X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

Zamieszczone przez dziobolek
    To zależy...
    Kiedy miałem 18-200 i dostęp do EF-S 15-85 zrobiłem porównanie,
    (ponieważ też mi to szkiełko chodziło po głowie)
    no i oglądając foty na kompie powalającej różnicy nie dostrzegłem.
    Nie mówię że jej nie ma, ale dla mnie była tak niewielka, że wolałem kupić 17-50 ale za to f/2.8.

Pozdrówka!
    Dla mnie nawet między 17-40 i 16-35 jest zauważalna - 15 to już bardzo fajnie jak na Canonowe cropowe matryce ale oczywistym jest że to kwestia preferencji.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• DAWIDSON
      Bywalec
      • 2008
      • 187

miałem ten sam problem 2 lata temu - na wakacje- kupiłem tamrona 18-270 - bardzo fajne zdjęcia - po wakacjach go sprzedałem -ale polecam -sprawdził się.
      Szeroki zakres ogniskowych, na szybkich wycieczkach typu Izrael, Jordania, gdzie nie mamy czasu na "celebrację" kadru. Na plaży gdzie piach itp. nie trzeba zmieniać obiektywów -duża zaleta. Oczywiście nie mamy tej jakości co 70-200 lub 24-105 -ale jest to oczywiste. coś za coś.
      a C 15-85 to na wakacje zdecydowanie za krótko.
      Ostatnio edytowany przez DAWIDSON; 18679.
      50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Komentarz

• Krzychok11
        • 2010
        • 9

Zamieszczone przez Olav87
        Tylko, że w tej cenie mogę mieć C15-85...
        Witam,
        Prawie to samo pytanie. Pomijając szeroki kąt (15 vs 17 mm) czy jakość optyczna, ostrzenie tych obiektywów jest porównywalne ?

Niedawno wymieniłem D60 (tak tak) na 50D i mój Tamron 17-50 całkowicie stracił ostrość. Myślałem (kierując się nieco opiniami z forum), że takie super telezoomy nie nadają się, muślałem o T 17-50 VC albo C 15-85 IS, a tu taka miła niespodzinka. Ale po obecnych problemach z ostrością, jest to dla mnie priorytet.

Jestem amatorem oczywiście, zdjęcia typowe i raczej nie rozbudowuję gamy szkieł. Oczywiście mogę żyć bez zakresu tele, ale jeśli potwierdzilibyście jakość optyczną to czemu nie.
        Pozdrawiam,

Komentarz

• Sunders
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2746

Zamieszczone przez Krzychok11
          Pomijając szeroki kąt (15 vs 17 mm) czy jakość optyczna, ostrzenie tych obiektywów jest porównywalne ?
          IMO ostrzenie jest porównywalne, jakość optyczna 15-85 jest lepsza.
          http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• pompek
            • 2011
            • 6

właśnie kupiłem to szkiełko i od razu mam pierwsze (dość zaskakujące wnioski)... otóż canon 55-250 na ogniskowej 250 przybliża bardziej niż T18-270 na ogniskowej 270... na dalekim kadrze różnica była nie zauważalna ale i tak mnie dziwiło, że nie widać 20mm różnicy... ale prawdziwy szok był przy fotografowaniu obiektu oddalonego o około 3-4 m... tutaj różnica jest spora... wieczorem mogę wrzucić fotki poglądowe... albo C55-250 ma więcej na końcu albo T18-270 jest oszukane i nie ma 270...

Komentarz

• sprocket73
              Początki nałogu
              • 2008
              • 489

Zamieszczone przez pompek
              T18-270 jest oszukane i nie ma 270...
              Juza w swoim teście zmierzył Tamronowi 18-270 VC max ogniskową na 230 mm, więc całkiem możliwe że C55-250 jest od niego dłuższy.
              JuzaPhoto è il più grande portale di fotografia in Italia dove puoi creare la tua pagina personale, partecipare al forum, leggere recensioni di fotocamere e obiettivi, trovare i migliori luoghi dove fotografare e tanto altro!
              SPROCKET
              80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
              Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• pompek
                • 2011
                • 6

po głębszych testach sprawa się trochę wyjaśniła... otóż to jest sprawa odległości od obiektu czyli ostrzenia... w tamronie przy zmianie ostrości zmienia się przybliżenie... i tak, przy ostrości nastawionej na nieskończoność obiekty są bardziej przybliżone, a przy ostrości na krótsze odległości bardziej oddalone... dlatego przy krótkim ostrzeniu C55-250 bardziej przybliża ale już przy ostrzeniu na nieskończoność obiekty bliżej są w T18-270... przepraszam za mój laicki język ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi... nie wykluczone, że to co napisałem dla części forumowiczów jest oczywiste...

BTW stabilizacja w Tamronie w porównaniu z tą z Canona działa rewelacyjnie!!!

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez pompek
                  po głębszych testach sprawa się trochę wyjaśniła... otóż to jest sprawa odległości od obiektu czyli ostrzenia... w tamronie przy zmianie ostrości zmienia się przybliżenie... i tak, przy ostrości nastawionej na nieskończoność obiekty są bardziej przybliżone, a przy ostrości na krótsze odległości bardziej oddalone.
                  Przecież to znana zasada, że kąty widzenia podaje się ostrząc na nieskończoność.
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• pompek
                    • 2011
                    • 6

dlatego zaznaczyłem: "nie wykluczone, że to co napisałem dla części forumowiczów jest oczywiste..." dla mnie nie było... nie wszyscy znają "znane" zasady... ja dopiero zaczynam przygodę ze sprzętem dSLR... zresztą potem doczytałem w instrukcji obsługi Tamrona, że ma on konstrukcję, w której zmienia się przybliżenie wraz z ostrzeniem, w odróżnieniu od szkieł o konstrukcji takiej jak np. C55-250, w której przybliżenie nie zależy od ostrzenia... człowiek się uczy całe życie...

Komentarz

• pompek
                      • 2011
                      • 6

wrzucam zdjęcie obrazujące dystorsję poduszkową przy ogniskowej 55mm (dokładnie 54mm)... w porównaniu z canonem 50mm 1,8, canonem 18-55 II i canonem 55-250 jest ona dużo większa... przy czym w pozostałych obiektywach dystorsja jest beczkowa...

Komentarz

• centur
                        Uzależniony
                        • 2011
                        • 766

Odp: [test] TAMRON 18-270 PZD VC

gorąca prośba do Cichego; czy mógłbyś porównać i zapodać jakieś sample porównawcze na tych samych ogniskowych i dziurach tamronów: 17-50 vs 18-270 lub ewentualnie choć coś na ten temat napisać ??? chyba jako jedyny na forum masz możliwość zrobić takie porównanie a starsznie jestem ciekaw jak duża jest utrata jakości na 18-270, z góry dziękuję ;-)
                        Ostatnio edytowany przez centur; 43228.
                        http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
                        http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
                        Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• irekwielki
                          Dopiero zaczyna
                          • 2013
                          • 24

Mam pytanko do użytkowników. Przy zwiększaniu ogniskowej między 250 a 270 nie widać różnicy może ktoś to sprawdzić?

Komentarz

• REX
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 144

Zastanawiam się nad T 70-300 a owym obiektywem? Czy jest sens w ogóle rozpatrywać T 18-270?

Komentarz

• becekpl
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 4304

do amatorskiej fotografii jest ok
                              Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                              Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

Pracuję...