X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Urbanowicz
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1709

SFR i aberracje chromatyczne

Witam

Czy wiecie jak na podstawie wykresu SFR(MTF) odczytać aberracje chromatyczne? Zrobiłem wykresy dla poszczególnych kolorów R, G, B jak i Y - wciągnąłem dane do Excell'a z darmowego programu SFRWIN i trochę poprzerabiałem, aby dane były zgodne z komercyjnym IMATEST. Ogólnie przyjmuje się że jest to największa różnica w amplitudzie między poszczególnym kolorami, ale przy jakiej częstotliwości MTF należy na to patrzeć? I czy jest możliwe za pomocą wykresu SFR(MTF) odczytać współczynnik aberracji chromatycznych CA?
    Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Zamieszczone przez tomurbanowicz
    Witam

Czy wiecie jak na podstawie wykresu SFR(MTF) odczytać aberracje chromatyczne? Zrobiłem wykresy dla poszczególnych kolorów R, G, B jak i Y - wciągnąłem dane do Excell'a z darmowego programu SFRWIN i trochę poprzerabiałem, aby dane były zgodne z komercyjnym IMATEST. Ogólnie przyjmuje się że jest to największa różnica w amplitudzie między poszczególnym kolorami, ale przy jakiej częstotliwości MTF należy na to patrzeć? I czy jest możliwe za pomocą wykresu SFR(MTF) odczytać współczynnik aberracji chromatycznych CA?
    Piszesz doktorat? :-)
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1709

No prawie ;-)
      Jeśli udałoby się odczytać CA można byłoby się obejść bez komercyjnego IMATEST, no chyba że możecie podzielić się numerem seryjnym do niego ;-)

[email protected]

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Na rozum to przy każdej częstotliwości :>
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1709

;-)

Tyle że przy różnych częstotliwościach są różne wyniki i najmniejsze przy wyższych MTF - dlatego nie wiem, czy CA liczona IMATESTEM jest to wartość największa do wartości częstotliwości NYQUIST'a czy przy wartości MTF50....

[email protected]

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

A jakie ma dla ciebie znaczenie co podaje imatestem? zastanow sie, czego chcesz sie dowiedziec (moze srednia, moze najwieksza) i to sprawdzaj...
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1709

Znaczenie ma takie, że prawie ukończyłem programik który ma funkcjonalność z IMATESTEM i jest zgodny z jego standardem. Wiekszość stron powołuje się na ten program, toteż również chciałbym mieć odniesienie zestandaryzowane z IMATESTEM u siebie, ale wydaje mi się że już mam co chciałem ;-)

Chyba że jeszcze jakieś sugestie się nasuną?

[email protected]

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

Komercha? Gnu? Shareware? Freeware?
                Dla niektorych onanizatorow tutaj to moze byc ciekawa zabawka

Juz widze te licytacje kto ma wiecej lpm i ktory test klamie
                Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                ...

Komentarz

Pracuję...