X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirror
    Pełne uzależnienie
    • 2018
    • 1446

Odp: Canon R7 ptasi test

Zamieszczone przez atsf
    no i pieprzona propaganda, z której uj wynikł po całości
    nie ma nic gorszego niż naganiacz, część z tych naganiaczy wie że sprzęt jest słaby ale nie może tego wprost powiedzieć więc wszystko jest wspaniałe lub nadaje się dla początkujących (nie wiem dlaczego początkującym robią takie rzeczy nic tak nie zniechęca do fotografii jak kiepski sprzęt), co do reszty naganiaczy to ma się wrażenie jakby nie wiedzieli jak wygląda ostry obiektyw - kupują pierwszego kita i już chcą być influencerami, ba już sa influencerami, jeszcze lepsze były testy gazetowe - problem znika bo miesięczniki foto prawie wymarły - ale pamiętam testy kilkunastu obiektywów i cyferki z ocenami najgorsze były na 4 - 4.5 w skali szkolnej - no tak rzeczywistość raczej nie wygląda.
    EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Leon007
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2709

Zamieszczone przez mirror
      (...) ale pamiętam testy kilkunastu obiektywów i cyferki z ocenami najgorsze były na 4 - 4.5 w skali szkolnej - no tak rzeczywistość raczej nie wygląda.
      Soczewki miał przezroczyste, to dostał czwórkę.
      .
      .
      Zamieszczone przez atsf
      Nie handluję złomem!
      Daj to bratanicy lub siostrzeńcowi na komunię czy coś.
      Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
      Ja
      Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
      Konfucjusz

Komentarz

• tomphoto
        Początki nałogu
        • 2007
        • 428

Zamieszczone przez atsf
        Nie handluję złomem!

Co mnie przekonało? Okazyjna cena, korpusy i szklarnia w systemie na ewentualny backup sprzętu, no i pieprzona propaganda, z której uj wynikł po całości. Okazało się np. ostatnio, że reklamowany IBIS nie wspomaga znacząco posiadanych przeze mnie obiektywów, a każdy obiektyw na tym korpusie ostrzy inaczej, i uj wie od czego to zależy. Elka ma BF, Sigma ma FF, jedynie Tamron jakoś najlepiej się tu spisuje, więc dobrze, że go mam, ale też mam z nim problem, bo pada mu flex, i przy przymykaniu przysłony do f/7,1 i f/8 mam błąd komunikacji. Musiałbym na cito wysłać oba obiektywy 100-400 do serwisu na Żytnią, i na samą myśl flaki mi się przewracają, bo jest sezon zdjęciowy, niedługo wyjeżdżam, i nie mam czasu na takie operacje.
        Nie będziesz testował R8 ? [emoji3]
        Co do tego AF w erkach, tak myślałem ze dużo w tych legendach propagandy
        Może R5 i wyżej ma sens do widły life

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka
        http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Komentarz

• atsf
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 4832

Zamieszczone przez tomphoto
          Nie będziesz testował R8 ? [emoji3]
          Co do tego AF w erkach, tak myślałem ze dużo w tych legendach propagandy
          Może R5 i wyżej ma sens do widły life

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka
          Nigdy się nie wypowiadałem na temat AF w aparatach, których nie miałem, nie mam, i mieć nie będę. Jak wielokrotnie pisałem FF mnie nie interesuje ze względu na zbyt małe gęstości matryc wymuszające dłuższe, większe i cięższe, oraz droższe obiektywy. Dopiero matryca 61 Mp taka, jak w SONY, daje tę gęstość na poziomie canonowskiego APS-C 24 Mp.
          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• tomphoto
            Początki nałogu
            • 2007
            • 428

Zamieszczone przez atsf
            Nigdy się nie wypowiadałem na temat AF w aparatach, których nie miałem, nie mam, i mieć nie będę. Jak wielokrotnie pisałem FF mnie nie interesuje ze względu na zbyt małe gęstości matryc wymuszające dłuższe, większe i cięższe, oraz droższe obiektywy. Dopiero matryca 61 Mp taka, jak w SONY, daje tę gęstość na poziomie canonowskiego APS-C 24 Mp.
            Zostaniesz z R7 ?
            http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Komentarz

• atsf
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4832

Zamieszczone przez tomphoto
              Zostaniesz z R7 ?
              Się zobaczy. Jak dotąd przez 34 lata nie pozbyłem się żadnego z dziesięciu aparatów Canona, jakie kupiłem, więc jeden eksponat więcej niczego nie zmienia
              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Eberloth
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2350

Zamieszczone przez atsf
                przez 34 lata nie pozbyłem się żadnego z dziesięciu aparatów Canona, jakie kupiłem,
                Pozbyłeś się. R10
                Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                Fumare humanum est!

Komentarz

• atsf
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4832

Zamieszczone przez Eberloth
                  Pozbyłeś się. R10
                  Tak, a nawet pozbyłem się Canonów A-1 i AT-1, bo włączając R10, po bardzo krótkich testach mi wyszło, że to się dla mnie do niczego nie nadaje, a te, które zostały, służyły mi, i służą, latami.

Komentarz

• Eberloth
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2350

Zamieszczone przez atsf
                    Tak, a nawet pozbyłem się Canonów A-1 i AT-1, bo włączając R10, po bardzo krótkich testach mi wyszło, że to się dla mnie do niczego nie nadaje, a te, które zostały, służyły mi, i służą, latami.
                    R10 od R7 niewiele się różni, a już na pewno nie sprawnością AF, na którą tak bardzo narzekasz. Więc z tego punktu widzenia zamieniłeś siekierkę na kijek. Czy tam na odwrót.
                    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                    Fumare humanum est!

Komentarz

• WinSho
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 909

Ja jestem ciekaw jak się taki R7 będzie spisywał z obiektywem klasy RF 100-500. Czy to będzie znaczna poprawa działania af? Czy tylko znaczna poprawa w ujemnym saldzie konta po wydaniu kasy na ten obiektyw.
                      Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                      www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                      https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                      https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• solti
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1090

Zamieszczone przez WinSho
                        Ja jestem ciekaw jak się taki R7 będzie spisywał z obiektywem klasy RF 100-500. Czy to będzie znaczna poprawa działania af? Czy tylko znaczna poprawa w ujemnym saldzie konta po wydaniu kasy na ten obiektyw.
                        Prawdopodobnie tak samo, jak ze 100-400 L, 70-200 L, 85 L, czy innymi dobrymi szkłami, czyli bardzo dobrze. A może nawet jeszcze lepiej. To bardzo dobra puszka z bardzo sprawnym i skutecznym AF. A 100-500 to świetny obiektyw. Może kiedyś spróbuję takiego połączenia, jeśli wymienię moje 100-400 mk2 na 100-500. Na razie nie palę się do tego, bo jestem cały czas mega zadowolony ze 100-400.
                        Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                        galeria na forum Canon-board
                        galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                        galeria.solti.pl

Komentarz

• WinSho
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 909

Zamieszczone przez solti
                          Prawdopodobnie tak samo, jak ze 100-400 L, 70-200 L, 85 L, czy innymi dobrymi szkłami, czyli bardzo dobrze. A może nawet jeszcze lepiej. To bardzo dobra puszka z bardzo sprawnym i skutecznym AF. A 100-500 to świetny obiektyw. Może kiedyś spróbuję takiego połączenia, jeśli wymienię moje 100-400 mk2 na 100-500. Na razie nie palę się do tego, bo jestem cały czas mega zadowolony ze 100-400.
                          Cóż zdania są jak widać podzielone
                          Chętnie się przekonam jak sobie radzi np. z takim 70-200, jak będę w Poznaniu to dam znać może uda się spotkać. Tydzień temu wróciłem

Komentarz

• atsf
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4832

Zamieszczone przez solti
                            Czy masz na to jakieś dowody? Wstaw w tym wątku 100 kolejnych zdjęć w pełnej skali to może uwierzę.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Eberloth
                            R10 od R7 niewiele się różni, a już na pewno nie sprawnością AF, na którą tak bardzo narzekasz. Więc z tego punktu widzenia zamieniłeś siekierkę na kijek. Czy tam na odwrót.
                            R10 odpadł kompletnie ze względu na ergonomię z EF 100-400L II, a z Tamronem nie miałem czasu go sprawdzić, natomiast błąd AF w postaci Back Focus przy bliskim tle był taki sam jak mam na R7, co może być winą obiektywu, bo podejrzewam, że pierwszy właściciel skalibrował go w serwisie do korpusu pozbawionego mikrokalibracji, ale to może sprawdzić tylko serwis. Paradoksalnie oddawałem ten obiektyw na naprawę przełączników i mieli sprawdzić wszystkie funkcje, ale może akurat to olali, albo im się wydawało, że to mój wybór ta kalibracja.

Komentarz

• solti
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1090

Zamieszczone przez WinSho
                              Chętnie się przekonam jak sobie radzi np. z takim 70-200, jak będę w Poznaniu to dam znać może uda się spotkać. Tydzień temu wróciłem
                              Jeśli będę na miejscu i akurat będę miał czas, to nie widzę najmniejszego problemu. Modela do dynamicznych (nawet bardzo dynamicznych) ujęć też mogę udostępnić
                              Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                              galeria na forum Canon-board
                              galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                              galeria.solti.pl

Komentarz

• WinSho
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 909

Zamieszczone przez solti
                                Jeśli będę na miejscu i akurat będę miał czas, to nie widzę najmniejszego problemu. Modela do dynamicznych (nawet bardzo dynamicznych) ujęć też mogę udostępnić
                                Haha dobrze, będę pamiętał zatem i przy najbliższej okazji się odezwę. Kiedy to będzie na obecną chwilę nie mam pojęcia

Komentarz

Pracuję...