X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hekselman
    Uzależniony
    • 2005
    • 568

Zamieszczone przez stdanielo
    hekselman ..... i Tobie życzę więcej samokrytyki
    Ja tam nie robię sobie prywatnych wycieczek pod niczyim adresem i takowych pod swoim - wolałbym TEŻ nie czytać.Naucz się KOLEGO wypowiadać bezosobowo - dobrze?

Moje uwagi skierowane były nie do tych co: wiedzą na pewno (jak można przeczytać w wątku) tylko do tych którzy chcą zasięgnąć opinii lub porady.
    Więc jesli chcesz - kolego który zainicjowałeś temat - oraz inni zainteresowani - uwierzyć w to że można w warunkach sklepowych testować (to słowo znaczy inaczej: porównywać) obiektyw i dowiedzieć się więcej niż fabryka jest w stanie wykryć i skorygować w procesie produkcyjnym; lub wykryć różnice POMIĘDZY EGZEMPLARZAMI (!) - to twoja sprawa.

Czasem możesz poczytać tu i gdzieś indziej że ktoś chce iść do sklepu: pobawić się obiektywem, pstryknąć bądź sprawdzić - to to są najbardziej adekwatne określenia do tego co można w sklepie zrobić.Bo testować - to znaczy poddawać identycznym działaniom w identycznych warunkach.Jeśli wierzysz że można to w sklepie - to pamiętaj: ja przestrzegałem...

Po prostu - zapnij obiektyw, sprawdź czy ci "leży do ręki"; zapytaj czy oryginalna osłona nie będzie konfliktowała z lampą błyskową w twoim aparacie; fotnij sobie coś kontrolnie - żeby zobaczyć czy ci toto "leży" - czy cię silnik nie irytuje (bo:szarpie, głośny); zobacz jak chodzi AF z twoim aparatem -popatrz czy błądzi, myszkuje, jak reaguje na mało kontrastowe płaszczyzny czy brak światła; porównaj zoomowanie; popatrz pod kątem kompatybilności z już posiadanymi filtrami - ale nie baw się w TESTY.

Komentarz

• heniek
      Uzależniony
      • 2004
      • 614

Zamieszczone przez Błajo
      No... ale widac ostrosc podkrecana programowo...
      podkręcana, ale to jest jednak 2.8...
      przyznam się szczerze że bardziej 2.8 odpowiada mi w tej sigmie jak w tamronie do którego się przymierzałem kilka razy..
      pozdrawiam
      Heniek

Komentarz

• ripek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1486

Zamieszczone przez hekselman
        Po prostu - zapnij obiektyw, sprawdź czy ci "leży do ręki"; zapytaj czy oryginalna osłona nie będzie konfliktowała z lampą błyskową w twoim aparacie; fotnij sobie coś kontrolnie - żeby zobaczyć czy ci toto "leży" - czy cię silnik nie irytuje (bo:szarpie, głośny); zobacz jak chodzi AF z twoim aparatem -popatrz czy błądzi, myszkuje, jak reaguje na mało kontrastowe płaszczyzny czy brak światła; porównaj zoomowanie; popatrz pod kątem kompatybilności z już posiadanymi filtrami - ale nie baw się w TESTY.
        Rozumiem że Ty kupujesz obiektyw dla wyglądu i nie przejmujesz się tym czy obiektyw to totalne mydło czy nie ?

Ja bardzo chętnie przy oglądaniu nowego biore kita dla porównania. Nie trzeba wielkiej wiedzy żeby porównać oba - niekoniecznie rozważać nad tym czy są nienormalnie nieostre.

Przykładowo przy zakupie 350d+kit zapiąłem 18-125 i od razu było widać wyczuwalną różnicę - dopiero po poczytaniu kilku testów dowiedziałem się ze to "lepsze" szkło siedzi sobie na średniej półce jakości szkiełek.

Tutaj ewidentnie widać że coś z tą sigmą jest nie tak.
        Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• hekselman
          Uzależniony
          • 2005
          • 568

Jak kupowałem - zacząłem od wiarygodnych danych: parametrów producenta; testów producenta; testów niezależnych źródeł.Ale - TESTÓW.Testów - czyli ekseprymentów robionych w takich samych warunkach.Dokłądnie takich samych.A nie oglądania przypadkowych, nawet na oko (!) niejednakowych zdjęć.Podpieram się też wiedzą ogólną: np o tym jak wyglądają stanowiska do testowania obiektywów.Wiedzą praktyczną: w Centrum Canona w Stolicy - jak potrafisz przekonać - pokażą ci nawet takie coś...Wtedy - nabierasz dystansu (nie będę was prowokował słowem "pokora") do swoich możliwości...Mnie nie wystarczy że ktoś pokaże fajne - nie fajne zdjęcie i ja się "napalam" na sprzęt.Zbyt wiele zalezy od tego co i jak robi.Ps - wiesz że w testach ostrości ŻADEN PRODUCENT nie pozwala pracować żadnemu AF żadnego aparatu?Bo nikt tego nie robi z aparatem!A może teraz wiesz dlaczego obiektywy oryginalne są droższe i lepsze?Myślisz ze Canon utrzymuje wszystkie swoje ośrodki badawczo-rozwojowe po to by Sigma mogła skopiować ich kolejny algorytm lub system w obiektywie - tak za frajer - i zarabiać kasę?Dobra - co ja będę dyskutował...Cechą młodości jest "wiara która przenosi gory i czyni cuda".No to - powodzenia życzę...hehe...
          Aaaa- "nienormalnie nieostre": możesz to zamienić to pojęcie na jakiś normalnie porównywalny parametr?
          Ostatnio edytowany przez hekselman; 2827.

Komentarz

• stdanielo
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1081

Ja tam nie robię sobie prywatnych wycieczek pod niczyim adresem i takowych pod swoim - wolałbym TEŻ nie czytać.Naucz się KOLEGO wypowiadać bezosobowo - dobrze?

a zauważyłeś uśmieszek na końcu postu? Bierz życie na wesoło, a nie wszystko do siebie i jako atak na swoją osobę, każdy ma prawo do swojej opinii a jeśli wyrażasz ją na forum, to licz się z tym, że ktoś może mieć swoje zdanie i to niekoniecznie takie jak ty "KOLEGO".

PS

Dwa razy Caps Lock Ci się wcisnął
            www.kondereszko.pl
            https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• ripek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1486

....
              Dobrze - nie wdaje się w dyskusję - szkoda klawiatury

Niech Pan (popatrzywszy na wiek w profilu) zostanie przy własnych testach, ja zostane przy swoich. I każdy będzie zadowolony.

:cool:
              Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• marabut199
                Początki nałogu
                • 2006
                • 269

A wracajac do tematu...

Tez mam "kita" do 350D i okazauje sie wcale nie gorszy od EF28-105USM, ktorego uzywalem przez lata na codzien. Porownywalem oba na dziesiatkach roznych ustawien. Kazdy ma swoje lepsze i gorsze miesca (ogniskowa/przeslona) ale ogolne zdjecia wypadaja porownywalnie (przynajmniej na ekranie i A4 - nie drukuje plakatowo). Optyka "kita" nie jest zla jak na obiektyw bez profesjonalnych pretensji. Niepokoi troche jakosc mechaniki i nie wiadomo jak dlugo bedzie trzymal precyzyjnie szkielka. EF-S17-85 jest sporo lepszy w wykonaniiu i troche w jakosci optycznej, ale kosztuje 4-5 razy tyle, i niewiele mniej of 17-40L... Lubie duzo lazic z aparatem i 350+kit jest tak lekka, ze nic nie bije tej kombinacji (no poza kompaktem -tez mam kilka wysokiej jakosci ale jak nie musze chowac aparatu w kieszeni to wole DSLR)

Sigma 18-50/2.8 jest optycznie rewelacyjna i troche tansza od 17-85 IS. Tyle, ze to znany temat ze Sigma ma problemy z kontrola jakosci i co ktorys obiektyw wychodzi z lekko niescentrowanymi soczewkami. Efekt - nieostrosc jakiejs czesci obrazu. Wyjascia sa dwa - probowac w sklepie az sie trafi poprawny obiektyw lub odeslac do Sigmy do korekty.

Moj wybor, biorac pod uwage jakosc mego "kita" - najpierw wydac na dobry szeroki zoom EF-S 10-22 lub Sigma 10-20 EX DC HSM (znow podobna jakosc i spora roznica w cenie). Jak sie "kit" mechanicznie rozwali to bede myslal czy kupic nastepnego za grosze czy szrpnac sie na cos lepszego.
                Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez marabut199
                  Moj wybor, biorac pod uwage jakosc mego "kita" - najpierw wydac na dobry szeroki zoom EF-S 10-22 lub Sigma 10-20 EX DC HSM (znow podobna jakosc i spora roznica w cenie).

A ja uparcie bede twierdzil - Sigma ale 12-24. Dlaczego? Bo nie DC, wiec mozna i w 1kach i w analogu przypiac, dodatkowo zadziwiajaco niskie dystorsje (porownywalem z Canonem 10-22 i juz w wizjerze widac roznice).

Komentarz

• bebop
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 755

Zamieszczone przez Vitez
                    A ja uparcie bede twierdzil - Sigma ale 12-24. Dlaczego? Bo nie DC, wiec mozna i w 1kach i w analogu przypiac, dodatkowo zadziwiajaco niskie dystorsje (porownywalem z Canonem 10-22 i juz w wizjerze widac roznice).
                    Vitez obiektyw ten ma jedną wadę. nie da się do niego dokręcić polara uv etc. a niestety do niepełnoklatkowego canona czy odpowiedniej sigmy dc da się.
                    gra i buczy bebop

Komentarz

• frykas

Wybaczcie Panowie ale... Nie da się tego czytać. Gdzie są moderatorzy? Było kilka postów na temat wątku a potem już tylko bałagan... Dyskusje, nieporozumienia zupełnie nie dotyczące tematu... Żenada Panowie. Przy całej sympatii dla forum.

Takie rzeczy przenosi się na "priv" bo w dalszej perspektywie forum staje się jednym wielkim targowiskiem gdzie kilka osób we wszystkich wątkach powiela swoje racje mało związane z konkretnym tematem.

Tak widzę to ja - nowy - który chciałby się tu zadomowić.

Trzecia strona wątku i dalej jako jego założyciel nie pomogliście mi uzyskać odpowiedzi na frapujące mnie pytanie - co jest nie tak w tym konkretnym porównaniu (kit vs sigma), że tak to wszystko wyszło dziwnie?

Pozdrawiam życzliwie!

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

A czy ty frykas napisales cokolwiek konstruktywnego w swoim poscie powyzej poza narzekaniem?
                        Czy sam przyczyniles sie w jakikolwiek sposob do podniesienia merytorycznosci watku?

Chcesz naprawiac swiat? To zacznij od spojrzenia na samego siebie... bo krytykowac to kazdy potrafi.

A to forum ma juz taki urok - watki schodza na OT. I dopoki taki OT jest miarodajny, lagodny, techniczny i troche powiazany (nadal pozostajemy w sferze szerokich katow prawda? ) - to niech sie zdrowo rozwija! Tylko pyskowki, zupelne OT (o d* maryny itp), jazdy osobiste - to ciachamy.

Tak wiec ... dziekujemy za twoj jakze cenny wklad w dyskusje i zyczymy milego, dalszego asymilowania sie z forum 8) . Nie zaczynaj zadamawiania sie od krytykowania - to na zdrowie nie wychodzi. Raczej czytaj, obserwuj, przyzwyczajaj sie. Bo "jesli wejdziesz miedzy wrony... " a nie Hitchcock style

Komentarz

• frykas

Ok czaje. Przestawiam sie.

To moze teraz dla odmiany ktos cos konkretnie na temat wrzuci - czyli co w tych fotkach jest takiego czego ja nie widze, ze tak niewielka roznica jakosciowa wyszla kit vs sigma? A moze jest duza roznica? Jesli tak to gdzie?

Warunki byly dla obu identyczne: swiatlo sie nie zmienilo, statyw nie przestawiany, te same ogniska i ISO, etc...

Moze AF takie spustoszenie uskutecznil? Widzicie cos?

Komentarz

• Venio
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1084

Zamieszczone przez bebop
                            Vitez obiektyw ten ma jedną wadę. nie da się do niego dokręcić polara uv etc. a niestety do niepełnoklatkowego canona czy odpowiedniej sigmy dc da się.
                            eeee to wlasnie najgorsze... bo jesli bym go uzywał to wlasnie do krajobrazu. A ma ktoś obiektyw Tokina 12-24 f/4 by mogl porownac np. do canona 10-22 ?

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

Zamieszczone przez Venio
                              eeee to wlasnie najgorsze... bo jesli bym go uzywał to wlasnie do krajobrazu. A ma ktoś obiektyw Tokina 12-24 f/4 by mogl porownac np. do canona 10-22 ?
                              Zdaje się że akustyk ma tokine. Z tego co widziałem to fajny obiektyw i chyba znajdzie się niedługo na mojej liście przyszłych zakupów.

Komentarz

• Kszyhoo

18-55 bardzo nieostro!

Hej panowie!

No a ja zawedrowalem tu z bolem co znaczy tyle ze bardzo boli mnie nieostrosc mojego KIT-a... i jak czytam to chyba normalna dolegliwosc-ale nieco sprecyzuje...kiedy cykam kwiatki, slimaki i np portrety jest ok ale kiedy ide do pojzarzu, drzew iinnych to masakra - bardzo nieostro! mam sie czym przejmowac czy to norma no i co wazniejsze to czy moze np ten obietktyw oddac do sklepu i powiedziec " nieostre zdjecia-wymienicie" prosze o pomoc bo nie wiem co i jak a nieostre sdjecia bola bardzo!!!

Dzieki i pozdrawiam,

Krzysiek

Komentarz

Pracuję...