X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JLFOTO
    • 2022
    • 5

Test lampy błyskowej Jinbei HD2Max jako Master z Canonem EOS 5D MK IV

Jinbei HD2MAX test opis i wnioski.pdf
    Test najnowszej lampy Jinbei HD2Max ściągniętej przez Aliexpress z Chin w sierpniu 2022.
    Z powodu fatalnej jakości lampy jako Mastera współpracującego z lampami Jinbei HD 610Pro i HD 400 Pro, lampa wróciła tam skąd przyszła.
    Szczegóły w załączniku PDF.
    Te lampy w Polsce pojawią się za kilka miesięcy. Być może będą dobre, ale na dzień dzisiejszy sporo im brakuje, poza pięknym wyglądem.
    Pozdrawiam
  • atsf
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4832

Odp: Test lampy błyskowej Jinbei HD2Max jako Master z Canonem EOS 5D MK IV

Lampę wypadałoby sprawdzić z innymi korpusami. Jestem przekonany, że z każdym by współpracowała inaczej.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• JLFOTO
      • 2022
      • 5

Zamieszczone przez atsf
      Lampę wypadałoby sprawdzić z innymi korpusami. Jestem przekonany, że z każdym by współpracowała inaczej.
      Ździwił byś się jak bardzo inaczej. Niestety fatalnie. To informacja na dzień dzisiejszy.08.09.2022. Być może Jinbei to poprawi, a być może nie. Piszę o tym nie po to by ktoś poczuł się urażony, czy sprowokowany do hejtu, tylko by uważać i nie kupować lampy Jinbei HD2 Max zbyt pochopnie. Co ciekawe, poprzedni model lampy Jinbei HD2 Pro, daje w podobnych okolicznościach akceptowalne rezultaty. Pozdrawiam

Komentarz

• atsf
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4832

Zamieszczone przez JLFOTO
        Ździwił byś się jak bardzo inaczej. Niestety fatalnie. To informacja na dzień dzisiejszy.08.09.2022. Być może Jinbei to poprawi, a być może nie. Piszę o tym nie po to by ktoś poczuł się urażony, czy sprowokowany do hejtu, tylko by uważać i nie kupować lampy Jinbei HD2 Max zbyt pochopnie. Co ciekawe, poprzedni model lampy Jinbei HD2 Pro, daje w podobnych okolicznościach akceptowalne rezultaty. Pozdrawiam
        Jeżeli są to korpusy Canona, to nic mnie nie jest w stanie zadziwić, jeśli chodzi o współpracę ze sprzętem niezależnych producentów Z posiadanych przeze mnie korpusów tylko C 550D i C 6D nie odwalają fikołków
        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• JLFOTO
          • 2022
          • 5

Zamieszczone przez atsf
          Jeżeli są to korpusy Canona, to nic mnie nie jest w stanie zadziwić, jeśli chodzi o współpracę ze sprzętem niezależnych producentów Z posiadanych przeze mnie korpusów tylko C 550D i C 6D nie odwalają fikołków
          Tak się Canon broni przed obcymi. Od lat używam oryginalne lampy Canona z trybem RT i działają znakomicie z każdym Canonem EOSem. Tak być musi i tu Canon łąski nie robi.
          Obcy starają się nadążać softwerowo, ale czy im się to do końca udaje?
          Pozdrawiam

Niedługo podzielę się refleksją na temat lampy Jinbei HD2Max jako Master zakupionej u oficjalnego przedstawiciela Jinbei w Niemczech. Zapewnili mnie NIemcy, że lampę przetestowali w oczekiwanej przeze mnie konfiguracji i działa. Bardzo bym chciał by tak było i dam znać jak sprawdzę.
          Pozdrawiam

Komentarz

• robcio
            Początki nałogu
            • 2020
            • 397

Może ja nie jestem wielkim ekspertem od Jinbei i lamp ale w pierwszych dwóch przypadkach ustawiłeś tak, że tylko pierwszy slave jest w ttl, reszta ma manualnie ustawioną moc jeśli popatrzeć na zdjęcie wyświetlaczy - także nie bardzie wiem jak to ma działać.
            Druga sprawa przy tak diametralnie różnych mocach lamp na manualu może się okazać, że ta z mocą 7.0 się nie zdąży między błyskami przeładować jeśli test to seria zdjęć.
            Kolejna poprawka testujesz tylko jeden komplet lamp trzeba wziąć pod uwagę, że może trafiłeś uszkodzoną sztukę mastera - tu odpowiedź przyjdzie sama wraz z nową lampą.

Komentarz

• zdebik
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 4065

Zamieszczone przez atsf
              Tak się Canon broni przed obcymi. Od lat używam oryginalne lampy Canona z trybem RT i działają znakomicie z każdym Canonem EOSem. Tak być musi i tu Canon łąski nie robi.
              Obcy starają się nadążać softwerowo, ale czy im się to do końca udaje?
              Pozdrawiam
              Dziwne u mnie profoto b1 i b2 działają bez zarzutu. Tak ja 600ex-rt.
              https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• JLFOTO
                • 2022
                • 5

Zamieszczone przez zdebik
                Dziwne u mnie profoto b1 i b2 działają bez zarzutu. Tak ja 600ex-rt.
                Brawo, tu nie ma nic dziwnego. Profoto mają pewnie lepsze oprogramowanie i konstrukcję niż Jinbei. ...i lepszą cenę...

Dodam, że poprzednia wersja lampy, Jinbei HD2 PRO (zakup w firmie Fripers) świetnie sobie radzi z lampami akumulatorowymi Jinbeia serii HD. Testowałem z Canonem EOS 7D, 5D MK III i 5D MK IV.
                Polecam i szkoda, że tych lamp już nie ma.
                Pozdrawiam

Komentarz

• zdebik
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 4065

Brawo, tu nie ma nic dziwnego. Profoto mają pewnie lepsze oprogramowanie i konstrukcję niż Jinbei. ...i lepszą cenę...
                  Cenowo szaleństwo, w dodatku podnieśli się ostatnio. Btw mam dwie lampy B1x ta z 2017 wszystko cacy, 2021 plastic spasowany jak w chińczyku.
                  https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4832

Zamieszczone przez zdebik
                    Cenowo szaleństwo, w dodatku podnieśli się ostatnio. Btw mam dwie lampy B1x ta z 2017 wszystko cacy, 2021 plastic spasowany jak w chińczyku.
                    Jakby to powiedział prof. mniemanologii stosowanej Jan Tadeusz Stanisławski, żółtko też białko, mimo że żółtko W tym wypadku odwrotnie- może udawać białego, a być żółte

Komentarz

• JLFOTO
                      • 2022
                      • 5

Oto wyniki testu najnowszej lampy błyskowej Jinbei HD-2 MAX w porównaniu z poprzednim modelem Jinbei HD-2 Pro oraz Canon 600 EX-RT z aparatem fotograficznym Canon EOS 5D MK IV.
                      Komentarz zbędny, wyniki mówią same za siebie. Tym razem lampę kupiłem u przedstawiciela Jinbei w Niemczech. Lampę oddałem i otrzymałem pełen zwrot pieniędzy. Pozdrawiam
                      Jinbei reklamacja.pdf

Komentarz

Pracuję...