X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czornyj
    Zasłużeni
    • 2006
    • 2626

Zamieszczone przez sebcio80
    mysle ze bardziej prawdopodobne uzycie jest adaptera
    No pewnie, że użyto HTS-a - bo Hasel ZTCW typowych obiektywów T&S nie robi, Superrotatora na H3 też nie idzie raczej zapiąć - chodziło mi o zasadę.
    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• sebcio80
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2655

Zamieszczone przez esteper
      sebcio tu raczej ma rację, bo na chwilę obecną do systemu H, nie spotkałem się z haslowym szkłem z tiltem, tylko jeszcze jest kwestia czy adapter przekazuje info o ogniskowej, bo w exif jest info o 80mm.
      adapter przenosi info, sa na nim styki:
      Balancing design is at the heart of all Hasselblad cameras. Discover how our designers balance contemporary and unique elements to create iconic cameras.
      Moje wątki na forum: sport | fashion
      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez mliszcz
        .... Idąc dalej, przeskalowałem plik z Canona do rozdzielczości Hasselblada i wyciąłem z obu obrazki 400x400px.....
        A czego to miało dowodzić? Od przeskalowania "w górę" detali nie przybędzie. Chyba, że chodziło o udowodnienie, że powiększanie powoduje utratę ostrości - ale to przecież wiadomo.

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• piotrek72t
          Początki nałogu
          • 2007
          • 380

Zamieszczone przez tomekde
          jesteś tego pewny? czym sprawdzałeś?
          aż wierzyć mi się nie chce że tak "płytko" jest na f8, to na jakich parametrach robi się tym sprzętem portrety reklamowe?
          wiem że większa matryca itd... ale żeby aż tak?
          22-32 tak w skrócie.
          Piotr Talarczyk
          1ds III 1d

Komentarz

• iREM
            Uzależniony
            • 2005
            • 951

Zamieszczone przez esteper
            Skoro, tak nie jesteś pewien co do jakości Hasli, ze ściankami, to proszę bardzo

Hasiu H3DII + ścianka Hasiowa 50Mpix
            weźmy pod uwagę że tu jednak kompresja musiała być duża, bo plik z 50'tki waży sporo, a tu jest JPEG 6MB.
            zdjęcie nie moje, tylko linkuję.
            Futro oglądałem 3 razy, ale tej pani nie pamiętam. Co ona na tym nosie zasadziła? ;-)
            Wszystko można zrobić lepiej.
            www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez iREM
              Futro oglądałem 3 razy, ale tej pani nie pamiętam. Co ona na tym nosie zasadziła? ;-)
              Wygląda jak mech, można kierunki świata łatwo określić
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• esteper
                Uzależniony
                • 2006
                • 635

Zamieszczone przez iREM
                Sorry ale nie znam tej pani. Może to jakiś efekt uboczny pozowania przed hasiem, ale mi futra nie przybyło a poczyniono mi portret
                5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• iREM
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 951

Zamieszczone przez Merde
                  Wygląda jak mech, można kierunki świata łatwo określić
                  Się bywało w harcerstwie czy Tytusa Romka i Atomka czytało? ;-)

Komentarz

• mc_iek
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 790

Zamieszczone przez iREM
                    Się bywało w harcerstwie czy Tytusa Romka i Atomka czytało? ;-)
                    Toż przecież każdy rasowy turysta wie, że aby odnaleźć kierunek północny, wystarczy położyć kamień na ziemi i obserwować z której strony zacznie porastać mchem... Dla mnie zdjęcia z hasselblada to jakaś abstrakcja. Rzeczywistość nie jest tak szczegółowa... Jak na randce patrzycie dziewczynie w oczy, to robicie to przez szkło powiększające?
                    Ostatnio edytowany przez mc_iek; 15659.
                    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• iREM
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 951

Zamieszczone przez mc_iek
                      Jak na randce patrzycie dziewczynie w oczy, to robicie to przez szkło powiększające?
                      Bo to sprzęt dla lekarzy jest. Można od razu zrobić antybiogram ;-)

Komentarz

• Alde
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 360

Zamieszczone przez mc_iek
                        Toż przecież każdy rasowy turysta wie, że aby odnaleźć kierunek północny, wystarczy położyć kamień na ziemi ...
                        Oj to ty starej daty turysta jesteś, dziś każdy harcerz wie że kierunek północny określa się po położeniu anten satelitarnych. A co szczegółów to te zdjęcie akurat pokazuje sytuacje w której są zupełnie zbyteczne cobym nie powiedział niesympatyczne zdeczko.

Komentarz

• bvq
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 153

wydaje mi się, że tego typu porównania nie mają sensu, porównywaćź można coś zbliżonego.... a zwłaszcza próba przeskalowania zdjęcia z 5D i jego porównanie do nieruszanego zdjęcia z Hasselbada mija się w ogóle z jakimkolwiek sensem ....
                          CanonKlub
                          Zadeklaruj uczestnictwo - wyślij wiadomość BVQ lub Mellan.

Komentarz

• lamerok
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 184

Zamieszczone przez Mellan
                            Tak mówi exif tego zdjęcia.
                            Ostro to chyba tak ok. f/22...Ale nie mam doświadczeń ze średnim.
                            Niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą.
                            No to zobrazuję przybliżonymi obliczeniami:
                            FF (matryca 36 x 24 mm) z obiektywem 85 mm odpowiada klasycznemu średnioformatowemu (matryca 60 x 60 mm) z obiektywem w przybliżeniu 165 mm - wtedy powinniśmy mieć taki sam kadr z takiej samej odległości. Odległość ustalmy na naprzykład 200 cm, przesłonę na F = 8.0.
                            W aparacie 35 mm całkowita GO wychodzi wtedy 20 - 25 cm, w kwadracie około 10cm. W H3D matryca to jakieś 48 x 36 mm więc różnica w GO będzie jeszcze mniejsza, ale czy jednak powalająca?
                            Ostatnio edytowany przez lamerok; 2256.

Komentarz

• esteper
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 635

Zamieszczone przez lamerok
                              No to zobrazuję przybliżonymi obliczeniami:
                              FF (matryca 36 x 24 mm) z obiektywem 85 mm odpowiada klasycznemu średnioformatowemu (matryca 60 x 60 mm) z obiektywem w przybliżeniu 165 mm - wtedy powinniśmy mieć taki sam kadr z takiej samej odległości. Odległość ustalmy na naprzykład 200 cm, przesłonę na F = 8.0.
                              W aparacie 35 mm całkowita GO wychodzi wtedy 20 - 25 cm, w kwadracie około 10cm. W H3D matryca to jakieś 48 x 36 mm więc różnica w GO będzie jeszcze mniejsza, ale czy jednak powalająca?
                              No i w tym miejscu się z Tobą nie zgodzę, ponieważ gdyż, do korpusu Hasselblada można podpiąć ściankę PhaseOne, gdzie w przypadku modelu P65+ mamy do czynienia z matrycą 53.9x40.4mm (co daje nam powierzchnię 2,5 raza większą od FF), czyli już normalne 6x4,5. Przez co, nie można patrzeć na Hasia, z perspektywy jednej ścianki cyfrowej.
                              Do kwadratów nie ma co porównywać, bo obecnie (z nowych modeli) kwadratu nie uświadczysz. Była ścianka z matrycą 40x40mm, miała z tego co pamiętam 16Mpix, tylko że z nią był problem gdyż mogła działać tylko na kablu.
                              Ostatnio edytowany przez esteper; 7697.
                              5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

Pracuję...