przejrzałem dokładnie wątek i padło stwierdzenie jakoby strato synchronizował błysk z 5d na 1/200, jednak tak dla pewności (czasami pisząc 5d chodzi o mkII :-))...czy Phottix Strato II Multi 5in1 synchronizuje na 1/200 z 5d? Moje dylematy zakupowe doprowadzają mnie do szału :-)
                          www.facebook.com/goodlightimages1 :-) zapraszam

Komentarz

• Flar
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 26

3 dni temu zakupiłem system Strato II Multi 5in1 - bez problemu synchronizuje 1/200 z 5DII
                            Co więcej - 1/250 też jest w pełni użyteczne - jest minimalnie ciemniejszy sam dół kadru (ciemny pas występuje dopiero przy krótszych czasach niż 1/250)
                            Testowałem z EX430 II i z YN 460 II

Komentarz

• Adamczyk
                              • 2010
                              • 6

@Flar Dzięki za odpowiedź, niestety nadal nie wiem jak to jest z 5d to sporo starsza puszka i może być różnie, dodatkowo tak jak piszesz w mk II jest z czego ewentualnie ucinać przy takiej rozdziałce, chyba trzeba zaryzykować i nabyć...i oczywiście podzielić się doświadczeniem :-)
                              www.facebook.com/goodlightimages1 :-) zapraszam

Komentarz

• CFR
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 133

Zauwazylem, ze na 7D, Metz 58 i Strato I ciemnosc pojawia sie na dole przy 1/400. Przy 1/320 kadr jest poprawnie doswietlony.
                                Ostatnio edytowany przez CFR; 9664.
                                PZDR

Komentarz

Pracuję...