X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dj_zibi
    Uzależniony
    • 2007
    • 541

To moze choc w kilka ośób kupic od producenta?? Zawsze to taniej z wysyłką.
    Moja strona

Komentarz

• Propi
      Początki nałogu
      • 2005
      • 329

Mi bardziej zależy na tym, żeby ktoś ogarnął transakcję przez Ebaya... Jakoś nigdy nie miałem serca się zarejestrować tam i w PayPalu...
      www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

• oli85
        Coś już napisał
        • 2008
        • 72

Kurde za 250zł tez bym kupił coś takiego
        40D+BG-E2N | 400D| c70-200 f4 L | Tokina 12-24 f4 | Tokina 28-70 f2,8 | Samyang 8mm Fish-eye |580 EXII| plfoto

Komentarz

• jacab1
          Bywalec
          • 2005
          • 177

Kupuję na ebayu... i jak kupię tą przejściówkę to tylko na ebayu bo jest ona w cenie ok 400 pln z przesyłką
          jakby była ogólnoforumowa zbiórka na hurtowy zakup to ja się piszę
          http://fotosyntetycznie.blogspot.com/
          http://jacekbrozek.blogspot.com/
          http://bacaj.digart.pl/

Komentarz

• Propi
            Początki nałogu
            • 2005
            • 329

Ja w sumie zrobiłem sobie już taki domorobny adapter z przepychacza do sedesów, ale muszę w nim trzymać obiektyw cały czas, bo niestety guma go nie utrzyma. Takie stalowe cacko byłoby spoko, ale tak jak mówię - 250-280zł maks, powyżej tego załatwię to sobie indywidualnie u sprzedawcy za 80 funtów z przesyłką.
            www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

• oli85
              Coś już napisał
              • 2008
              • 72

Propi, to może zamieściłbyś jakieś foto twojego cuda? kolega ma mi dziś przywieść gumę od przegubu zobaczymy czy dam rade coś stworzyć
              40D+BG-E2N | 400D| c70-200 f4 L | Tokina 12-24 f4 | Tokina 28-70 f2,8 | Samyang 8mm Fish-eye |580 EXII| plfoto

Komentarz

• Propi
                Początki nałogu
                • 2005
                • 329

Wyjąłem zieloną część, wyciąłem w gumie otwór o średnicy ~5,5cm. Obiektyw mieści się w wyciętym otworze, zaś szerszy koniec gumy po prostu przyciskam do korpusu. Wrzucę foty po weekendzie, teraz wypoczywam w nadmorskim kurorcie A efekty są takie:

Zaznaczam, że nie umiem ni cholery z tego korzystać póki co, stąd nielogiczność zdjęć. Natomiast ustawianie ostrości "pompką" (dociskając lub odsuwając szkło od aparatu) jest dość przyjemne w praktyce

Korpus 5D, szkło Volna-3 80/2.8.
                www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

• oli85
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 72

Fakt, trzeba chyba dojść do wprawy Ciekawi mnie tylko czy mój helios da raade :/

Komentarz

• Propi
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 329

Helios może i da, ale pole manewru nie będzie za duże - zbyt mała różnica między cropem a klatką 24x36mm.
                    www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

• jasne
                      • 2009
                      • 1

jakie obiektywy najlepiej nadają się na takie eksperymenty ?

Komentarz

• Propi
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 329

Średnio lub wielkoformatowe - a więc od Pentacon Six, Mamiya, Hasselblad, Kiev.
                        www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

• rafalw
                          • 2011
                          • 6

Witam serdecznie

Mam takie pytanie, czy obiektyw powiększalnikowy do średniego formatu nadałby się tutaj?
                          https://www.facebook.com/RafalWlodarczykPhoto

Komentarz

• agema
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 56

Zamieszczone przez rafalw
                            Witam serdecznie

Mam takie pytanie, czy obiektyw powiększalnikowy do średniego formatu nadałby się tutaj?
                            Jak najbardziej, do focenia z wolnej ręki to bardzo dobre wyjście.

Komentarz

• christoo
                              Coś już napisał
                              • 2012
                              • 90

Odp: Tilt-Shift za 0zł

Zabawiłem się w archeologa i odkopuje temat..
                              Znalazłem taki tut do wykonania titla, zakupiłem pentacona, robię wszystko tak jak na zdjęciach.. tylko mam problem z ustawianiem ostrośći na nieskończoność..
                              Ta tulejka działa jak pierścienie pośrednie, które doskonale nadają się do makro, coś robie źle? Czy da się to jakoś obejść?

little people – classic tilt effect | NO pixels

Komentarz

• p0las
                                • 2014
                                • 2

Odp: Tilt-Shift za 0zł

Zamieszczone przez christoo
                                Zabawiłem się w archeologa i odkopuje temat..
                                Znalazłem taki tut do wykonania titla, zakupiłem pentacona, robię wszystko tak jak na zdjęciach.. tylko mam problem z ustawianiem ostrośći na nieskończoność..
                                Ta tulejka działa jak pierścienie pośrednie, które doskonale nadają się do makro, coś robie źle? Czy da się to jakoś obejść?

little people – classic tilt effect | NO pixels
                                czesc. jestem autorem tego tutoriala i moze moge jakos pomoc.
                                zakladam ze pentacona ze sredniego formatu uzywasz. dystans miedzy obiektywem sredniego formatu (flange) jest troche wiekszy niz w lustrzankach 35mm ale nie bardzo duzo wiec trzeba si troche nameczyc zeby zrobic zawias odpowiednio plaski.
                                jak odsuniesz obiektyw za daleko od sensora to tracisz mozliwosc lapania ostrosci na nieskonczonosc. Z drugiej strony jak skrzywisz obiektyw to pomimo wiekszego dystansu powinienes byc w stanie uzyskac efekt tilt tak czy inaczej.

tu jest fajna tabela dystansow dla roznych mocowan. wedlug tego latwo policzyc ile masz miejsca na swoja przejsciowke.
                                Camera Mounts Sorted by Register

Komentarz

Pracuję...