Kupowałem w InFoto, ta aukcja: http://allegro.pl/phottix-strato-2-c...662103335.html
X
-
-
Pixel Rook - Phottix Strato II Multi
Pojawił się nowy wyzwalacz Pixel Rook 5w1: http://www.mega-pixel.pl/product-pol...iem-lamp-.html
Wygląda na to że to odpowiednik Phottix Strato II Multi, cena bardzo zachęcajaca. Co myślicie o tym produkcie?Komentarz
-
Jak dla mnie bomba, chociażby dlatego że nadajnik przekazuje tt do lampy która jest zapięta razem z nim na sankach. I kolejny plus to zasilanie na AAA a nie CR2.Komentarz
-
-
Witam, jesli chodzi o wyzwalacze Pixel Rook, mialem te same objawy blysku stroboskopowego przy podlaczonej na nadajniku lampie 580EX II - to co pisal w swoim tescie forestowy. To samo po podalczeniu malutkiej 270EX. Aparat to Canon 5D mark II.
O dziwo stara 550EX nie gryzie sie juz z rookiem i 5D markiem II. Jeszcze wieksze moje zaskoczenie iz system ten bardzo dobrze wspolpracuje nawet 580EX II i 270EX ze starymi aparatami canona 10D 30D i 5D. Sklep Mega_pixel nie umial wytlumaczyc co sie dzieje i bez problemu zworcili mi pieniadze za pixel-rook.
Teraz czekam na Phottix Strato II Multi, podobno nie ma z tym problemow ale to sie okaze jak do mnie przyjda.Komentarz
-
Dzisiaj dostalem Phottix Strato II Multi i jest o niebo lepiej. Wszystko pracuje tak jak powinno na wszystkich moich lampach w tym goraca stopka na nadajniku w Ettlu. Jest znacznie solidniejsze i pewniejsze mocowanie nadajnika a co za tym idzie znacznie pewniej sie trzyma systemowa lampa na body. Na pixel rook mialem wrazenie ze sie cos za chwile zlamie pod ciezarem sytemowki. Ogolnie Phottix ma lepsza jakosc wykonania a przelaczniki zmiany trybu kanalow i grup chodza znacznie precyzyjniej. Nie zadnych niespodzianek typu raz jest blysk raz nie ma albo stroboskop.Komentarz
-
W systemie Nikona, z nadajnikami Youngnuo miałem taką przypadłość, że lampa wyzwalana była zdalnie w momencie przedbłysków TTLa lampy na aparacie. Musiałem obie lampy ustawiać w tryb manualny aby błysk pojawiał się w odpowiednim momencie. Czy któryś z użytkowników Phottixa Strato II mógłby potwierdzić jak wygląda sytuacja?
Planuję następujący zestaw, poprawcie mnie jeżeli coś miałoby tu nie działać:
w ręce: Canon 5DmkII + nadajnik Strato II + 580 exII na nadajniku
zdalnie: odbiornik Strato II + jakaś lampa działająca w trybie manualnym. Albo uda mi się wylicytować używaną 430 canona, albo jakiś tani Nissin.Komentarz
-
Ja wyslalem wlasnie (5 minut temu) mail do firmy Phottix z zapytaniem czy odbiornik Strato II bezproblemo wspolpracuje z nadajnikiem pierwszej wersji. Czekam na odpowiedz
PZDR
Komentarz
-
EOS300 / 40D / 6D / C17-40 f4 / T24-70 f2.8 / C35 f2 IS / C50 f1.8STM / T70-300 f4-5.6 / C85 f1.8 / C580EXIIKomentarz
-
Oto odpowiedz z Phottix Europe:
No i "diupa blada" polowicznieNiestety nadajnik Strato 4w1 nie wyzwoli nowych odbiorników Strato II Multi.
Nowy nadajnik Strato II Multi wyzwoli stare odbiorniki Strato 4w1.
PZDR
Komentarz
-
Komentarz
-
Przejrzałem dokładnie wątek i padło stwierdzenie jakoby strato synchronizował błysk z 5d na 1/200, jednak tak dla pewności (czasami pisząc 5d chodzi o mkII :-))...czy Phottix Strato II Multi 5in1 synchronizuje na 1/200 z 5d? Moje dylematy zakupowe doprowadzają mnie do szału :-)www.facebook.com/goodlightimages1 :-) zapraszamKomentarz
-
3 dni temu zakupiłem system Strato II Multi 5in1 - bez problemu synchronizuje 1/200 z 5DII
Co więcej - 1/250 też jest w pełni użyteczne - jest minimalnie ciemniejszy sam dół kadru (ciemny pas występuje dopiero przy krótszych czasach niż 1/250)
Testowałem z EX430 II i z YN 460 II______________
Pozdrawiam - PiotrekKomentarz
-
@Flar Dzięki za odpowiedź, niestety nadal nie wiem jak to jest z 5d to sporo starsza puszka i może być różnie, dodatkowo tak jak piszesz w mk II jest z czego ewentualnie ucinać przy takiej rozdziałce, chyba trzeba zaryzykować i nabyć...i oczywiście podzielić się doświadczeniem :-)www.facebook.com/goodlightimages1 :-) zapraszamKomentarz
-
Komentarz