X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

[test] Pixma iP5200R - koszty wydruku

Po zakupie iP5200R zrobilem maly crash-test p.t. "ile wyciagnie na jednym komplecie tuszy". Oto efekt:

Warunki wyjsciowe:

- Wydruki A4
    - najwyzsza jakosc (2400x9600 czy ile to tam driver pokazuje)
    - drukowanie borderless
    - druk spod Linuxa, sterownik TurboPrint (http://www.turboprint.de)
    - Papier blyszczacy/matowy (mniej wiecej w proporcjach 1:1), rozne rodzaje (HP i Canon)
    - Zdjecia "raczej ciemniejsze" - sporo nocnych z Pragi, kilka moich ostatnich tenisowych, ale tez troche samolotow.. itp.

Wynik:

Po 50 stronach wyczerpal sie calkowicie tusz zolty. Obadalem wizualnie inne zasobniki i zostalo w nich odpowiednio:
    - cyan: 5% (w zbiorniku plywaja ostatnie krople)
    - magenta: 2% (juz nic nie plywa, zostalo tyle ile w gabce)
    - czarny foto: 66% (na oko 2/3)
    - czarny zwykly: 100% :-) bo nic "normalnego" praktycznie nie drukowalem

Analiza:

Policzmy: jeden zbiornik to 13ml tuszu. Przyjmujac powyzsze proporcje, na 50 stron wydruku zostalo zuzytych ok. 42ml tuszu. Czyli na jedna strone potrzeba ok. 0.85ml.

W Komputroniku tusze z serii CLI-8 kosztuja 45PLN brutto. Czyli 1ml tuszu mamy za 2.9PLN. Czyli koszt samego wydruku jednego zdjecia A4 w powyzszym tescie to 2.46PLN

Teraz papier. Wezmy najtanszy sensowny papier A4 od HP: Q5437A, 39PLN w balta.pl za opakowanie 25 szt. - czyli 1.56PLN za kartke.

Wniosek:

Przy wszystkich powyzszych zalozeniach calkowity koszt wydruku jednego zdjecia A4 na papierze HP wynioslby 4 zlote. Przy czym ze wzgledu na rodzaj zdjec (nocne, hala, duzo ciemnego tla) jest to raczej gorne ograniczenie.

To wszystko jest aktualne rowniez dla innych drukarek z serii iP uzywajacych tuszy CLI-8:
    - na pewno iP4200
    - prawdopodobnie iP8xxx - tam tuszy jest wiecej ale technologia druku (krople 1pl) ta sama
    - byc moze iP4000 i nizsze - tu chyba sa wieksze krople takze nie mam pewnosci

Co ciekawe, te wyniki nie roznia sie az tak jak myslalem od tego, co wyliczylem dla HP PSC 2410 - tam na jednym komplecie (czarny+kolor) bylem w stanie rowniez wydrukowac ok. 50 zdjec. Tyle ze:

- tusze Canona sa tansze (w przeliczeniu na ml)
    - tamte testy to byly zdecydowanie jasniejsze zdjecia (samoloty)
    - no i tu, gdy skonczy sie jeden kolor, to reszta nie idzie do smietnika...
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com
  • dentharg
    Uzależniony
    • 2005
    • 867

A jak z wykorzystaniem tej drukarki do foto przy pomocy cups+gimpprint? Bo mysle o kupnie iP4200.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Zamieszczone przez dentharg
      A jak z wykorzystaniem tej drukarki do foto przy pomocy cups+gimpprint? Bo mysle o kupnie iP4200.
      Próbowałem, ale dałem sobie spokój i kupiłem te drivery. Z tego co wiem, to po długich bojach komuś udało się uzyskać jakąś funkcjonalność foto, ale ciągle daleką od ideału. A tu jest po prostu wszystko, tak jak pod Win

Komentarz

• dentharg
        Uzależniony
        • 2005
        • 867

To jest dopiero glupota.. Kupiles sprzet za XXX kasy i do tego producent nie daje Ci sterownika pod Twoj system..

Komentarz

• dentharg
          Uzależniony
          • 2005
          • 867

A jak z update'ami tego sterownika? Jak juz raz sie kupi, to ma sie dozywotnie update'y? Czy jak zmienisz drukarke to znow 30E idzie sie..

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Zamieszczone przez KuchateK
            To raczej wina tego ze linux sie teraz slabo kojarzy z grafika. Ale zmieni sie i to.
            Cos mi sie wydaje, ze nie dozyje tego momentu

Muflon, fajny tescik. Udowodniles, ze jednak nie oplaca sie biegac po labach i uzerac z laboludami

Komentarz

• djtermoz
              Uzależniony
              • 2004
              • 988

Muflon, dzieki za test! Postanowilem policzyc na bazie Twoich wynikow jak to sie ma w przypadku mojej Pixmy i4200.

Tusze kupilem oryginalne w paczce 4x 13ml za $46.49 czyli $11.60 za jeden tusz.
              Papier oryginalny: 20 kartek 11"x8.5" za $8.25 czyli $0.41 za kartke

Liczac ze moja Pixma tez zuzyje 0.85ml na wydruk strony to otrzymujemy:

$0.41 za kartke + $0.76 za tusz (0.85ml x $11.60 / 13ml) = $1.17 za wydruk w tym formacie (A4). Nawet niezle.
              djtermoz@pbase

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

To jest dopiero glupota.. Kupiles sprzet za XXX kasy i do tego producent nie daje Ci sterownika pod Twoj system..
                Niestety, taki uklad, czy sie to komu podoba czy nie Canon tak naprawde daje jakies tam sterowniki, ale one sa dosc slabo rozwijane i ogolnie kiepskie. Natomiast te sterowniki TurboPrint nie sa jakies specjalnie drogie (30EUR), sa bardzo dobre i podoba mi sie ich polityka licencyjna - mozna naprawde dobrze przetestowac przed zakupem.

A jak z update'ami tego sterownika? Jak juz raz sie kupi, to ma sie dozywotnie update'y? Czy jak zmienisz drukarke to znow 30E idzie sie..
                To jest jeden RPM obslugujacy duzo roznych drukarek, oblokowywany jednym kodem. Upgrady w ramach "duzego" numeru wersji za darmo.
                Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
                ]Muflon, fajny tescik. Udowodniles, ze jednak nie oplaca sie biegac po labach i uzerac z laboludami
                No poniekad... z tego co pamietam, to w PL koszt fotki A4 waha sie od 3 do 5PLN - przy czym te 3PLN to z rzadka, w promocjach, albo przy zamawianiu wiekszej ilosci. Drukarka jak widac plasuje sie w tych samych okolicach - a chyba jednak wygoda wieksza. BTW, glownie to chcialem to sobie udowodnic ;-)

Komentarz

• oszołom
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 301

Dzięki za test. Dotąt zdjęcia robiłem w labie, ale po przeliczeniu kosztów, które są już podobne do labów plus wygoda robienia zdjęć w domu skuszę się na drukarkę. ( Canon lub Epson )
                  Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Komentarz

• snow
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1145

A mi się nasuneło pytanie jak z trwałością zdjęć z drukarki a jak z labu? Które szybciej wyblakną/stracą ładne kolory?

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez snow
                      A mi się nasuneło pytanie jak z trwałością zdjęć z drukarki a jak z labu? Które szybciej wyblakną/stracą ładne kolory?
                      No cóż... Canon chwali się, że tusze ChromaLifecośtamcośtam przy odpowiednim przechowywaniu zdjęcia (w zamkniętym albumie itp.) "trzymają fason" przez 100 lat ;-) Choć wiadomo że trzena tą wartość podzielić przez X. A ile wynosi X to dowiemy się... za (100/X) lat

Komentarz

• popmart
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1721

Mam canona 9100 czyli 6 tuszy "6" i A3+ mam swoje refleksje otóż nie opłaca mi się wydruk A4 już w tym momencie cena w labach 20x30 to 2,99 co mnie już powala bo używam tylko PhotoPaper PRO canona (zresztą jakość wydruków na tym papierze powala nie tylko mnie)
                        opłacają się wydruki A3 i A3+ z moich wyliczeń wychodzi że koszt 1 szt to 10-13 PLN a to juz konkurencja do labów ...

Komentarz

• dentharg
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 867

Co do cen odbitek 20x30: superfoto.pl 4.99 pln, e-fotolab.pl (allegro: pamprofil) 4.20. Gdzies Ty widzial za 2.99?

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Co do cen odbitek 20x30: superfoto.pl 4.99 pln, e-fotolab.pl (allegro: pamprofil) 4.20. Gdzies Ty widzial za 2.99?
                            Czasem mozna znalezc promocje za 3PLN/20x30. Ale "list price" za takie zdjecia to z reguly wlasnie 4-5PLN.

Komentarz

• popmart
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1721

W większości labów w Wawie (takich popularnych jak MM cz FJ) jest 2,99

Ciachniety OT o wyzszosci jednych systemow nad drugimi

cenzurka a o mac Os też o wyzszości?

o MacOS to tez OT zapraszamy do Hydeparku

raczej software hehe ))
                              Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

Pracuję...