X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • snow
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1145

Test makro - soczewki vs M42

Postanowiłem zrobić mały test co można wyciągnąć z zoom'a canonowskiego i stałki na M42. Wziąłem moje 2 obiketywy i obiektyw Heliosa z pierścieniami. Wyniki testu:

Test makro

Punkt AF wybrany na środkowy

• Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

e to slabo sie nad tym kitem pastwiles... zniego mozna wyciagnac znacznie wiecej

Instagram

Komentarz

• snow
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1145

Ja testowałem z soczewkami a nie z drugim odwrotnie mocowanym. A że z odwrotnie mocowanym obiektywem mozna duże powiekszenia uzyskiwac to wiem, bo sam kiedyś używałem odwrotnie mocowanego Helisoa jak miałem Fuji S3000

W teście mi zależało głównie na pokazaniu różnicy między zastosowaniem soczewek a obiektywu z pierścieniami. Zarówno zestaw soczewek do makro jak i zestaw z Heliosem można skompletować w podobnej kwocie

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

Zamieszczone przez snow
        Ja testowałem z soczewkami a nie z drugim odwrotnie mocowanym
        po pierwsz to u mnie jest jeden obiektyw odwrotnie mocowany nie dwa :-)

Zamieszczone przez snow
        Postanowiłem zrobić mały test co można wyciągnąć z zoom'a canonowskiego i stałki na M4(...)
        Zamieszczone przez snow
        W teście mi zależało głównie na pokazaniu różnicy między zastosowaniem soczewek a obiektywu z pierścieniami. Zarówno zestaw soczewek do makro jak i zestaw z Heliosem można skompletować w podobnej kwocie
        ale napisałes co innego w pierwszym poscie czyli: co mozna wyciagnac :-)... ale ok teraz juz rozumiem i wiem o co chodzilo

ps. jeden obiektyw odwrotnie mocowany :-)
        Instagram

Komentarz

• snow
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1145

Zamieszczone przez Jac
          po pierwsz to u mnie jest jeden obiektyw odwrotnie mocowany nie dwa :-)
          A to sorry, nie doczytałem że odrazu do body mocowałeś odwrotnie

Komentarz

• gonzo44
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1304

Tez kiedys (majac duzo mniejsza wiedze) zakupilem soczewki 1D,2D,4D do analoga i nie specjalnie sie sprawdzily. Z cropem jest juz lepiej bo sa mniejsze znieksztalcenia w rogach zdjecia, ale nadal spadek jakosci jest straszny szczegolnie przy laczeniu kilku soczewek. Dopiero pierscienie/mieszek + fajny obiektyw m42 (sonnar 135/3.5 ) daja dobre efekty - cena ok 300PLN.
            Moje zdjęcia na CB

Komentarz

Pracuję...